ODMOWA W PROGRAMIE - PIERWSZY RAZ - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 sie 2020, 10:39

Witam! Chciałabym się Was podpytać o odmowę bo będę ją pierwszy raz robić w programie.. :?
Odmowa będzie dla ojca który ma tylko 1 dziecko, ze swoją kobietą żyją w konkubinacie, ona ma 3 dzieci ( w tym właśnie to jedno wspólne). Dogadanie się co do poprawienia wniosku nie wchodzi w grę i muszę ją stworzyć..

Wiem, że przy nim przy wydawaniu decyzji muszę zaznaczyć odmowa i na tym koniec.
Jak to dalej wygląda, generuje się jakiś szablon ? Pod jaką zakładką będzie możliwe stworzenie tej odmowy??

Czy jeśli będę to robić to od razu muszę mieć gotowy tekst odmowy? Czy mogę później do niej wracać i np. ją edytować jak w programie do świadczeń rodzinnych?

Wyczytałam tu coś, że niektórzy z Was robią odmowę poza programem ale tutaj chyba też powinna być taka możliwość..

I czy przed odmową też wysyłacie zawiadomienie o możliwości zapoznania się z dokumentacją z kpa ?
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Napisano: 20 sie 2020, 14:11

podpinam się pod pytanie.
ResiKDR
Stażysta
Od: 11 sie 2020, 13:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 20 sie 2020, 14:36

Witam,
jeśli wniosek złożony był drogą elektroniczną to wszystko prowadzimy w systemie SI KDR, czyli tam wydajemy decyzję i ją wysyłamy elektronicznie. Gdy sprawa prowadzona jest tradycyjnie to lepiej stworzyć własną decyzję (ze względów estetycznych - szablony w SI KDR nie są zbyt precyzyjnie dopracowane). Za każdym razem przy odmowie - w czasie dokonywania odmowy i przyznawania innym osobom kart - pojawia się okienko, w którym należy podać podstawę prawną i uzasadnienie. Potem w dokumentach można edytować. Przy szablonach, skoro pierwszy raz wydajecie decyzję należy poprawić podstawy prawne, bo na pewno będą stare. Można tego dokonać wyłącznie z opcji administratora. Jak wspomniałem na początku, w przypadku wniosku złożonego tradycyjnie - po dokonaniu odmowy w systemie - można wygenerować szablon, podpisać go i wysłać tradycyjnie, ale nie wygląda to zbyt estetycznie jak na urząd przystało. Przed odmową nie trzeba wysyłać zawiadomienia o możliwości zapoznania się z dokumentacją.
Pozdrawiam z Rudy Śląskiej
Łukasz
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x