odpłatność rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 kwie 2012, 1:57

Witam. Dopiero zaczęłam pracę w PCPR i i mam robic te odpłatności. Proszę o pomoc, od czego mam zacząć: mam wzywać tych rodziców czy chodzić do nich do domu, ????????????? rozumiem że trzeba wysyłać do ops lub pcpr jeśli jest gdzieś dalej taki rodzic? i czy z nimi robić wywiady czy jakiś druk opracować nie mam pojęcia????? przeczytałam uchwałę jeśli ktoś może to mi wytłumaczcie co oznacza: wysokość umorzenia nie może przekroczyć (np 251-300% kryterium dochodowego - 95 % opłaty) co to oznacza proszę o wytłumaczenie jak dla prostego człowieka pierwszy raz się z tym stykam proszę o wspacie.
~nowa

Napisano: 18 kwie 2012, 10:51

Biologiczni to najwieksza zakała jaką można w PCPR dostac, musisz wszytkich wezwać a jak mieszkaja daleko to poproś ops aby wywiad Tobie zrobili
~Ilona

Napisano: 18 kwie 2012, 11:22

Ale waszym zadaniem, to:
wezwać rodziców do PCPR czy
wyslac im wszczecie postępowania czy
napisać wniosek o przeprowadzenie wywiadu lub zebranie dokumentacji do OPS
~Kaja

Napisano: 18 kwie 2012, 11:39

to zalezy od tego co masz w uchwale
~elka

Napisano: 18 kwie 2012, 15:09

Raczej wszczęcie,
~o

Napisano: 18 kwie 2012, 16:30

najpierw wszczynasz postępowanie, a reszta zależy od tego, co masz w uchwale, u mnie decyzje są wydawane na podstawie albo wywiadu albo oceny sytuacji rodzinnej, zdrowotnej, dochodowej itp. oraz innych dokumentów zebranych w sprawie dotyczących rodzica (np. z ZUS, US)
~:)

Napisano: 18 kwie 2012, 19:57

Pamiętajcie, że jak wszczynacie postępowanie, to macie miesiąc (bądź dwa) na wydanie decyzji!
~aaa

Napisano: 19 kwie 2012, 9:51

serio? mnie często znacznie dłużej zajmuje zgromadzenie dokumentacji i nie jest to ode mnie zależne że trwa dłużej
~:)

Napisano: 20 kwie 2012, 21:33

Mi też o wiele więcej czasu zajmuje niż 2 miesiace. Z biologicznymi nie idzie ujechać!
~kamil

Napisano: 30 kwie 2012, 16:50

Ja wszczęłam postepowanie (1 pismo do biologicznych) w nim napisałąm o wygaśnięciu decyzji, nie wstawili się po 14 dniach więć wysyłam wezwanie i tak do 2 razy... potem to nie bardzow iem co dalej. Bo jak się zgłoszą to karzę im przedstawić sytuację, czyli oświadczenie plus cała potwierdzają ca dokumentacja, do tego dodaję paragrafy z ustawy i wydaję decyzję. Nas zprawnik stwierdził, że jak po 2 dostarczeniu pisma się nie zgłoszą to mam im ustalic odpłatność, ale to akurat chyba bzdura jest. Jak się nie wstawią to wydam decyzję zaoczna chyba, ale wystąpię do urzedów (pup, gops, us, zus) czy korzystają, czy nie. Bałagan straszny... i ci co powinni ponieśc konsekwencje mają niestety najlżej.
~Ewa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x