odpłatność osoby pełnoletniej w RZ - Stare tematy

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 26 sie 2013, 15:45

~Dora czyli, gdy pełnoletni ma dochód (wg ustawy o pieczy: uposażenie rodzinne, alimenty, renta rodzinna) to ustalasz odpłatność, tak?

A jeśli ktoś nie ma dochodu wg ustawy o pieczy to co? Odstępujesz? Umarzasz postępowanie?
~Kasia2

Napisano: 26 sie 2013, 17:49

tak, ustalam jak ma dochód z pieczy. a jak ma inny dochód - nie miałam póki co takiego przypadku... wszyscy bezrobotni...
~Dora

Napisano: 27 sie 2013, 0:07

ja mam rejestr wszystkich wychowanków i robię adnotacje jak wychowanek ma dochód z pieczy to postępowanie i decyzja, jak nie ma dochodu to robię adnotacje i nic nie robię ! ale jeżeli jest postępowanie to do umorzenia - ja tak myślę
~Anka

Napisano: 27 sie 2013, 14:10

nie rozumiem Anka twojego ostatniego zdania...
~Dora

Napisano: 27 sie 2013, 23:04

Dora nie wiem o co pytasz? napisz bo może coś źle robię
~Anka

Napisano: 28 sie 2013, 15:04

no chodzi mi o umorzenie. bo co do tego rejestru to fajnie. ale jak wychowanek ma dochód z pieczy to jak ustalasz mu odpłatność to twierdzisz, że to się da umorzyć??
~Dora

Napisano: 29 sie 2013, 0:22

Dora oj źle coś napisałam to była odpowiedź dla Kasi2 z 26.08 właściwie to było pytanie do Ciebie.
Chodziło mi o to, że mam rejestr wszystkich wychowanków wiem który ma dochód a który nie, jak nie ma dochodu to nie wszczynam postępowania - i tu napisałam, że gdybym miała zaczęte postepowanie to postępowanie trzeba umorzyć bo bezzasadne bo nie będzie opłaty,

A jak ma dochód to 50%, a Ty Dora jak ustalasz dochód wychowankom? a wysyłasz im pismo zgodnie z art 10 kpa żeby zapoznali się z dokumentami?
bo u mnie jedynym dokumentem jest renta lub alimenty
~Anka

Napisano: 29 sie 2013, 11:37

jak ktoś ma dochód z pieczy to wszczynam postępowanie zgodnie z kpa, no a potem ustalam odpłatność 50 % tego dochodu.
no tak, gdyby było postępowanie bezprzedmiotowe to trzeba umorzyć
~Dora

Napisano: 30 sie 2013, 8:30

jesli do tej pory nie byla ustalana oplata osobie pelnoletniej posiadajacej dochod, to co mozna teraz zrobić:
1. odstąpić od ustalania opłaty, gdy np. dochód wszystkich osob pozostajacych we wspołnym gopspodarstwie domowym nie przekracza kryterium dochodowego ( zgodnie z nasza uchwała )
2. ustalić opłate a nastepie np. odstapić od żadania zwrotu bo niweczyłoby to skutki udzielonej pomocy
~emiii

Napisano: 30 sie 2013, 11:39

hę? jak dla mnie ustawa nie daje takich możliwości, emiii. już o tym pisałam wyżej, ale nie wiem już... może i można nawet jak ustawa nie pozwala przyjąć sobie czarownej uchwały... na pewno można się opierać na tym, iż ustawodawca mówi, że opłatę ustala sie nie wyższą niz 50% dochodu osoby. ale nie wiem jak powinna być przyjęta procedura ustalania tego ( w uchwale? w zarządzeniu dyrektora?) na pewno np. ze względu na wysokość dochodu czy inną ważną sytuację życiową wychowanka można ją obniżyć, ale ustalać jak ma dochód to na pewno.
emii, kiepsko, że teraz dopiero to ustalacie. będzie ze szkodą dla wychowanka. chyba, że faktycznie w jakiś sposób odstąpicie... idź z tym do prawnika
~Dora

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x