odpłatność DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 lis 2016, 15:11

Witam,
dzisiaj odebrałam pismo w sprawie odpłatności za pobyt mamy w DPS. Mama ma emeryturę 2650 zł, z tego 70% za pobyt a 30% dla niej. W chwili obecnej mieszka z synem (a moim bratem), który zgotował jej piekło na ziemi, więc jest sprawa sądowa, żeby mamę oddać do DPS bez jej zgody. Jeśli już dostałam pismo o odpłatności to sąd takie postanowienie musiał wydać. Moje pytanie brzmi: Jeśli mamie zostanie 30% emerytury to rzeczą pewną jest, że pieniądze te zgarnie brat, który jest na miejscu (ja mieszkam daleko od mamy), wiec tez w efekcie ja będę dopłacać do DPS a brat dalej będzie pił za mamy pieniądze. Jak tę sprawę rozwiązać, przecież mama ma taką emeryturę, że sama może zapłacić za pobyt w DPS. Wiem, że są przepisy ale jak udaremnić to, żeby brat nie zabierał mamie tych przepisowych 30% a stanowiłoby to dodatkowe pokrycie kosztów pobytu?
Dziękuję za pomoc i wyjaśnienie
córka
córka
Praktykant
Od: 16 lis 2016, 14:51
Zajmuję się: emrytura

Napisano: 16 lis 2016, 15:26

Z tego co piszesz to ośrodek pomocy umieszczał mamę bez jej zgody.Więc ośrodek dobrze zrobił a Pani jako córka zobowiązana jest do alimentacji.
A co do kwoty 30% to są dochody pani mamy i może ona sobie przeznaczyć na swoje potrzeby.
Można również przedstawić sytuację pracownikowi DPS o sytuacji brata alkoholika który może przyjezdzać do matki i wyłudzać od niej pieniądze.
To jest wola pani matki co zrobi z tymi 30% a dodatkowe 30% nie może wchodzić do kosztów pobytu w DPS.
Pani może wystąpić do sądu o prawną opiekę nad matką wtedy pani będzie zarządzać jej majątkiem.
Iga2

Napisano: 16 lis 2016, 15:48

Dziękuję za odpowiedź, nie rozumiem co tzn wystąpić o opiekę prawną? tzn że mam ją zabrać do siebie? Gdybym miała taką możliwość to na pewno bym to zrobiła, jednak mama chce umrzeć we własnym domu, dlatego nie chce iść do mnie a brat z nią mieszka i ją wykorzystuje. Jako ze jest alkoholikiem to MOPS wystąpił o zabranie jej do DPS bez jej zgody i sprawa się usankcjonowała jak widać. Moje pytanie jest takie, co zrobić, żeby brat w dalszym ciągu mamy nie okradał. Wiadomo, że gdy zjawi się w DPS przede mną to wyciągnie od niej wszystko.Poza tym jeśli mama ma troje dzieci to od wszystkich MOPS będzie żądał dopłaty czy jak to wygląda?
pozdrawiam
córka
Praktykant

Napisano: 16 lis 2016, 16:16

Wszystkie dzieci są zobowiązane do alimentacji to nie znaczy,ze wszystkie mają ponosić koszty za pobyt matki sytuacja dzieci jest sprawdzana i jeżeli dochód jest wyższy niż 300% kryterium dochodowego w rodzinie to wtedy dopłacają.
A kryterium w rodzinie wynosi 514 zł na osobę.
jeżeli chodzi o opiekę prawną to może pani wystąpić do sądu o ustanowienie opiekuna prawnego matki i wtedy to Pani będzie decydowała.
Iga2

Napisano: 16 lis 2016, 19:09

Czy trzeba wystąpić do sądu rodzinnego czy cywilnego? Powiem szczerze, że nikt mi do tej pory o tym nie powiedział. Czyli sytuacja wyglądałaby tak, hipotetycznie, mama jest w DPS, który zabiera jej 70% emerytury, ja dopłacam i z tego co się orientuję to siostra tez musiałaby i brat także bo ma swoja emeryturę, wiec teraz nie wiem czy po równo, żeby dopełnić koszt pobytu tzn te 30%? czy jak to może wyglądać? a ja będąc opiekunem prawnym mogłabym wziąć te 30% od mamy bo mama już od 10 lat nie dysponuje swoją emeryturą, jest niepełnosprawna z I gr z tym, że brat w tej chwili zabiera wszystko, ale niby ma te opiekę, która de facto opieką nie jest, dlatego jest interwencja MOPS. Mama powiedziała, że do DPS nie pójdzie choćby policja ją wzięła siłą, nie zdaje sobie sprawy z tego, że sąd wydał taki wyrok bez jej zgody. Sytuacja jest patowa bo mama swojemu synkowi i tak wszystko wybacza.
córka
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem