dzwoniłam dzisiaj do MPiPS i powiedziano mi że jeśkli żądają odemnie takowego zaświadczenia to mam to zgłosić ponieważ cytuję \" MOPS działa samowolnie,nie może tak być żeby jednego petenta traktować lepiej a innego gorzej,dodatkowo osoby żądające zaświadczenia od osób które po 31 pażdziernika były po 10 tygodniu ciąży nie mogą okazać się takim zaświadczeniem o czym już resort pracy wielokrotnie informował.Reasumując osoby które samowolnie interpretują prawo nie stosując się do zaleceń ministerstwa ŁAMIĄ PRAWO.Taki MOPS będzie skontrolowany i odpowiednio ukarany jeśli potwierdzi się słuszność skargi\" to jak to w końcu jest bo ja już jestem głupia jak boga kocham !!!!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj rano w pr.II pani Kopacz jasno powiedziała,że kobiety ,które urodziły do 31 października nie muszą przynosić \"zaświadczenia\" i nie powinny miec problemów z wypłatą Becikowego - to była odpowiedź, na odmowę becikowego ,która urodizła 30 wrzesnia i ma problem z wypłatą
danula wszyscy wiemy kim jest pani kopacz. ale co ona ma wspolnego z becikowym? ogólnie ze swiadczeniami rodzinnymi. ona miala tylko wydac wzor zaswiadczenia i na tym sie jej rola konczy. niech sie nie wymądrza jak nie zna ustawy o świadczeniach rodzinnych
dokladnie ciągle gada głupoty i sa problemy mi tez sie powoluja na jej wypowiedzi a co ja mam wpisac w podstawie prawnej \" wypowiedz Kopacz czy interpretacje naszego ministerstwa ktore jest nie lepsze...jezeli decyzje wydaje w listopadzie z data listopadowa to żądam zaświadczenia
pisaliśmy zapytanie do Ministerstwa o to pieprzo... becikowe i tak nam namącili w głowie że szkoda w ogóle z nimi rozmawiać. Najlepsze było podsumowanie tej odpowiedzi, gdyż napisali że to jest indywidualna interpretacja a zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych to kierownik ma podjąć ostateczną decyzję!!!!!!!!
Więc jakim prawem mówią do ludzi że (tak ja to powiedziano Basi) że:
- MOPS działa samowolnie
- osoby które samowolnie interpretują prawo nie stosując się do zaleceń ministerstwa ŁAMIĄ PRAWO
A co w przypadku gdy 2 różne osoby z Ministerstwa wydają dwie odmienne interpretacje na ten sam temat??
Ja miałam taki przypadek i wysłałam do nich ponowne zapytanie z kserokopią ich interpretacji. Zobaczymy czy przyślą mi kontrolę hihihi
moja rada: walić odmówki, gdy tylko sa jakies wątpliwości. Kazac klientowi sie odwoływać i niech szanowni prawnicy w SKO się tym martwią. W ten sposób żadna kontrola wam nie zarzuci, że działaliście samowolnie. A klient może odwoływać sie tak długo, aż w końcu jakiś sąd się zlituje i przyzna. Owca syta i wilk cały.