oddzielne gospodarstwo domowe...co zrobić?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: oddzielne gospodarstwo domowe...co zrobić?

Post autor: :-) »

brodafix pisze: 22 kwie 2022, 10:05
czy wnioskodawca ma powierzchnię mieszkania przedstawić swoją, którą zajmuje, czyli pokój i 1/2 powierzchni kuchni, lazienki i korytarza oraz wydatki przeliczyć do powierzchni którą zajmuje
tutaj kluczowy jest fakt, że ojciec ponosi WSZYSTKIE WYDATKI, więc nie ma mowy o żadnym dzieleniu lokalu na części wspólne.
nie ma też możliwości żeby syn chciał złożyć wniosek o dodatek na siebie ponieważ nie ponosi żadnych wydatków więc ? ;) dlaczego niby chciałby takowy wniosek składać ...

a choćby i w przyszłości takie złożenie wniosku mu się zamarzyło no to masz gotowe rozwiązanie w

IV SA/Po 188/10 - Wyrok WSA w Poznaniu
tak wiem, syn wniosku nie złoży...bardziej dociekam tego...ze nie jest sprawiedliwe...ze biore pod uwagę cala powierzchnie mieszkania wszystkie wydatki...gdy synek pracuje i tam mieszka...tez jest odpowiedzialny za to by ponosic koszty na utrzymanie mieszkania...tak jak kazdy dorosły
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

no coś mnie strzeli...do całości mieszkania i całości wydatków gdy synek pracuje i zarabia??
trzeba by wykazać, że rzeczywiście dokłada się do czynszu i takie tam w sensie że jest w gospodarstwie ;)

ja gdzieś na szkoleniu od Bajora usłyszałem taką perełkę, że organ orzekający może w ten sposób pomagać osobom w trudnej sytuacji, wskazując wnioskodawcy takie rozwiązania które będą miały na celu wyłączyć dochód domownika ;)
także ten tego :D
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2022, 10:20 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

dlaczego z góry zakładasz , że synek dokłada się do opłat i w ogóle w jakikolwiek sposób uczestniczy w życiu rodziny a nie np. jest trutniem który ma wszystko w dupce ....?

Art. 7. [Zasada prawdy obiektywnej; zasada uwzględniania interesu społecznego i słusznego interesu obywateli]

W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

ogólnie z praktyki wiem o co Ci chodzi i rozumiem " delikatny :oops: "

dlatego u nas często puszczamy wywiady, które nieco bardziej rozwiewają nasze wątpliwości ;)
VIP
Kontakt:

brodafix pisze: 22 kwie 2022, 10:22 ogólnie z praktyki wiem o co Ci chodzi i rozumiem " delikatny :oops: "

dlatego u nas często puszczamy wywiady, które nieco bardziej rozwiewają nasze wątpliwości ;)
tak tak wiem...tylko już tak na zakonczenie...teoretycznie...byl wywiad...jedna lodówka, pokój synka nie zamkniety na klucz;) z wszystkiego korzysta ...pracuje, nie daje kasy...czy wnioskodawcy na cale mieszkanie dac dodatek i na wszystkie opłaty, które są ponoszone na dwie osoby?
tylko dlatego,ze synek oswiadczy ze prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe? I przyznac dodatek 400 zł bo wnioskodawca ma emeryturkę tylko? Przecież jest w wyrokach, że gdy druga osoba korzysta z calego mieszkania i wspólnej lodowki to nie oznacza ze sa odzielne gospodarstwa domowe a kazdy dorosły jest zobowiązany do opłacania kosztów utrzymania lokalu choc nie jest właścicielem lokalu...tylko tam mieszka...chodzi mi tylko o to...czy wnioskodawca moze oswiadczyc ze zajmuje pokoj i 1/2 kuchni korytarza i lazienki i na to przeliczyc wydatki...bo na to mi nie odpowiedzieliscie :? przepraszam,ze upierdliwość z mojej strony :oops:
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Przecież jest w wyrokach, że gdy druga osoba korzysta z calego mieszkania i wspólnej lodowki to nie oznacza ze sa odzielne gospodarstwa domowe a kazdy dorosły jest zobowiązany do opłacania kosztów utrzymania lokalu choc nie jest właścicielem lokalu...tylko tam mieszka..
możesz zawsze wydać taką decyzję gdzie obaj będą we wspólnym gospodarstwie , musisz tylko odpowiednio ją uzasadnić ( żeby w razie odwołania nie została uchylona ;) )
czy wnioskodawca moze oswiadczyc ze zajmuje pokoj i 1/2 kuchni korytarza i lazienki i na to przeliczyc wydatki...bo na to mi nie odpowiedzieliscie
w tą stronę osobiście bym "nie szedł" ponieważ Twoje ewentualne argumenty, są że tak powiem mocno średnie ;) ( w przypadku odwołania masz prawie bankowo uchyloną decyzję)
VIP
Kontakt:

brodafix pisze: 22 kwie 2022, 11:29
Przecież jest w wyrokach, że gdy druga osoba korzysta z calego mieszkania i wspólnej lodowki to nie oznacza ze sa odzielne gospodarstwa domowe a kazdy dorosły jest zobowiązany do opłacania kosztów utrzymania lokalu choc nie jest właścicielem lokalu...tylko tam mieszka..
możesz zawsze wydać taką decyzję gdzie obaj będą we wspólnym gospodarstwie , musisz tylko odpowiednio ją uzasadnić ( żeby w razie odwołania nie została uchylona ;) )
czy wnioskodawca moze oswiadczyc ze zajmuje pokoj i 1/2 kuchni korytarza i lazienki i na to przeliczyc wydatki...bo na to mi nie odpowiedzieliscie
w tą stronę osobiście bym "nie szedł" ponieważ Twoje ewentualne argumenty, są że tak powiem mocno średnie ;) ( w przypadku odwołania masz prawie bankowo uchyloną decyzję)
dziękuję za odpowiedzi podpowiedzi i wyjasnienia
kiedys kolegium sugerowało, by dzielić mieszkanie w zaleznosci od gospodarstwa domowego...ale wiadomow, zycie sie zmienia decyzje kolegium tez
oczywiście najpierw zostanie przeprowadzony wywiad...pracownik zajrzy do garnków ale szczerze...ludzie mogą napisać co chcą i to jest niesprawiedliwe...każdy może tak oswiadczyć bo ktos z rodziny zarabia i nie chce przedstawic jego dochodów bo bedzie zawyżone... :cry:
ODPOWIEDZ