potrzebuje szybkiej i jednoznacznej odpowiedzi, czy przy wydawaniu decyzji o odpłatności mieszkańca mogę jako jego dochód uznać pieniądze z oszczędności, np. zgromadzone na rachunku bankowym i dochód uzyskany ze sprzedaży domu (lub z masy spadkowej)
Witam
Jestem pracownikiem socjalnym w DPS
Mam równiez taki problem jak opisany tyle że widze go z drugiej strony
Dlatego też czekam na wypowiedź w tym temacie
Pozdrawiam
kierujesz się przepisami ustawy art. 11 , jesli ten dom został sprzedany w ciągu 12 ostatnich miesięcy to liczysz jako dochód tej pani dzieląc go na równe 12 części , doliczasz jej dochody -emerytura czy renta i masz DOCHÓD. Oszcędności wcześniejszych nie możesz liczyć.
Witam, podnoszę wątek..
MIMI - może jeszcze tu zaglądasz, proszę o informację jak uwzględniliście te dochody? Rozliczone zostały na 12 miesięcy?
Też mamy osobę z oszczędnościami, są to środki zbierane przez jakiś czas, które pozwolą na opłacenie przez dobre kilka miesięcy w 100 % pobytu w dps\'ie. Tylko jak to zrobić zgodnie z prawem...
art. 61 mówi o 70% dochodu. Jednak art. 2 uops mówi o zabezpieczaniu potrzeb rodziny/osoby gdy nie może sobie poradzić wykorzystując własne zasoby. Pani zasoby ma, my ją kierujemy, ona sobie opłaca bo ją na to stać. Jak już się oszczędności wyczerpią, my dopłacimy resztę.
Nie ma żadnej rodziny, która mogłaby odziedziczyć po niej te pieniążki.
Zdrowy rozsądek nakazuje wykorzystać te środki na jej pobyt.
nie ma takiej opcji bo nie ma podstaw prawnych, żadne oświadczenie ani wasze samowolne narzucanie większej opłaty bo ktoś sobie zaoszczędził. Zaraz wszystko stanie się ściśle tajne i nikt się nie pochwali że coś do pończochy odłożył.
jak ustalić odpłatność za dps klient rozwiedziony na rencie , była żona mieszka z synami właścicielka gosp. rolnego , jeden pełnoletni się uczy, drugi pracuje prowadzą wspólne gosp. domowe dochód przekracza 300% kryterium.
żona nie alimentuje, gdyż ma rozwód. Ja miałam taką sprawę. Matka zostawiła 2 synów. Wychował icj ojciec. Matka trafiła do dps, dfzieci nie alimentują, gdyż ona także nie płaciła na nich alimentów. Poza tym, Jakim prawem dzieci maja dopłacać do pobytu ojca w dps, chyba że płacił na nich alimenty i obecnie pracuje