zakupy w dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 lip 2011, 10:56

Witam,
mam pytanie do Państwa, proszę mi powiedzieć jak wygląda opieka w domu pomocy społecznej, czy mieszkaniec powinien sam sobie kupować cewniki, pieluchy i leki, skoro w ustawie o pomocy społecznej jest artykuł o refundacji kosztów przez dps
~magda

Napisano: 13 lip 2011, 11:22

Cewniki i pieluchy są refundowane przez NFZ i PFRON. Z tym że DPS pokrywa różnice między limitem cenowym w 100 % a kwotą faktyczną jaką refunduje.

Przykład:
Pieluchomajtki
Limit na miesiąć 60 sztuk - 90 zł z tego dają 70 %, Czyli faktyczną kwotę refundacji z samego NFZ klient ma wysokości 63 zł na miesiąc.
Natomiast refundacja lub dofianansowanie ze środkó PFRON (zadanie powiatu) oblicza się ze wzoru.

Limit w 100 % + różnica miedzy limitem 100 % a faktyczną kwotą refundacji pomnożone razy 150 %
Czyli w przypadku pieluch: (90 zł + 27) x 150 %.
To jest maksymalna kwota jaką można dodatkowo potrzymać ze środków PFRON w PCPR. Pod warunkiem że powiat środki ma, bo ostatnio bardzo z nimi cienko.

najlepiej pytać u źródła. Czyli -przedzwonić do powiatu i zapytać o procedure.
Jeśli chodzi o refundacje NFZ trzeba najpierw iśc po zlecenie do lekarza (Lekarz wypisuje \"recepte\" na te pieluchy i cewniki)
Potem z tym zleceniem trzeba się udać do oddziału NFZ i tam przyznają refundację. NA samym końcu z fakturą, z kserem zrealizowanego zlecenia podbite oczywiście za zgodność z oryginałem przez sklep lub apteke, wypełnionym wnioskiem i orzeczeniem o niepełnosprawnośći lub równoważnym z ZUS, Krus (pod warunkiem że jest wydane przed 1 stycznia 1998 roku) udać się do powiatu i złożyć komplet dokumentów.

ALe tak jak napisałe,m wczesniej najlepiej uzyskać informacje u źródła czyli właściwego PCPR.

~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x