odmowa 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 kwie 2016, 22:11

Byłam dziś w OPSie złożyc wniosek 500+ . Mam 1 dziecko niepełnosprawne, które dostało orzeczenie, ale bez jednego z punktów więc się odwołujemy, teraz już w sądzie. Pani w OPSie powiedziała mi że wniosek mogę dopiero złożyc jak skończy się sprawa w sądzie (a może to potrwac jeszcze z pół roku) i dopiero od wtedy dostanę 500+, ale bez wyrównania. Czy faktycznie tak jest? Czy jest gdzieś o tym mowa w przepisach? Bardzo proszę o odpowiedź
gosia 30z

Napisano: 23 kwie 2016, 14:05

Czy ten fragment w ustawie Art.18. 3 nie mówi, że powinno byc wyrównane jak się skończę odwoływac? Czy się mylę?

Art. 18. 1. Prawo do świadczenia wychowawczego ustalane jest na okres od dnia 1 października do dnia 30 września roku następnego.

2. Prawo do świadczenia wychowawczego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu, o którym mowa w ust. 1, nie wcześniej niż od dnia odpowiednio urodzenia się dziecka, objęcia dziecka opieką lub przysposobienia dziecka.

3. Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się, począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
gosia 30z

Napisano: 23 kwie 2016, 20:27

ta pani gówno wie, składaj wniosek i czekaj na decyzję pozytywną

Napisano: 24 kwie 2016, 8:02

jest jeszcze wyrok TK (nie pamiętam teraz numeru), że do świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności przysługuje wyrównanie!
Alicja 2

Napisano: 24 kwie 2016, 15:56

Alicja 2 pisze:jest jeszcze wyrok TK (nie pamiętam teraz numeru), że do świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności przysługuje wyrównanie!

Gdzie bym to mogła znaleźć? Bo teraz się zastanawiam, bo jak córka dostała orzeczenie bez tego punktu 7 i się odwoływaliśmy to dzwoniłam do tej pani z OPSu i pytałam czy mam składać o zasiłek pielęgnacyjny 153zł jeśli się odwołuję to powiedziała, że dopóki się będę się odwoływać to nie mam nic składać, a jak zakończą się odwołania to ona to wyrówna tzn zasiłek pielęgnacyjny i jeśli wygramy pkt7 to również świadczenie pielęgnacyjne. Tylko to już długo trwa bo od lipca 2015. Czy nie będzie, że trzeba było coś wcześniej złożyć?
gosia 30z

Napisano: 25 kwie 2016, 7:45

gosia 30z pisze:
Alicja 2 pisze:jest jeszcze wyrok TK (nie pamiętam teraz numeru), że do świadczeń uzależnionych od niepełnosprawności przysługuje wyrównanie!

Gdzie bym to mogła znaleźć? Bo teraz się zastanawiam, bo jak córka dostała orzeczenie bez tego punktu 7 i się odwoływaliśmy to dzwoniłam do tej pani z OPSu i pytałam czy mam składać o zasiłek pielęgnacyjny 153zł jeśli się odwołuję to powiedziała, że dopóki się będę się odwoływać to nie mam nic składać, a jak zakończą się odwołania to ona to wyrówna tzn zasiłek pielęgnacyjny i jeśli wygramy pkt7 to również świadczenie pielęgnacyjne. Tylko to już długo trwa bo od lipca 2015. Czy nie będzie, że trzeba było coś wcześniej złożyć?
bardzo proszę o pomoc
gosia 30z

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x