tak wiem, syn wniosku nie złoży...bardziej dociekam tego...ze nie jest sprawiedliwe...ze biore pod uwagę cala powierzchnie mieszkania wszystkie wydatki...gdy synek pracuje i tam mieszka...tez jest odpowiedzialny za to by ponosic koszty na utrzymanie mieszkania...tak jak kazdy dorosłybrodafix pisze: 22 kwie 2022, 10:05tutaj kluczowy jest fakt, że ojciec ponosi WSZYSTKIE WYDATKI, więc nie ma mowy o żadnym dzieleniu lokalu na części wspólne.czy wnioskodawca ma powierzchnię mieszkania przedstawić swoją, którą zajmuje, czyli pokój i 1/2 powierzchni kuchni, lazienki i korytarza oraz wydatki przeliczyć do powierzchni którą zajmuje
nie ma też możliwości żeby syn chciał złożyć wniosek o dodatek na siebie ponieważ nie ponosi żadnych wydatków więc ?dlaczego niby chciałby takowy wniosek składać ...
a choćby i w przyszłości takie złożenie wniosku mu się zamarzyło no to masz gotowe rozwiązanie w
IV SA/Po 188/10 - Wyrok WSA w Poznaniu
oddzielne gospodarstwo domowe...co zrobić?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: oddzielne gospodarstwo domowe...co zrobić?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
trzeba by wykazać, że rzeczywiście dokłada się do czynszu i takie tam w sensie że jest w gospodarstwieno coś mnie strzeli...do całości mieszkania i całości wydatków gdy synek pracuje i zarabia??

ja gdzieś na szkoleniu od Bajora usłyszałem taką perełkę, że organ orzekający może w ten sposób pomagać osobom w trudnej sytuacji, wskazując wnioskodawcy takie rozwiązania które będą miały na celu wyłączyć dochód domownika

także ten tego

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2022, 10:20 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
dlaczego z góry zakładasz , że synek dokłada się do opłat i w ogóle w jakikolwiek sposób uczestniczy w życiu rodziny a nie np. jest trutniem który ma wszystko w dupce ....?
Art. 7. [Zasada prawdy obiektywnej; zasada uwzględniania interesu społecznego i słusznego interesu obywateli]
W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.
Art. 7. [Zasada prawdy obiektywnej; zasada uwzględniania interesu społecznego i słusznego interesu obywateli]
W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności, z urzędu lub na wniosek stron podejmują wszelkie czynności niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
ogólnie z praktyki wiem o co Ci chodzi i rozumiem " delikatny
"
dlatego u nas często puszczamy wywiady, które nieco bardziej rozwiewają nasze wątpliwości

dlatego u nas często puszczamy wywiady, które nieco bardziej rozwiewają nasze wątpliwości

-
- VIP
- Kontakt:
tak tak wiem...tylko już tak na zakonczenie...teoretycznie...byl wywiad...jedna lodówka, pokój synka nie zamkniety na klucz;) z wszystkiego korzysta ...pracuje, nie daje kasy...czy wnioskodawcy na cale mieszkanie dac dodatek i na wszystkie opłaty, które są ponoszone na dwie osoby?brodafix pisze: 22 kwie 2022, 10:22 ogólnie z praktyki wiem o co Ci chodzi i rozumiem " delikatny"
dlatego u nas często puszczamy wywiady, które nieco bardziej rozwiewają nasze wątpliwości![]()
tylko dlatego,ze synek oswiadczy ze prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe? I przyznac dodatek 400 zł bo wnioskodawca ma emeryturkę tylko? Przecież jest w wyrokach, że gdy druga osoba korzysta z calego mieszkania i wspólnej lodowki to nie oznacza ze sa odzielne gospodarstwa domowe a kazdy dorosły jest zobowiązany do opłacania kosztów utrzymania lokalu choc nie jest właścicielem lokalu...tylko tam mieszka...chodzi mi tylko o to...czy wnioskodawca moze oswiadczyc ze zajmuje pokoj i 1/2 kuchni korytarza i lazienki i na to przeliczyc wydatki...bo na to mi nie odpowiedzieliscie

-
- Podinspektor
- Kontakt:
możesz zawsze wydać taką decyzję gdzie obaj będą we wspólnym gospodarstwie , musisz tylko odpowiednio ją uzasadnić ( żeby w razie odwołania nie została uchylonaPrzecież jest w wyrokach, że gdy druga osoba korzysta z calego mieszkania i wspólnej lodowki to nie oznacza ze sa odzielne gospodarstwa domowe a kazdy dorosły jest zobowiązany do opłacania kosztów utrzymania lokalu choc nie jest właścicielem lokalu...tylko tam mieszka..

w tą stronę osobiście bym "nie szedł" ponieważ Twoje ewentualne argumenty, są że tak powiem mocno średnieczy wnioskodawca moze oswiadczyc ze zajmuje pokoj i 1/2 kuchni korytarza i lazienki i na to przeliczyc wydatki...bo na to mi nie odpowiedzieliscie

-
- VIP
- Kontakt:
dziękuję za odpowiedzi podpowiedzi i wyjasnieniabrodafix pisze: 22 kwie 2022, 11:29możesz zawsze wydać taką decyzję gdzie obaj będą we wspólnym gospodarstwie , musisz tylko odpowiednio ją uzasadnić ( żeby w razie odwołania nie została uchylonaPrzecież jest w wyrokach, że gdy druga osoba korzysta z calego mieszkania i wspólnej lodowki to nie oznacza ze sa odzielne gospodarstwa domowe a kazdy dorosły jest zobowiązany do opłacania kosztów utrzymania lokalu choc nie jest właścicielem lokalu...tylko tam mieszka..)
w tą stronę osobiście bym "nie szedł" ponieważ Twoje ewentualne argumenty, są że tak powiem mocno średnieczy wnioskodawca moze oswiadczyc ze zajmuje pokoj i 1/2 kuchni korytarza i lazienki i na to przeliczyc wydatki...bo na to mi nie odpowiedzieliscie( w przypadku odwołania masz prawie bankowo uchyloną decyzję)
kiedys kolegium sugerowało, by dzielić mieszkanie w zaleznosci od gospodarstwa domowego...ale wiadomow, zycie sie zmienia decyzje kolegium tez
oczywiście najpierw zostanie przeprowadzony wywiad...pracownik zajrzy do garnków ale szczerze...ludzie mogą napisać co chcą i to jest niesprawiedliwe...każdy może tak oswiadczyć bo ktos z rodziny zarabia i nie chce przedstawic jego dochodów bo bedzie zawyżone...

Oprócz oddzielne gospodarstwo domowe...co zrobić? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
cena 1KWh na dzień wydania decyzji wg sygnity?
wydatki za lokal
Dodatek osłonowy
Dochód i świadczenie uupełniające
Obecna cena kwh
Czy przyznać dodatek mieszkaniowy?
odmowa
Zawieszona sprawa o rozwód przez trwającą inną sprawę karną
przekroczona powierzchnia normatywna
Wycofanie wniosku o DM
Brak zarządcy w budynku
Nienależny dodatek, procedura, odsetki
opłata za używanie lokalu-odszkodowamie
czy można wypłacać dodatek w kasie urzedu zapis w decyzji
Gorąca prośba o wyliczenie dodatku
czy liczycie czynsz najmu ( tzw odstępne) w lokalach należących do spółdzielni?