odmowa - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 lip 2011, 14:55

w jakich przypadkach można odmówić przynania DPSu
~hala

Napisano: 13 lip 2011, 22:27

Kiedy osoba nie wymaga całodobowej opieki i mozna jej udzielić pomocy w formie usług opiekuńczych w miejscu zamieszkania
~mikka

Napisano: 14 lip 2011, 10:06

a jeśli mieszka ze sprawną matką czy to juz wystarczy do odmowy, matka upiera sie by go umieścić w domu pomocy , a ona jest w pełni sprawna
~hala

Napisano: 14 lip 2011, 11:47

Nie zawsze w pełni sprawna matka ma siłę 24h/dobę opiekować się niepełnosprawnym dzieckiem ( bo chyba o to chodzi). Trochę empatii i zrozumienia nie zaszkodzi.
~jolka

Napisano: 21 lip 2011, 22:11

Zaproponować matce pomoc w formie usług opiekuńczych w tym zakresie w jakim nie daje sobie rady z synem. I zrobić odmowę, ale skierować syna na jakiś czas do dps, aby matka mogła odpocząć lub podleczyć się.
~ela

Napisano: 22 lip 2011, 9:49

Bardzo często jest tak, że kierowane są osoby do DPS, które mają rodzinę. Przynajmniej ja bardzo często dostaje takie skierowanie z OPS, do DOmów na terenie mojego powiatu.

Miałem teraz taki przypadek, gdzie 80 letnia kobieta była skonfliktowana z synem. Chciała iść do DPS. SYn nie wykazywał dochód żadnych. Nie chciał się opiekować. Pani dostała usługi opiekuncze 2 godziny dziennie. Złozyła jednak podanie o umieszczenie w dps. Ośrodek odmówił, w uzasadnieniu podając że ma rodzinę: syna oraz dwie wnuczki i 2 godziny usług opiekiuńczych. Sprawa trafiła do SKO.
I jak myślicie ?????
~Maciek

Napisano: 22 lip 2011, 22:43

Babcia zmarła?
~mikka

Napisano: 24 lip 2011, 11:51

do ponownego rozpatrzenia, a w konsekwencji decyzja o skierowaniu z ops
~Maciek

Napisano: 24 lip 2011, 21:25

sto lat dla babci
~mikka

Napisano: 25 lip 2011, 14:17

Rodzina znalazła DPS full wypas i koszt utrzymania ogromny.
Znalazłam inny dom ,jak najbliżej miejsca zamieszkania i za mniejsza kasę.Odwołali sie od decyzji i SKO wskazało mi ten dom,który sobie wybrali.A jeszcze dodam,że rodzina nie osiaga takich dochodów ,więc my płacimy.
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x