Przepraszam zablokowała mi się klawiatura, u nas na tej podstawie wychowankowie będący w rodzinach zastępczych płacą tak jak pisze Anka i Dora a czemu S pisze że nie - ktoś może to wytłumaczyć?
tylko, że 50% można policzyć od alimentów, renty rodzinnej lub uposażenia. A coraz częściej zdarza się że pełnoletni pozostają w rodzinie i np. pracują uzyskując dochód, którego nie można zaliczyć do dochodu...
- Art.193 ust.1 pkt 1 - rodzinna piecza zastępcza,
- pkt2 - instytucjonalna piecza zastępcza,
ust.2 - za ponoszenie opłaty, o której mowa w ust.1 (czyli dot. pkt 1 i 2) rodzice odpowiadają solidarnie.
- ust.3 - w przypadku braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty, opłatę, o której mowa w ust.1 pkt 2 (dot. instytucjonalnej pieczy) ponoszą osoby dysponujące dochodem dziecka, w wysokości nie wyższej niż 50 % kwoty tego dochodu.
- ust.4 w przypadku, o którym mowa w ust.3 (dotyczy instytucjonalej pieczy zastępczej) za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez psobę, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, o której mowa w art.37 ust.2, opłatę lub jej część ponosi także ta osoba, w wysokości nie wyższej niż 50 % kwoty dochodu tej osoby, o którym mowa w art.80 ust.3.
Treść w nawiasach to moje zapisy.
Moja odpowiedź na Wasze wątpliwości dot. zapisu \"Opłatę, o której mowa w art.193 ust.1 pkt 2.ponoszą......
ale większość interpretuje ust. 4 tak: w przypadku o którym mowa w ust. 3: tj. \"w przypadku braku możliwosci uzysaknia od rodziców w całości lub części opłaty\"... za okres pobytu w pieczy po uzyskaniu... itd. opłate lub jej częsć ponosi osoba pełnoletnia. dalej ust. 5 - solidarnie z rodzicami.
S - a czemu ustawodawca niby miałby dzielić wychowanków - za placówke płaca a za rodzinę nie? zwłaszcza, że rodzina dostaje 100% świadczenia?
tak większość interpretuje i tak wydaje sie sprawidliwie. ale w ustawie o pomocy społ. było to lepiej rozwiązane - po prostu świadczenie pomniejszane o połowę dochodu dzieciaka i tyle a nie teraz cała długa procedura ustalania odpłatności... ustawa o pieczy jest i w tym zakresie bublem.. rodzi tylko problemy i spory!