oddanie ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 16 paź 2014, 15:15

dobra urzędasy, nie umiecie wskazać podstawy prawnej, artykułów mówiących o śmierci i oddaniu ZDO

chodzi o zasady tak jak w przypadku oddania za przejazd zakorkowanej A1 w wakacji a Wy myślicie, że łapiecie Pana Boga za nogi i wiecie wszystko najlepiej a robicie proste błędy w decyzjach. Szkoda, że podatki idą na takich pracowników.

Henio i ja 1:0 dla opiekunów !!!!
xx1

Napisano: 16 paź 2014, 16:06

xx1 pisze:dobra urzędasy, nie umiecie wskazać podstawy prawnej, artykułów mówiących o śmierci i oddaniu ZDO

chodzi o zasady tak jak w przypadku oddania za przejazd zakorkowanej A1 w wakacji a Wy myślicie, że łapiecie Pana Boga za nogi i wiecie wszystko najlepiej a robicie proste błędy w decyzjach. Szkoda, że podatki idą na takich pracowników.

Henio i ja 1:0 dla opiekunów !!!!
Dobrze napisałeś......niech se ciągną co....chcą..BUHAHAHA :lol: .Nie ma dziennej stawki za sprawowanie opieki tylko miesięczna.Mogłeś wykorzystać świadczenie przez parę dni-bo niby dlaczego nie?
Henio

Napisano: 17 paź 2014, 23:58

Będą szopki jak wejdą czeki,już widzę X-ów i Y-greków żądających zwrotu niezużytych pampersów...:P
jms58

Napisano: 18 paź 2014, 22:26

Nikt ci człowieku w pouczeniu nie musi pisać o śmierci podopiecznego. Wystarczy, że masz w decyzji art. 17 "1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3) osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej,
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
- jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji...."
Umiesz czytać - sprawowania opieki......
A zresztą, decyzja uchylająca, nienależnie pobrane, upomnienie, itd, itp. puk puk...słyszysz....to komornik :lol:
Jola 1

Napisano: 19 paź 2014, 10:51

wymelduję się na 5 lat i co mi zrobicie? mogę nie mieć adresu, nie być nigdzie zameldowany, mogę spać pod mostem :lol: co mi komornik zajmie, buty, majtki, lekarstwa? nie bądźcie śmieszni urzędasy :lol:
xx1

Napisano: 19 paź 2014, 12:03

https://www.eporady24.pl/nienaleznie_pob ... ,7923.html
Zgodnie z treścią art. 30 ust. 2 pkt 1 u.ś.r. dla prawidłowego ustalenia istnienia obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia decydujące znaczenie ma świadomość osoby pobierającej świadczenie, którego podstawą jest spoczywający na organach obowiązek prawidłowego pouczenia osoby otrzymującej świadczenia o sytuacjach, w których nastąpić może brak prawa do ich pobierania. Oznacza to, że w sprawie o ustalenie, iż świadczeniobiorca pobrał nienależne świadczenie i ciąży na nim obowiązek jego zwrotu, zachodzi konieczność dokonania oceny istnienia przesłanki z art. 30 ust. 2 pkt 1 u.ś.r., tj. zaistnienia okoliczności należytego pouczenia osoby pobierającej świadczenie rodzinne o sytuacjach, w których następuje brak prawa do ich pobierania. Takiej zaś oceny nie dokonał prawidłowo ani sąd I instancji, ani organy administracyjne orzekające w sprawie. Podkreślić należy, że pouczenie stanowi warunek sine qua non żądania zwrotu nienależnie zrealizowanych kwot zasiłku. Zgodnie z utrwalonym w judykaturze poglądem wspomniane pouczenie powinno być adekwatne do obowiązujących przepisów, odnosić się do konkretnie otrzymywanego świadczenia i operować zwrotami zrozumiałymi dla adresata tak, aby mógł je uwzględnić w ocenie własnej sytuacji (por. np. wyroki Sądu Najwyższego: z 25 kwietnia 1979 r., sygn. akt II URN 51/80, publ. OSNCP z 1980 r. nr 10. poz. 202; z 14 marca 2006 r., sygn. akt I UK 161/05, publ. OSNP 2007, nr 5-6, poz. 78).

Pouczenie nie może zaś być uznane za należyte, gdy przytacza jedynie przepis ustawy bez jego wyjaśnienia. Pouczenie winno być zatem jasne i czytelne, powinno zawierać wyczerpujące informacje o obowiązujących zasadach. Nie może ono odnosić się do wszystkich hipotecznych okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń. Oznacza to, że pouczenia zamieszczane standardowo na drukach wniosków o przyznanie konkretnego rodzaju pomocy, z którym świadczeniobiorca ma możliwość zapoznania się jedynie w momencie składania wniosku, a które następnie pozostawione są w aktach administracyjnych sprawy, lub pouczenia zawarte w decyzjach, lecz dotyczące wszystkich możliwych sytuacji w odniesieniu do konkretnego świadczenia, nie mogą być uznane za należyte, w szczególności gdy przytaczają one jedynie przepis ustawy, bez jakiejkolwiek próby jego wyjaśnienia. Takie sformułowania są bowiem dla większości osób nieposiadających wykształcenia prawniczego zupełnie nieczytelne i nie mogą być traktowane jako pouczenie o tym, kiedy i jakie okoliczności osoba taka winna wziąć pod uwagę w toku pobierania świadczenia.
no i co? ja nie byłem pouczony, że w przypadku śmierci mam oddawać

Henio i ja 2:0 ! :lol:
xx1

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x