spawa w sądzie założona przez kierownika GOPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 maja 2011, 17:27

Witam, po śmierci matki mój przyrodni brat chory na zespól Downa został umieszczony w DPS pani kierownik GOPS zażądała od przyrodniego rodzeństwa partycypowania w kosztach odpłatności za DPS, gdy rodzeństwo odmówiła założyła mu sprawę w sądzie. Jakie są szanse na to że zostaną mi zasądzone alimenty? czytałam w ustawie że do wnoszenia opłat zobowiązani są tylko wstępni i zstępni, czy to prawda? miał ktoś może taką sprawę? z góry dziękuje za pomoc
~ANIA

Napisano: 26 maja 2011, 20:21

raczej tak, rodzina ma obowiązek wspierać =utrzymywać osobę niepełnosprawną w placówce,
~Elwira

Napisano: 27 maja 2011, 9:37

Z ustawy o pomocy społecznej wynika, że rodzeństwo nie jest zobowiązane do ponoszenia odpłatnosci. Można sugerować ale nie prawnie egzekwować
~uu

Napisano: 27 maja 2011, 10:25

ale tutaj nie chodzi o ściąganie odpłatności bo jest zapis, że poniżej 300 % jej nie ma, chyba że dobrowolnie, tylko chodzi tutaj o sądowe ustalenie alimentów by w ten sposób zwiększyć dochód podopiecznego w dps i przez to gmina może mniej płacić, zgodnie z ustawą gops ma takie prawo wystąpić do sądu o ustalenie alimentacji
~?!?

Napisano: 27 maja 2011, 12:02

DZIĘKUJE ŚLICZNIE ZA ODPOWIEDZI, NIE ROZUMIEM TYLKO O CO CHODZI Z TYM 300% MÓGŁBY KTOŚ WYTŁUMACZYĆ ?
~ANIA

Napisano: 27 maja 2011, 16:51

Zapoznaj się ze zmianą ustawy o pomocy społecznej z 18 marca 2011 r. /Dz.U Nr 81poz.440./ KONIECZNIE.
~Krysia

Napisano: 27 maja 2011, 17:35

ZAPOZNAŁAM SIĘ Z USTAWĄ I WYLICZYŁAM SOBIE :
ZARABIAM 1032,34 ZŁ NETTO
1032,34- (351*300%)=1032,34-1053= -20,66 CZYLI NIE BĘDĘ MUSIAŁA NIC PŁACIĆ ?
CZY JEDNAK POMIMO NISKICH ZAROBKÓW MOGĘ BYĆ OBCIĄŻONA?
~ANIA

Napisano: 27 maja 2011, 20:45

Pani kierowniczka powinna zapoznać się z kodeksem rodzinnym, a najlepiej z komentarzem do niego zanim wystąpi do sądu o alimenty.

Rodzeństwo jest zobowiązane do alimentacji jeżeli dana osoba nie ma wstępnych, zstępnych i małżonka.

Uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten (poza dziećmi), kto znajduje się w niedostatku. Ciekawe co kierowniczka wie o stanie niedostatku?

Szczerze powiem, że wkurza mnie takie automatyczne myślenie - osoba korzystająca z mops ma rodziców (dzieci, itp), która mają kasę to występujemy o alimenty.
Korzystanie z MOPS to nie jest automatycznie stan niedostatku.

Polecam lekturę paru mądrych komentarzy.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 maja 2011, 19:03

Zobowiązni wstępni i stępni - rodzeństwo w przypadku niedostatku
art 128 kro
Bidy w DPS twó brat nie lepie chyba że sam wystąpi bo brakuje mu na leki lób papierosy to będzie miał szanse w sądzie r.
~barkaz

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x