Nie zawsze w pełni sprawna matka ma siłę 24h/dobę opiekować się niepełnosprawnym dzieckiem ( bo chyba o to chodzi). Trochę empatii i zrozumienia nie zaszkodzi.
Zaproponować matce pomoc w formie usług opiekuńczych w tym zakresie w jakim nie daje sobie rady z synem. I zrobić odmowę, ale skierować syna na jakiś czas do dps, aby matka mogła odpocząć lub podleczyć się.
Bardzo często jest tak, że kierowane są osoby do DPS, które mają rodzinę. Przynajmniej ja bardzo często dostaje takie skierowanie z OPS, do DOmów na terenie mojego powiatu.
Miałem teraz taki przypadek, gdzie 80 letnia kobieta była skonfliktowana z synem. Chciała iść do DPS. SYn nie wykazywał dochód żadnych. Nie chciał się opiekować. Pani dostała usługi opiekuncze 2 godziny dziennie. Złozyła jednak podanie o umieszczenie w dps. Ośrodek odmówił, w uzasadnieniu podając że ma rodzinę: syna oraz dwie wnuczki i 2 godziny usług opiekiuńczych. Sprawa trafiła do SKO.
I jak myślicie ?????
Rodzina znalazła DPS full wypas i koszt utrzymania ogromny.
Znalazłam inny dom ,jak najbliżej miejsca zamieszkania i za mniejsza kasę.Odwołali sie od decyzji i SKO wskazało mi ten dom,który sobie wybrali.A jeszcze dodam,że rodzina nie osiaga takich dochodów ,więc my płacimy.