Od kiedy zmiana decyzji z powodu podwyższenia alimentów?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Sylwia_S8
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
Kontakt:

Od kiedy zmiana decyzji z powodu podwyższenia alimentów?

Post autor: Sylwia_S8 »

Dzień dobry,
Pani przyniosła wyrok z sądu zwiększający alimenty na jedno dziecko do 1000 zł, na drugie do 800 zł. Poinformowałam, że musi iść do komornika i ja czekam ze zmianą decyzji do otrzymania od niego zaświadczenia.
Wyrok z dnia 26 maja 2025, a tytuł do egzekucji z 27.05.2025 r. W treści wyroku pisze, że alimenty podwyższa się z dniem 15 kwietnia 2025 płatne z góry do 10-go każdego miesiąca. Jeżeli komornik przyśle mi swoje pismo np. dopiero w lipcu to od jakiej daty zmieniam świadczenie?
1). Może od 1 maja?
2). Od 15 kwietnia?
3). Od daty zaświadczenia od komornika?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Od kiedy zmiana decyzji z powodu podwyższenia alimentów?

Post autor: Ewcia85 »

tak ja k w wyroku od 15.04.2025
Sylwia_S8
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, czyste powietrze.
Kontakt:

Post autor: Sylwia_S8 »

A jak sobie robicie to w sygnity poprzez zmianę sytuacji życiowej to jak zmienicie w danych dziecka dane z wyroku, daty i z zaświadczenia od komornika to Wam system ładnie od tego konkretnego dnia wyrównuje w liście wypłat? Czy musicie to robić ręcznie?
Jola2016
Starszy referent
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
Kontakt:

Post autor: Jola2016 »

Sygnity ładnie przelicza sam
zombi
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: zombi »

Sylwia_S8 pisze: 26 cze 2025, 13:47 Dzień dobry,
Pani przyniosła wyrok z sądu zwiększający alimenty na jedno dziecko do 1000 zł, na drugie do 800 zł. Poinformowałam, że musi iść do komornika i ja czekam ze zmianą decyzji do otrzymania od niego zaświadczenia.
Wyrok z dnia 26 maja 2025, a tytuł do egzekucji z 27.05.2025 r. W treści wyroku pisze, że alimenty podwyższa się z dniem 15 kwietnia 2025 płatne z góry do 10-go każdego miesiąca. Jeżeli komornik przyśle mi swoje pismo np. dopiero w lipcu to od jakiej daty zmieniam świadczenie?
1). Może od 1 maja?
2). Od 15 kwietnia?
3). Od daty zaświadczenia od komornika?
Ja robię od daty, która jest wskazana w wyroku, w Twojej sytuacji, podwyższyłabym od 15 kwietnia.
ODPOWIEDZ