Normalnie, nie masz nienależnie pobranych tylko korektę karty świadczeń robimy. Tak samo jak zwrot z zamkniętych rachunków w przypadku zgonu strony, nieodebrane świadczenia na koniec okresu, albo naliczone świadczenia przed wydaniem decyzji, ale nieodebrane przez stronę bo wiedziała, że nie ma uprawnień. Księgowość sobie to nazywa "zmniejszenia", a co z tym robią to ja nie wiem. Sprawozdania się zgadzają.
sorry, ale ci się nie zgadza. Nie wykazujesz nienależnie pobranych świadczeń. Pomijam już tutaj nawet opinię mojego UW, który nienależnie wypłacone świadczenia każe wykazywać jako NP.
Co robisz w przypadku gdy strona nienależnie pobrała w grudniu a zwróciła w styczniu przed twoją decyzją? Przecież to podlega zwrotowi do UW
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Wykazuję te które są nienależnie pobrane, żeby o takich mówić, decyzja ustalająca NP musi się uprawomocnić, przedtem to nie są nienależnie pobrane świadczenia.
są, tylko ty nie robisz na to decyzji.
Dodatkowo pozbawiasz UW należnej jej kasy a to może podpaść pod dyscyplinę budżetową - zresztą wtedy w ogóle ci rozliczenia się nie zgadzają (jak rozliczasz kasę za 2013 rok wydaną/zwróconą w 2014?)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Słuchaj, nie wiem. Zawsze tak robimy i nigdy nie było problemu. Są różne świadczenia których się nie wypłaca mimo naliczenia, które później zwraca się do UW, środki niewykorzystane z dotacji się zawsze zwraca - niekoniecznie NP. Są świadczenia które bank zwraca bo posiadacz konta od 3 lat nie żyje - też mam wtedy robić nienależne??