odpis aktualizacyjny funduszu i zaliczki - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 16 paź 2017, 21:54

...do przedmówczyni, że tak powiem: czy wie na czym polega prowadzenie księgowości i o co chodzi przy sprawozdaniach finansowych?

Bo przecież już mamy nowy plan kont i nowy obowiązek publikowania sprawozdań finansowych na BIPie.

A jak piszę finansowych to nie mam na myśli sprawozdań merytorycznych ze świadczeń.

ZMIANY, ZMIANY, ZMIANY
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2017, 19:20

Takiej odpowiedzi się w sumie spodziewałam, czyli odbijania piłeczki.

Wracając do tematu jak Wasze odpowiedzi na pismo?
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 17 paź 2017, 20:23

TWoj powinien wiedzieć, że w sprawozdaniach finansowych chodzi o przedstawienie w sposób jasny i rzetelny sytuacji majątkowej jednostki. Rozwiązania które proponuje TWoj na szkoleniach się z tym rozmijają.
1.Ujmowanie decyzji przyznającej świadczenia okresowe przez zastosowanie konta 640 jest nielegalne - zobowiązania powstają nie w momencie wydania decyzji ale z nastaniem kolejnego miesiąca świadczeniowego. Zobowiązanie w danym miesiacu powstanie o ile nie zajdą określone w ustawach okoliczności powodujące, że osoba uprawniona utraci prawo do przyznanych decyzja świadczeń.
2.Ujmowanie w przypadku FA należności w części przypadającej dla BP na majątek własny gminy (konto 720) powoduje zawyżenie tego majątku. Jest to oczywiste - bowiem zapłata należności w części przypadającej BP nie pozostaje w gminie ale jest odprowadzana do BP.

Tak więc księgowe po szkoleniach TWoj będą ujawniać w BIP-ie nierzetelne sprawozdania.
FIKCJA, FIKCJA, FIKCJA
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 17 paź 2017, 22:17

...masz rację bdmb konto 640 jest nielegalne.

Tak samo jak ja myliło się MF wydając komunikat, który jest tu:

https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_

Nie istnieją przecież zapisy w ustawie z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości :

Art. 3. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

18) aktywach obrotowych - rozumie się przez to tę część aktywów jednostki, które w przypadku:
d) rozliczeń międzyokresowych - trwają nie dłużej niż 12 miesięcy od dnia bilansowego;

20) zobowiązaniach - rozumie się przez to wynikający z przeszłych zdarzeń obowiązek wykonania świadczeń o wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie już posiadanych lub przyszłych aktywów jednostki;

31) kosztach i stratach - rozumie się przez to uprawdopodobnione zmniejszenia w okresie sprawozdawczym korzyści ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości, w formie zmniejszenia wartości aktywów, albo zwiększenia wartości zobowiązań i rezerw, które doprowadzą do zmniejszenia kapitału własnego lub zwiększenia jego niedoboru w inny sposób niż wycofanie środków przez udziałowców lub właścicieli;

Art. 6. 2. Dla zapewnienia współmierności przychodów i związanych z nimi kosztów do aktywów lub pasywów danego okresu sprawozdawczego zaliczane będą koszty lub przychody dotyczące przyszłych okresów oraz przypadające na ten okres sprawozdawczy koszty, które jeszcze nie zostały poniesione.

Art. 39. 1. Jednostki dokonują czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów, jeżeli dotyczą one przyszłych okresów sprawozdawczych.
3. Odpisy czynnych i biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów mogą następować stosownie do upływu czasu lub wielkości świadczeń. Czas i sposób rozliczenia powinien być uzasadniony charakterem rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożności.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 5 lipca 2010 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości (...)

Konto 640 - "Rozliczenia międzyokresowe kosztów"
Konto 640 służy do ewidencji kosztów przyszłych okresów (rozliczenia czynne) oraz rezerw na wydatki przyszłych okresów (rozliczenia bierne).
Na stronie Wn konta 640 ujmuje się koszty proste i złożone poniesione w okresie sprawozdawczym, a dotyczące przyszłych okresów, oraz wydatki poniesione w okresie sprawozdawczym, na które utworzono w okresach poprzednich rezerwę.
Na stronie Ma konta 640 ujmuje się utworzenie rezerwy na wydatki przyszłych okresów oraz zaliczenie do kosztów okresu sprawozdawczego kosztów poniesionych w okresach poprzednich.
Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 640 powinna umożliwić ustalenie:
1) wysokości tych kosztów zakupu, które podlegają rozliczeniu w czasie;
2) wysokości innych rozliczeń międzyokresowych kosztów z dalszym podziałem według ich tytułów.
Saldo Wn konta 640 wyraża koszty przyszłych okresów, a saldo Ma - rezerwy na wydatki przyszłych okresów.

...jedynie bdmb ma rację on ma rację, on ma rację, on ma rację....a MF pojęcia o rachunkowości nie ma i w ustawie o rachunkowości i w RMF z 5 lipca 2010 nie ma przepisów wyżej zacytowanych. Wymyśliłem je dziś z wieczora....tak.... :lol: :lol: :lol:

Tak samo mają rację te księgowe co księgują FA jak VAT czyli należność jako zobowiązanie bo jak bdmb mówi, że tam ma być bo program taki zrobił, to tak ma być.

Nikt z Was przecież nie wyłączy lub nie wywali tego programu bo bdmb gwiazda ops to przecież opracował.

Jak już coś napisze to jest to prawda, tylko prawda, 3-stopień prawdy.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2017, 7:19

...i tak z rana muszę jeszcze rację Bronkowi z bdmb przyznać, że jak pisze o zawyżeniu majątku na FA to ma rację. Bo tylko on wykazuje tem majątek prawidłowo. :idea:

Przykład. Dłużnik alimentacyjny ma oddać 100zł. Bronek wykazuje zatem należność od dłużnika 100zł po aktywach....zaraz zaraz...a ile ja wykazuję????

....też 100zł? :roll:

O Bronku kochany....obaj chyba zawyżamy majątek....bo majątek to chyba aktywa Broneczku genialny. Zaraz zaraz...a może ty mylisz aktywa z pasywami i pojęcia o rachunkowości nie masz :lol: :lol: :lol:

I tak się nieśmiało zastanawiam, że w wyniku genialnych , wspaniałych i najlepszych na świecie rozwiązań informatycznych Bronka i jego wspólnika z bdmb wykazujecie Ci co korzystają z ich programów po pasywach 60 jednostek z tej stówki jako zobowiązania wobec budżetu państwa.

I Bronek mówi, że tak i tylko tak jest dobrze...bo on taki program napisał i Wam go sprzedał.

Szkoda tylko, że 60% razy zero...daje.....no właśnie ile Broneczy najmądrzejszy na świecie?

Ile gmina jest winna budżetowi państwa jeśli komornik nic od dłużnika alimentacyjnego nie wyegzekwował?

...Bronek zrobił program, że 60 razy 0 daje 60.

TO PRAWDZIWY GENIUSZ INFORMATYKI I POLSKIEJ RACHUNKOWOŚCI.

Brawa dla bdmb.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2017, 8:48

Wracając do głównego wątku ...
u nas też do tej pory nie robiliśmy odpisu ale dostałam polecenie żeby zacząć go robić tylko szczerze mówiąc
nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Czy ktoś może udostępnić wzór na podstawie którego wylicza się kwotę którą księgujemy na koncie 290?
Czy robicie odpis na podstawie wzoru czy dział merytoryczny typuje Wam nazwiska dłużników których uważa za nieściągalnych?
gosia007
Praktykant
Od: 03 kwie 2017, 13:05
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 19 paź 2017, 8:58

ja biorę na koniec roku dłużników FA i ZA i odpis robię od tych, którzy nie wpłacili w danym roku ani złotówki. odpis robię od ich należności w całości razem z odsetkami. nie będę się bawić w procenty, jak stary jest dług, itp. nie mam na to czasu, jestem sama w księgowości, więc nie bawię się.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2017, 10:19

gumi o ile dobrze kojarzę to Ty masz przez konto 225 dochody BP, jak księgujesz ten odpis?
Jessie
Starszy referent

Napisano: 19 paź 2017, 10:20

księguję to: 225/290. wiem, że zaraz się ktoś przyczepi, że ustawa nie daje takiej możliwości, itp.... ale po rozmowie ze Skarbnikiem, skoro przypis jest 221/225 to odpis 225/290 jest logiczny.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2017, 10:28

Trochę całe te odpisy są dziwne, jak mamy odpisywać nie nasze dochody, i na jakiej podstawie, przecież żaden komornik nam nie da informacji że od takich i takich dłużników nie da rady ściągnąć należności. :?
Jessie
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x