odpłatność osoby pełnoletniej w RZ - Stare tematy

Strona 4 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 10 wrz 2013, 13:32

No dobrze ale jeżeli w uchwale mam zaznaczone ze odstępuje od ustalenia miesięcznej opłaty za pobyt w pieczy zastępczej dziecka oraz osoby która osiągnęła pełnoletności przebywając w pieczy zastępczej to mogę ja zwolnić.
~kkklll

Napisano: 10 wrz 2013, 13:37

... poczytaj wyżej! wg mnie ustawa nie daje możliwości zapisania tego w uchwale...
~Dora

Napisano: 10 wrz 2013, 13:38

Generalnie tak, ale chodzi o to, że ta uchwała została podjęta bez podstawy prawnej. Ustawa nie pozwala by uchwałą regulować sposób odpłatności, dotyczy tylko rodziców biologicznych.

Nadrzędna jest ustawa, a dopiero potem uchwała. Innymi słowy, większość z nas ma bubel prawny (uchwała) utworzony bezpodstawnie.

~Kasia2

Napisano: 10 wrz 2013, 13:39

No, jest dokładnie jak pisze ~Dora
~Kasia2

Napisano: 10 wrz 2013, 13:49

no dobrze ale jest to uchwała Rady Powiatu, no to osoba pełnoletnia mogłaby mi zarzucić ze mając uchwałę która reguluje powód z jakiego mogę daną osobę zwolnic a nie korzystam z tego tylko ustalam odpłatność???
~kkklll

Napisano: 10 wrz 2013, 14:11

Rób jak uważasz, ale w razie kontroli zostanie stwierdzone, że uchwała została podjęta niezgodnie z przepisami. Kto wtedy będzie zwracać to, co powinna ta osoba zapłacić, a odstąpisz od jej odpłatności?

Masz okazję się wykazać i wskazać problem \"u góry\". Niech to zmienią.

No, chyba, że zmienią ustawę o pieczy i dopiszą taką możliwość w stosunku do pełnoletnich wychowanków...

A poza tym, niech się odwoła, z ciekawości zobaczymy co postanowi SKO... no, tutaj to już jest loteria :)

~Kasia2

Strona 4 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x