wniosek o przedłużenie składa rodzic nie będący wcześniej wnioskodawcą - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 sie 2020, 22:29

Witam, zajmuję się KDR od miesiąca w sumie jestem w zastępstwie i proszę o pomoc. Złożyła mi Pani wniosek elektroniczny, który jest mega pokręcony, mianowicie zaznaczyła że wniosek dotyczy rodziców, którzy mieli kiedykolwiek 3 dzieci ale okazuje się, że chodzi o to, że jedna z córek ukończyła 18 lat i wnioskują o przedłużenie ale Pani w pierwotnym wniosku nie była wnioskodawcą tylko jako członek rodziny rodziny a żeby było ciekawiej wpisała jeszcze pozostałą 4 dzieciaków z tym, że to są osoby już dorosłe po 30, ale w ich przypadku nie ubiega się o kdr. Moje pytanie brzmi jak najlepiej rozwiązać, tę sprawę bo wydaje mi się że to córka powinna sama na siebie wnioskować po drugie czy ja mogę w ogóle rozpatrzyć wniosek jeśli wnioskodawcą jest matka a w pierwotnym wniosku był ojciec? i czy ja w ogóle mogę edytować wniosek elektroniczny w ten sposób, że zmienię iż nie jest to wniosek dla rodziców i pousuwam te bardzo dorosłe dzieci? bo w efekcie to cały wniosek będzie poprawiony. Czy najlepiej zrobić tak, żeby Pani zrezygnowała czyli wniosek bez rozpatrzenia a córka sama na siebie składa.
Bardzo proszę o pomoc.
sasanka
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 14:00
Zajmuję się: ZR/ŚW

Napisano: 26 sie 2020, 8:20

Cześć,
faktycznie trochę Ci namieszała. Rozumiem, że matka przy rodzicach ubiega się o kartę? Abstrahując od tego, po pierwsze matka może być wnioskodawcą pomimo tego, że wcześniej był to ojciec. System powiąże osoby z rodziną. Po drugie jest kilka możliwości załatwienia sprawy. Najlepiej byłoby zadzwonić do Pani i wyjaśnić sytuację, że już mają karty i namieszała z wnioskiem. Wtedy niech złoży prośbę o anulowanie wniosku ze względu na popełnione błędy. Wówczas w systemie pozostawisz wniosek bez rozpatrzenia w uwagach wpiszesz, że Pani anulowała wniosek. Następnie Pani niech złoży nowy wniosek wypisując siebie jako wnioskodawcę w części I i tylko córkę w części II wnosząc o przyznanie KDR dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej jej posiadaczem. Potrzebne jest oczywiście oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki. Wniosek oczywiście może złożyć również sama córka.
Kolejna możliwość to wygenerowanie w systemie wezwania do złożenia pisemnych wyjaśnień w przedmiotowej sprawie i określenia czy wnosi o przedłużenie ważności karty dla córki (tak wynika ze stany sprawy). Wszystko robisz w systemie SI KDR elektronicznie. Jak otrzymasz wyjaśnienia to wtedy możesz edytować wniosek (np. dla wszystkich zrobić nie wnoszę a dla córki wnoszę o przedłużenie, wtedy córce przyznasz kartę a pozostałym nie rozpatrzysz i system powiąże sprawę lub wszystkich członków usuniesz a zostawisz tylko wnioskodawcę i córkę). Możesz również sobie dla ułatwienia stworzyć notatkę służbową z rozmowy telefonicznej, w której poinformujesz wnioskodawcę o całej sprawie i jeśli wyrazi zgodę poprawisz wniosek. Mam nadzieję, że pomogłem. Opcji masz kilka. Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 26 sie 2020, 22:13

Dziękuję bardzo za pomoc. Prostując matka nie ubiega się dla siebie o kartę tylko o przedłużenie dla córki wpisując resztę dzieci swoich, którym już karta nie przysługuje. Mogę prosić jeszcze o podpowiedz jak wygenerować wezwanie?
Jak nie dostanę bzika przez tę kartę to będzie cud. Proszę mnie utwierdzić lub zaprzeczyć jeśli się mylę przedłużenie karty z domówieniem elektronicznej jak miała tylko tradycyjną jest bezpłatne?
pytanie kolejne jak jest kwota opłaty w przypadku gdy wnioskuje się o dodatkową formę tj była tradycyjna a wnioskuje o elektroniczną.
Boję się tego jak diabeł święconej wody :? :;
sasanka
Praktykant

Napisano: 27 sie 2020, 7:08

Jeżeli przedłuża kartę i wnioskuje o obie formy to jest to bezpłatnie, natomiast w przypadku gdy ktoś ma już jedną formę karty i wnioskuje o nową opłata wynosi 9,21 za każdą dodatkową kartę i jest to kwota stała.
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37
Zajmuję się: KDR

Napisano: 27 sie 2020, 8:05

Bardzo dziękuje :D
sasanka
Praktykant

Napisano: 27 sie 2020, 12:39

sasanka pisze:
26 sie 2020, 22:13
Dziękuję bardzo za pomoc. Prostując matka nie ubiega się dla siebie o kartę tylko o przedłużenie dla córki wpisując resztę dzieci swoich, którym już karta nie przysługuje. Mogę prosić jeszcze o podpowiedz jak wygenerować wezwanie?
Jak nie dostanę bzika przez tę kartę to będzie cud. Proszę mnie utwierdzić lub zaprzeczyć jeśli się mylę przedłużenie karty z domówieniem elektronicznej jak miała tylko tradycyjną jest bezpłatne?
pytanie kolejne jak jest kwota opłaty w przypadku gdy wnioskuje się o dodatkową formę tj była tradycyjna a wnioskuje o elektroniczną.
Boję się tego jak diabeł święconej wody :? :;
Szablon wezwania wygenerujesz następująco:
obsłuż wniosek => w górnym prawy rogu klikasz w "Dokumenty" => zaznaczasz wniosek => odpowiedz => i tu pojawią się odpowiednie szablony :) Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x