Cóż można Pani poradzić... Jeżeli decyzja ma być z datą listopadową, to zaświadczenie faktycznie musi być - bez względu na datę urodzenia dziecka, ale dziwię się trochę osobom prowadzącym Pani sprawę, bo co im szkodzi wydać decyzję z datą październikową, o ile wniosek był na stary okres i wszystkie dokumenty były wtedy skompletowane. Jeżeli będą się upierać, pozostaje tylko donieść to zaświadczenie (nawet jak będzie tam 13 tydzień ciąży) a potem odwołać się od decyzji odmownej. W odwołaniu można spróbować argumentacji, że Pani wniosek dotyczył starego okresu zasiłkowego, trwającego do dnia 30.10.2009 r. Został złożony do dnia 10 października, a zatem zgodnie z przepisem szczególnym art. 26 ust. 2 powinien zostać rozpatrzony jeszcze w październiku, gdu nie obowiązywał wymóg dostarczenia zaświadczenia lekarskiego.
Gorzej, jeżeli nie złożyła Pani wniosku na stary okres i z dokumentacji będzie jasno wnikać, że to wniosek na nowy okres. ...Ale odwołania, z taką czy inną argumentacją i tak warto spróbować.
wniosek niestety złożyłam na nowy okres,a jako ciekawostkę dodam że moja szwagierka złożyła wniosek we wrześniu w gminie obok też na nowy okres zasiłkowy i nie musiała nic donosić wypłacono jej bez problemu oba i becikowe i dodatek do rodzinnego.a mi rozpatrzyli pozytywnie wniosek o becikowe wypłacili pieniądze a teraz odmawiają mi na zasadzie tych samych przepisów na podstawie których przyznali mi becikowe.tego nie mogę zrozumieć.dodam że oba wnioski składałam właśnie 09 PAŻDZIERNIKA.
będę się oczywiście odwoływać,chociaż nie wiem czy to coś da ale cóż.żaskoczyła mnie po prostu argumentacja pań z MOPS-u,które przy becikowym powiedziały ze mi się należy i to bez zaświadczeń bo prawo nie działa wstecz a ja urodziłam dwa miesiące przed wejściem w życie przepisów,i złożyłam wniosek o zapomogi przed 16 pażdziernika
więc na podstawie \"KOMUNIKAT W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA BIEŻĄCEGO OKRESU ZASIŁKOWEGO 2008/2009 DO 31 PAŹDZIERNIKA 2009 R.
Ustawą z dnia z dnia 17 października 2008 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 18 grudnia 2008 r., Nr 223, poz. 1456), okres zasiłkowy ustalony został na okres od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego. W związku z tym, bieżący okres zasiłkowy, który rozpoczął się 1 września 2008 r., został przedłużony do 31 października 2009 r.
KOMUNIKAT W SPRAWIE ZMIAN ZASAD PRZYZNAWANIA JEDNORAZOWEJ ZAPOMOGI Z TYTUŁU URODZENIA SIĘ DZIECKA ORAZ DODATKU DO ZASIŁKU RODZINNEGO Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA
Od 1 listopada 2009 r., przy ubieganiu się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka, jak również o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, wymagane będzie przedłożenie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu. Minister właściwy do spraw zdrowia, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zabezpieczenia społecznego, określi, w drodze rozporządzenia, formę opieki medycznej oraz wzór wymaganego zaświadczenia. Powyższy warunek nie dotyczy opiekunów prawnych dziecka i osób, które wystąpiły do sądu o przysposobienie dziecka. Wymóg ten nie dotyczy także osób, które złożą wnioski o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka przed 1 listopada 2009 r.
oraz na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 września 2009 r.
w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka
weszło w zycie 16go października. dodatkowo
Z dniem 1 stycznia 2009 r. do ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, ze zm., dalej: u.ś.r.) dodano przepisy ustanawiające dodatkowe przesłanki, jakie musi spełnić wnioskodawca, aby uzyskać dodatek z tytułu urodzenia dziecka (art. 9 u.ś.r.) oraz jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka (art. 15b u.ś.r.). Świadczenia te przysługiwać będą bowiem pod warunkiem pozostawania kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży, aż do porodu (art. 9 ust. 6 i 15b ust. 5 u.ś.r.). Spełnienie tego wymogu potwierdzać się będzie zaświadczeniem lekarskim. Jednakże obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży stosuje się od dnia 1 listopada 2009 r. - art. 18 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 237, poz. 1654).
Należy zwrócić uwagę, że skoro przepisy wprowadzające wymóg pozostawania pod opieką lekarską kobiety w ciąży weszły w życie z dniem 1 stycznia 2009 r., a więc z odpowiednim wyprzedzeniem w stosunku do 1 listopada 2009 r., to uznać należy, że osoby ubiegające się o wyżej wskazane świadczenia rodzinne muszą od dnia 1 listopada 2009 r. dołączyć do wniosku zaświadczenie lekarskie potwierdzające pozostawanie kobiety pod opiekę medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.\"
ale żeby było ciekawiej, stanowisko resortu pracy zawarte w tym artykule: https://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,31560,6491314.html jest zgoła odmienne:
cyt:
\"Tak więc - jak wyjaśnia resort pracy - kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po dniu 31 października 2009 r. będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października 2009 r. będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku. Nie będzie ona mogła bowiem dokumentować pozostawania pod określoną formą opieki medycznej od 10. tygodnia ciąży, skoro dopiero od 1 listopada 2009 r. wejdą w życie przepisy określające te formy opieki medycznej, a przepisy ustawy wymagają pozostawania pod taką opieką od 10. tygodnia ciąży.\"
no i jeszcze
Cytat jest ze strony intern. RMF.FM, ale te kwestię reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 września 2009 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka (Dz.U. Nr 163, poz. 1305), które weszło w życie 16.10.2009.
Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31 października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku.
Która interpretacja jest właściwa i ewentualnie gdzie kogo zwrócić się o wiążącą interpretację tego rozporządzenia?
tak więc MPiMS sobie a panie z \"mojej opieki\" sobie.Ale kto ma rację???
na stronie MPiPS jest informacja z dnia 20.11.2009r. z której wynika, że \"wymóg dołączenia do wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka oraz o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia się dziecka zaświadczenia lekarskiego dotyczy wniosków składanych od 1 listopada 2009r. bez względu na termin urodzenia dziecka\"
tak więc jeżeli wnioski o wyżej wymienione świadczenia były złożone 16 października 2009r. powinny być rozpatrzone bez zaświadczenia lekarskiego.
Przepisy stosuje się takie, jakie obowiązują w dniu wydania decyzji. Nie można pominąć przepisu, który w dniu wydania decyzji, już obowiązuje. Gdyby w ustawie zostało zapisane, że wymogu potwierdzania pozostawania pod opieką lekarską nie stosuje się w stosunku do osób, które złożyły wniosek przed 01.XI, to możnaby kierować się datą złożenia wniosku, ale w ustawie tak nie zapisano.
czyli jeśli MOPS-y rozpatróją wnioski po 1-szym a tak przecież jest bo są na nowy okres zasiłkowy to resort pracy wszystkie mamusie wprowadza w błąd podając nieprawdziwe informacje?ciekawe ile czasu minie aż jakaś wkurzona poda ich do sądu albo nagłośni sprawę w mediach.dziękuję wszytkim bardzo za podzielenie się wiedzą ) pozdrawiam