od kiedy zmiana odpłatności za pobyt - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 04 mar 2011, 15:28

I) Art 8 ust 3 Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego.....WALORYZACJA OD 01-03...
II) Art. 60. ust. 2 pkt 3

2. Średni miesięczny koszt utrzymania mieszkańca:

1) w domu pomocy społecznej o zasięgu gminnym – ustala wójt (burmistrz, prezydent miasta) i ogłasza w wojewódzkim dzienniku urzędowym, NIE PÓŹNIEJ NIŻ do dnia 31 MARCA KAŻDEGO ROKU itd.....

3. Ogłoszenie, o którym mowa w ust. 2, stanowi podstawę do ustalenia odpłatności za pobyt w domu pomocy społecznej OD NASTĘPNEGO MIESIĄCA PRZYPADAJĄCEGO PO MIESIĄCU,W KTÓRYM ZOSTAŁO OPUBLIKOWANE. Do tego czasu odpłatność za pobyt w domu pomocy społecznej ustala się na podstawie ogłoszenia z roku poprzedniego.

REASUMUJĄC: zmianę wysokości odpłatności robimy od kwietnia;)
~xxx

Napisano: 04 mar 2011, 20:57

A my mamy koszty ogłoszone w dzienniku w lutym i zmiane kosztów opsy musza robić od 1 marca jak nie to się odwołujemy( oczywiście mieszkancy lub opiekunowie prawni) bo dps nie jest strona w sprawie do SKO i mamay zawsze rację. Koszty podnosi się od następnego miesiąca po ogłoszeniu ich w dzienniku urzędowym.
~pracownik socjalny

Napisano: 04 mar 2011, 22:05

od kwietnia! pamiętajcie , czy przekracza 10%. I to by było na tyle!
~MAGDA11

Napisano: 05 mar 2011, 12:34

U nas też ogłoszono w lutym, czyli zmiana kosztów w marcu. Mogli by to ujednolicić, mamy mieszkańców z połowy Polski, ops\'y często marudzą i próbują oszczedzać. Waloryzacja następna zabawa z wywiadami. Było by w jednym miesiącu to i mniej zamieszania i mniej marnowania papieru.
~jas

Napisano: 05 mar 2011, 13:17

masz rację
~pracownik socjalny

Napisano: 23 mar 2011, 11:04

U nas PCPR i OPSy wydają decyzję od miesiąc kiedy nastąpiła waloryzcja , czyl;i od marca i to są OPS z różnych gmin.
~mirka

Napisano: 23 mar 2011, 15:52

Ok a co w przypadku osoby kierowanej w marcu - to dochody do odpłatności z poprzedniego miesiąca i za miesiąc nowa decyzja?
~Kinga

Napisano: 23 mar 2011, 15:58

co kraj to obyczaj, zmiana dochodu w marcu to aktualizacja w kwietniu i zmiana odplatności od kwietnia ( art.art8 ust. 3 i art.59ust.3 )
~//

Napisano: 23 mar 2011, 16:04

Witam Mam pytanie w marcu otrzymałam decyzję na podstawie której osoba pobierająca zasiłek stały uzyskała uprawnienie do renty rodzinnej od 20 grudnia. Moje pytanie - od kiedy magę zmienic decyzję i czy mogę od dnia otrzymania świadczenia.
~Kinga

Napisano: 23 mar 2011, 17:14

może sie jakiś prawnik wypowie w tej kwestii
~@

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x