odchodzący wychowankowie
odchodzący wychowankowie
bardzo prosze o udzielenie mi informacji na taki temat: jak wyglada sprawa przyznawania pieniedzy na usamodzielenienie? mozna otrzymac pieniadze na kontynuacje nauki oraz na zagospodarowanie, a po zakonczenie nauki pobrać \'reszte\' tj. pomoc pieniezna na usamodzielnienie? rozmawiajac z pracownikiem PCPR otrzymalam odp że jak sie otrzyma sie pieniadze na usamodzielenienie - to juz pozniej na nauke i zagospodarowanie sie nie dostanie (mówimy tu o zaplanowanej w programie usamodzielnienia przerwie w szkole i jej kontynuacji). Ale jesli ktoś idzie do szkoly- dostaje na kontynuacje i dodatkowo na zagospodarowanie - to po zakonczeniu edukacji ma prawo do owej pomocy pienieznej na usamodzielnienie?
trochę zakręciłam ;] ale proszę o pomoc
trochę zakręciłam ;] ale proszę o pomoc
Re: odchodzący wychowankowie
ehh.. może dla jednych do głupie pytanie ale inni nie wiedza.. a jak ktoś wie - to niech powie ;]
Pomoc na kontynuowanie nauki można otrzymywać do 25 r.ż. oczywiście pod warunkiem, że osoba uczy się lub studiuje. Pomoc na usamodzielnienie teoretycznie otrzymuje się na sam koniec - w momencie kiedy już nie będzie się pobierać środków na kont. nauki. Pomoc na usamodzielnienie tak jakby kończy współpracę z PCPRem - po przyznaniu tych pieniążków uznaje się, że proces usamodzielnienia się zakończył. Jednak w wyjątkowych przypadkach PCPRy zgadzają się wypłacać pomoc na usamodzielnienie wcześniej po czym w dalszym ciągu wypłacają pomoc na kont. nauki. Dzieje się tak np. wtedy gdy wychowanek dostanie mieszkanie i konieczne są pieniądze na remont. Pomoc na zagospodarowanie wypłaca powiat na terenie którego dana osoba się osiedla - a więc tutaj ważne jest to czy w danym miejscu ktoś zamierza pozostać na stałe.
Najlepiej sprawdzić to wszystko w rozporządzeniu bo tam jest to dokładnie napisane.
Najlepiej sprawdzić to wszystko w rozporządzeniu bo tam jest to dokładnie napisane.
a jeśli już jesteśmy przy odchodzących wychowankach to ja mam pytanie. Kto płaci ubezpieczenie wychowankowi, który opuścił placówkę i uczy się dziennie?
a to w szkole nie jest ubezpieczany? czy to tylko od wypadkow itp
Jeśli wychowanek nie ma prawa do ubezpieczenia \"gdzie indziej\" to ubezpiecza go szkoła. W takim przypadku wychowanek sam musi o to wystąpić tzn. poprosić szkołę o ubezpieczenie ponieważ szkoła nie robi tego sama z siebie. W przypadku gdy wychowanek wystąpi z taką prośbą szkoła ma obowiązek go ubezpieczyć i robi to bezpłatnie. To \"normalne\" ubezpieczenie szkolne jest właśnie ubezpieczeniem od wypadków.
Dzięki za odpowiedź bo ZUS nie był w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie 

ja zajmuję się ,,odchodzącymi wychowankami \" i chciałabym dopowiedzieć że podstawą przyznania pomocy na usamodzielnienie, kontynuowanie nauki i tzw.rzeczówki jest program usamodzielnienia. Nie wszystkie placówki go sporządzają a bez niego nie można przyznać pomocy!!!
Oprócz odchodzący wychowankowie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
nadgodziny za szkolenia
praca w święta Bożego Narodzenia
szukam pracy
świetlice - placówki op.-wych. wsparcia dziennego
gdzie zamieszkam jeżeli gmina nie ma wolnych lokali?
dokształcanie
dodatek za trudne warunki
kadencja dyrektora
Rodzina zastępcza nie ma za co żyć
Średnia płaca
praca w MOW i Domu Dziecka
ocenapracownika samorządowego
nagroda
dodatek za wychowawstwo...
11 listopada do pracy????
Inwentaryzacja w RDDz.