odmowa na becikowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 19 lis 2009, 11:36

Pisał ktoś może juz odmowę na becikowe?? Mam taką sprawę że dziewczyna przyniosła zaświadczenie od lekarza, w którym ten napisał, że była pod opieką lekarską od 11 tygodnia ciąży. A wiec nie mogę przyznać jej ani becikowego ani dodatku z tytułu urodzenia dziecka... Jak mam napisać tą decyzję??
~kasia_kms

Napisano: 19 lis 2009, 13:41

Mój mail [email protected]
Proszę pomóżcie!!!!!! Jakie podstawy prawne tam zawrzeć??
~kasia_kms

Napisano: 19 lis 2009, 19:11

Sama poszłam do lekarza na ogólne badania. Podejrzewałam ,że jestem w ciąży ( to był już 7 tydzień) ale lekarz twierdził ,że może byc 100 powodów,że nie. Zrobił Badanie USG, wyszło,że jestem w ciąży i kazał przyjść za 4 tygodnie. Położna wypisała mi karte ciąży ,że zaczęłam byc pod opieką lekarza od 11 tygodnia, od razu kazałam poprawić bo byłam przecież wcześniej.
Myslę,że taką sytuację jak ja ,miało wiele kobiet nieświadomych
~danula

Napisano: 20 lis 2009, 0:57

A kiedy zaszła w ciążę.Ten przepis przecież obowiązuje dla kobiet które zaszły w ciążę po 1 listopada 2009.
~Wioletta

Napisano: 20 lis 2009, 1:14

Sadziłam ze chodzi o kobiety ktore zajda po 1 listopada ale znalazłam cos takiego - Tak więc - jak wyjaśnia resort pracy - kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po dniu 31 października 2009 r. będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października 2009 r. będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku. Nie będzie ona mogła bowiem dokumentować pozostawania pod określoną formą opieki medycznej od 10. tygodnia ciąży, skoro dopiero od 1 listopada 2009 r. wejdą w życie przepisy określające te formy opieki medycznej, a przepisy ustawy wymagają pozostawania pod taką opieką od 10. tygodnia ciąży.
~Wioletta

Napisano: 20 lis 2009, 12:06

Nie. Ten przepis obowiązuje kobiety, które przyszły z wnioskiem po 1 listopada, bez względu na datę urodzenia dziecka.
~Irmina

Napisano: 21 lis 2009, 12:47

własnie, ktoś przyniósł wniosek o becikowe w listopadzie,dziecko się urodziło chyba w lipcu i nie było opiekiod 10 tygodnia i była ODMOWA
~danula

Napisano: 23 lis 2009, 1:34

a może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie dlaczego skoro urodziłam synka 30,09,2009 roku i wniosek o dodatki do rodzinnego i rodzinne złożyłam już 09 PAŻDZIERNIKA 2009 roku to panie z MOPS-u uparcie odmawiają mi nie dość że wypłaty dodatków do rodzinnego to nawet rozpatrzenie samego wniosku bez zaświadczenia od lekarza.nie mam takowego gdyż poszłam do lekarza 0 13 tygodniu.nie trafiają do nich wyjaśnienia że resort pracy ma zupełnie inne stanowisko gdyż 10 tydzień ciąży przypadał mi przed 31,10,2009 i a rozporządzenie Ministra weszło w życie dopiero 16,10,2009 co ja mam zrobić??? czy każdy MOPS działa jak mu się podoba?

bardzo proszę o pomoc !!!
~Basia

Napisano: 23 lis 2009, 1:38

Może mi ktoś coś poradzić? to dla mnie bardzo pilna sprawa.
~Basia

Napisano: 23 lis 2009, 2:46

Basiu, dziwna sprawa, ja na Twoim miejscu poszła do Dyrektora MOPSu albo gdzies wyżej, a może jakieś odwołanie
~danula

Strona 1 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x