Osoba oddała pole w dzierżawę bratu od grudnia 2017 r w zamian za rentę z KRUS czy w myśl art. 7 ust. 6 pkt. 1 nie liczymy już pola które było w roku bazowym 2016 a liczymy tylko uzysk z renty czy jednak liczymy i pole i uzysk z tej renty.
... o ubezpieczeniu społecznym rolników tj. umowa spełniająca następujące warunki formalne, określone w art. 28 ust. 4 pkt 1 ustawy: grunty będące przedmiotem tej umowy powinny być wydzierżawione na podstawie umowy pisemnej zawartej, co najmniej na 10 lat i zgłoszonej do ewidencji gruntów i budynków, osobie nie będącej:
a) małżonkiem emeryta lub rencisty
b) jego zstępnym lub pasierbem
c) osobą pozostającą z emerytem lub rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym
d) małżonkiem osoby o której mowa w lit. b lub c
nie widzę tu wykluczenia brata, bardziej zastanawiam się nad tymi tłumaczeniami z roku bazowego i po nim ...
Gdzie nie pytam jeden przepis różne interpretacje
sorki, rzeczywiscie brat to nie zstepny, rozpędziłam się.
Ja mam przypadek, że ojciec wydzierżawił synowi i ojciec dostał rentę ( zreszta na umowie jest napisane że zgodnie z przepisami o ubezpieczeniu społ. rolników). póki sa razem we wniosku to nie ma problemu, bo komu bym nie liczyła jest to w rodzinie. ale jak syn skonczy 25 lat - wyleci ze składu i nie wiem czy to własnie gospodarstwo pójdzie za synem czy zostanie u ojca?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)