odpłatność - solidarność rodziców - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 maja 2013, 22:00

witam.
mam pytanie nt. solidarności rodziców a mianowicie, jak rozumieć należy tę solidarność? zdarza się wam ustalać odpłatność dla obydwu rodziców? czy w takiej sytuacji obciążacie obydwu rodziców w pełnej wysokości? czy po równo, łącznie do wysokości świadczenia miesięcznego?
~ewa

Napisano: 28 maja 2013, 14:27

naprawdę nikt nie miał przypadku obciążenia obojga rodziców? może się jednak ktoś znajdzie?
~ewa

Napisano: 28 maja 2013, 14:34

Solidarna odpłatność rodziców znaczy nic innego jak to, ze sciagać należność (jako całość) będziecie z tego rodzica, z którego jest łatwiej.
Zaspokojenie wierzytelności - zapłacenie całości przez jednego zwalnia drugiego rodzica. Ten, który zapłacił może zwrócić sie do tego który miał płacić a nie płacił by oddał mu połowę.
~Monika

Napisano: 28 maja 2013, 14:38

ooo, dziękuję za odpowiedź, mogę pociągnąć temat? a jeśli w jednym dniu wpłacą razem całość?
~ewa

Napisano: 28 maja 2013, 14:41

Raczej bym na to nie liczyła :)
Oni zazwyczaj nie płaca wcale.
~Monika

Napisano: 28 maja 2013, 14:52

u mnie mam sto procent pewności że będą płacić oboję, matka płaci jak pan bóg przykazał, ojca mam zobowiązanego a że siano ma, za chwilę pojawi mi się taki problem. padł pomysł, że powinnam im wtedy oddawać na konto po połowie, tylko kwestia, czy na to wydaje się jakąś decyzję i jak to wygląda z księgowego punktu widzenia.
~ewa

Napisano: 28 maja 2013, 14:57

a postraszyłaś ojca windykacją? Jak ma pieniadze to zapłaci ze strachu.
~Monika

Napisano: 28 maja 2013, 15:06

póki co nie muszę go straszyć, uprawomacnia mi się decyzja, a tak jak piszę, płacić będzie. chodzi o to co zrobić jak zapłacą razem w jednym dniu
~ewa

Napisano: 28 maja 2013, 15:19

Zapytaj swojej księgowej jak to rozwiązać. Albo księgowej ze Starostwa.
Albo skontaktuj się z rodzicami by ustalili opłatę -kto płaci i ile.
~Monika

Napisano: 28 maja 2013, 15:35

nic to, będę sobie radzić jakoś. dzięki za pomoc i pozdrawiam!
~ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x