czy ktoś kto już otrzymał komunikat MPiPSu byłby życzliwy i również przesłał mi go na maila: [email protected]
DZIĘKI
Przepraszam Cię bardzo nie obrażam Ciebie więc ty też trzymaj emocje na wodzy. Co do umiejętności czytania sądzę że nauczyłem się wcześniej od Ciebie natomiast co do bzdury o której pisałem to chodzi o moje zdanie jako pracownika zajmującego się tym od wejścia w życie jeszcze ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej. Ustawodawca miał dokonać niewielkich zmian z rozwalił całą ustawę co do zasady.majamm pisze:"Ja też wysłałem pismo do MPiPS jak otrzymam odpowiedź to wrzucę jego treść. Choć jak mam być szczery to jeśli taka będzie tzn.: nic nie robić to uważam to za jakieś bzdury, chyba nie o to chodziło Panom i Paniom z sejmu"
Zanim zaczniesz judge wypisywać, że coś jest bzdurą, to najpierw naucz się czytać, w szczególności przepisów ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, w szczególności przepisu art. 5a ust. 2, w połączeniu z art. 5 ust. 3b.
Jak wół te przepisy stanowią, że 209 kk i zatrzymanie prawa jazdy dopiero po tym jak decyzja o uznaniu (...) stanie się ostateczna. Jak tej decyzji nie wydajesz w określonych okolicznościach - co jak wół wskazane jest w art. 5a ust. 2 - to nie możesz wniosku z 209 kk ani wniosku o zatrzymanie prawa jazdy wysłać. Dlaczego? Bo już to powinieneś był zrobić dawno temu po wydaniu poprzedniej decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się (...).
A jak dalej nie wiesz po co został wprowadzony art. 5a to sobie przeczytaj uzasadnienie do nowelizacji która ten zapis wprowadziła - jeśli potrafisz czytac bo mam co do tego spore wątpliwości.