Odpłatność rodziców za pobyt dziecka w placówce opiekuńczo-wych - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 21 mar 2012, 10:20

Sytuacja wygląda następująco:
Art. 193.1 Zapobyt dziecka w pieczy zastępczej rodzice ponoszą miesięczną opłatę itd.....

Dziecko przebywa w placówce opiekuńczo-wychowawczej -średnie miesięczne wydatki przeznaczone na utrzymanie dziecka wynoszą : 3000,00 zł

Dochód rodziców prowadzących wspołne gospodarstwo domowe - 1200,00 zł miesięcznie

Zgodnie z Uchwałą Rady Powiatu odstępujemy od ustalania odpłatności do kwoty 900,00 zł (osoby prowadzące wspołne gosdpodarstwo domowe)

Pytanie: Jaką kwotą obciążyć rodziców?
300,00 zł czy pełną opłatnością 3000,00 zł

~Dorota

Napisano: 21 mar 2012, 11:30

To zależy jak masz w uchwale. Wiem, że są takie, ze jest to przedstawione w tabeli i z niej wynika ile wynosi odpłatność, po przekroczeniu kwot lub po przekroczeniu dochodu procentowo.
Wydaje mi się, że rodzinie, która ma dochód 1200 zł, nie powinno ustalić się pełnej odpłatności, bo to doprowadzi do powstania zadłużenia, a tym samym pogorszenia sytuacji finansowej rodziny.
~Mona

Napisano: 21 mar 2012, 11:35

Wg opinii prawnika Rada Powiatu nie może określić wysokości odpłatności , nie ma do tego uprawnień
~Bartosss

Napisano: 21 mar 2012, 11:40

Więc wytłumacz mi jak to będzie wyglądało wtym przypadku: dochód rodziny 1200 zł, a mam dziecko w placówce, gdzie miesięczny koszt utrzymania wynosi 5088 zł!
Jak wy to robicie??
~Mona

Napisano: 21 mar 2012, 12:02

czekamy........
Podobno Jeśli Rada Powiatu w swojej uchwale zajmie się wysokością odpłatności to taka uchwała jest wadliwa, wojewoda może ją uchylić ze względu na przekroczenie kompetencji Rady Powiatu
Nie ma mowy o częściowym odstępowaniu itd.
~Bartosss

Napisano: 21 mar 2012, 14:56

naliczyć pełna odpłatność na rok, a po roku częściowo umorzyć w oparciu o przesłanki wynikające z uchwały
~Ann

Napisano: 21 mar 2012, 18:50

a w uchwale uwzględnioną są takie przesłanki jak trudna sytuacja materialno-bytowa, niepełnosprawność lub jeszcze jakaś inna przyczyna? Bo My takie coś uwzględniliśmy w Uchwale aby taką rodzinę ewentualnie odstąpić lub umorzyć w całości z odpłatności za pobyt dziecka w pieczy zastępczej.
Ale to zależne jest jak jest napisana Uchwała w każdym powiecie.
Sam nie wiem jak to będzie.
~morze6

Napisano: 22 mar 2012, 0:20

Mona decyzja pełna opłata 5088 a potem na wniosek strony może być umorzenie pod warunkiem że taką możliwość daje uchwała. A na koniec roku na kwotę umorzenia trzeba wystawić PIT 8C
~Oliwia

Napisano: 22 mar 2012, 11:35

czy na każde umorzenie należności wystawiamy Pit 8C
~anka

Napisano: 22 mar 2012, 11:44

Jedno z rozsztrzygnięć nadzorczych wojewody .....

Z powyższego wynika, że Rada Powiatu ................... ustalając wysokość odpłatności za pobyt dziecka w pieczy zastępczej wykroczyła poza upoważnienie ustawowe. Delegacja do takiego działania niewąpliwie nie mieści się w kompetencji Rady Powiatu wynikającej z art. 194 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. nr 149, poz. 887 ze zm.).

tylko pełna odpłatność, nie można odstępować częściowo ..............
~Bartosss

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x