odp. ministerstwa starosta i prokuratura - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 6 z 10    [ Posty: 92 ]

Napisano: 25 lis 2015, 10:27

ja też bardzo proszę [email protected] i z góry bardzo dziękuje:)
Gość

Napisano: 25 lis 2015, 11:18

Bez pisma ministerstwa nie potraficie przepisów przeczytać ?
To może pora się nauczyć.
Wniosek o do organów ścigania z art. 209 kk, jak i wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy składamy dopiero po tym jak decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych stanie się ostateczna - jak wół od lat stanowi o tym art. 5 ust. 3b ustawy - nie znacie tego przepisu?.

Skoro nowy art. 5a wskazuje, że w przypadkach określonych w tym przepisie, nie wydaje się kolejnej decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się (...), to oczywiste jest, że nie będzie kolejnych działań, które mają miejsce po wydaniu takiej decyzji, tj. nie będzie kolejnego wniosku do organów ścigania z art. 209 kk, jak i kolejnego wniosku do starosty o zatrzymanie prawa jazdy.
Skoro w sprawie była już wydana w przeszłości decyzja o uznaniu, to te wnioski były już składane w przeszłości i dlatego art. 5a został wprowadzony - żeby nie powielać przynajmniej tych działań.
Jak już tu na początku zostało przez kogoś napisane, właśnie o to chodziło, o uproszczenie działań wobec dłużników po stronie owd, który nie był i nie jest organem egzekucyjnym. Jak to uproszczenie zostało wprowadzone, to niektórzy tutaj (stale ci sami zresztą), jak zwykle bełkoczą jakie to znowu straszne przepisy - czy wam (mam na myśli tych stale bełkoczących w kółko to samo na tym forum) kiedykolwiek ktoś dogodził?
majamm

Napisano: 25 lis 2015, 11:32

Majamm, Tobie chyba też jeszcze żaden nie dogodził.
PP yhym

Napisano: 25 lis 2015, 13:03

PP yhym pisze:Majamm, Tobie chyba też jeszcze żaden nie dogodził.
:lol: :lol: :lol: :lol: tez takie mam wrażenie :D
Azzo

Napisano: 25 lis 2015, 15:37

Hej ...nie zaglądałam ostatnio na forum i nie wiedziałam ze jest takie zainteresowanie tym pismem. Właśnie je wam posłałam . Jak ktoś nie dostał to dajcie znać bo nie wiem czy kogoś nie przeoczyłam .

Do magdymm.
Źle mnie zrozumiałaś .... dzięki Elmer za wyjaśnienie o co chodzi...
eska 1

Napisano: 25 lis 2015, 16:06

to i ja poproszę to pismo [email protected]
Eddda

Napisano: 25 lis 2015, 16:09

Dziękuje:))
olaaaa

Napisano: 25 lis 2015, 16:14

Bardzo proszę o skan pisma na forum, pewnie wiele osób się ucieszy, dziękuję w imieniu koleżanek i kolegów
wp.p

Napisano: 25 lis 2015, 16:27

Dostałem, dziękuję eska 1. Pozdrawiam
MarcinF

Napisano: 25 lis 2015, 16:34

majamm pisze:Bez pisma ministerstwa nie potraficie przepisów przeczytać ?
To może pora się nauczyć.
Wniosek o do organów ścigania z art. 209 kk, jak i wniosek do starosty o zatrzymanie prawa jazdy składamy dopiero po tym jak decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych stanie się ostateczna - jak wół od lat stanowi o tym art. 5 ust. 3b ustawy - nie znacie tego przepisu?.

Skoro nowy art. 5a wskazuje, że w przypadkach określonych w tym przepisie, nie wydaje się kolejnej decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się (...), to oczywiste jest, że nie będzie kolejnych działań, które mają miejsce po wydaniu takiej decyzji, tj. nie będzie kolejnego wniosku do organów ścigania z art. 209 kk, jak i kolejnego wniosku do starosty o zatrzymanie prawa jazdy.
Skoro w sprawie była już wydana w przeszłości decyzja o uznaniu, to te wnioski były już składane w przeszłości i dlatego art. 5a został wprowadzony - żeby nie powielać przynajmniej tych działań.
Jak już tu na początku zostało przez kogoś napisane, właśnie o to chodziło, o uproszczenie działań wobec dłużników po stronie owd, który nie był i nie jest organem egzekucyjnym. Jak to uproszczenie zostało wprowadzone, to niektórzy tutaj (stale ci sami zresztą), jak zwykle bełkoczą jakie to znowu straszne przepisy - czy wam (mam na myśli tych stale bełkoczących w kółko to samo na tym forum) kiedykolwiek ktoś dogodził?

to po chol...erę mam go w ogóle wzywać????
Malwina69

Strona 6 z 10    [ Posty: 92 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x