odpłatność za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~m

odpłatność za DPS

Post autor: ~m »

mieszkaniecowi DPS przyznał ZUS rentę socjalną od 3.09.2012r i wypłacił opiekunowi t j ojcu. obecnie otrzymałam wywiad z DPS .jak mam naliczyć odpłatność od kiedy zmienić decyzję.
~d

Re: odpłatność za DPS

Post autor: ~d »

zobacz kiedy zostało to wypłacone i kiedy został przeprowadzony wywiad.
I zmieniasz od miesiąca w którym został wywiad przeprowadzony nigdy wcześniej.
~m

otrzymał w pażdzierniku.wywiad w pażdzierniku tzn.od pażdziernika?
~ m

Post autor: ~ m »

decyzję otrzymał w pażdzierniku . renta od 3.09. wywiad w DPS zrobiony w listopadzie .Zmiana decyzji o odpłatności przy zmianie dochodu .Tzn we wrześniu inna kwota a od pażdzienika inn?
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

Generalnie to jest tak:
Liczy się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedającego złożenie wniosku.
Ale ponad Ustawą o Pomocy Społecznej stoi nieszczęsne KPA, zgodnie z którym nie można wydawać decyzji na niekorzyść strony z mocą wsteczną.
Idąc Vabank zmieniłbym odpłatność od 1 listopada (jeżeli się nie odwoła to ok, jeżeli się odwoła to Kolegium uchyli w części i orzeknie zmiane decyzji od dnia wydania ichże decyzji)
~m

ja uważałam że powinnam zmienić od 3 września lecz nie wiem jak policzyć .wysokość renty podzielić 30 dni i za dwa dni odpłatność gmina w pełnej wysokości a za 28 dni 70% z renty pozostałość gmina .a może od następnego miesiąca od przyznania renty czyli od pażdziernika.brak wyjaśnień w ustawie.wzorując się na zmianie kosztów utrzymania w DPS zmienia się od miesiąca następnego.
~.

Post autor: ~. »

.
~m

jednak zaczełam liczyc od 03.09.nie jestem pewna ze dobrze robię.może ktoś jeszcze się wypowie .
~Ola

Post autor: ~Ola »

jeśli otrzymał rentę we wrześniu, decyzję zmieniasz od października. Jeśli w w październiku, zmiana decyzji od listopada.
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

Nie patrzcie od kiedy dostał rente i kiedy był zrobiony wywiad.
Decyzje wydaje się tylko z mocą na przód. Tylko i wyłącznie najwcześniej od dnia wydania decyzji o zmianie odpłatności.
Trudno ... KPA stoi nad ustawą o pomocy.
ODPOWIEDZ