Mam problem z wyliczeniem odpłatności za dps, podopieczny posiada gospodarstwo rolne o powierzchni 1,5 ha przel
Na dochód składa się renta socjalna zasiłek pielęgnacyjny gospodarstwo rolne tj. 1245,35 x 70 % =871,74 zł
Wyliczając odpłatność gminy 2736,00-871,74 zł= 1864,26zł, wychodzi mi różnica wynikająca z dochodu z gospodarstwa rolnego, podopieczny nie obsiewa tego pola, nie jest ono w dzierżawie
mam pytanie czy tą różnicę mogę potrącić z 30 %, zaznaczam, że podopieczny ma ojca, z którego dochodu nie da się zciągnąć tej kwoty
Z góry dziękuję za pomoc
odpłatność za dps a dochód z gospodarstwa rolnego
Re: odpłatność za dps a dochód z gospodarstwa rolnego
to nie jest istotne czy obsiewa czy nie (niech je przekaże, sprzeda), normalnie wliczamy wystawiamy decyzje, jeśli nie będą wpływały dochody z gospodarstwa i narośnie zadłużenie to dps kieruje do egzekucji a komornik poradzi sobie z tym, zlicytuje i już
mam problem,mój wuja został umieszczonu w dps z nakazu sądu.Do opłaty za dps wliczają mu dochód z gospodarstwa rolnego i 70% z emerytury.Ale ziemię dzierżawi i tego dochodu mu nie wliczają tylko na postawie dokumentu,który wystawiła gmina o dochodach z gospodarstwa.Jedynt więc dochód z gospodarstwa jaki mu wpływa no konto to dochód z dzierżawy.Chciałam się dowiedzieć dlaczego więc wliczają mu dochód którego nie ma a ten z dzierżawy nie jest brany pod uwagę/
Bo Ustawodawca nie przewidział takiego przypadku
Oprócz odpłatność za dps a dochód z gospodarstwa rolnego - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
umieszczenie w DPS
nowa decyzja
co mam robic dalej
specjalista pracy socjalnej w domu pomocy społecznej
prosze o pomoc
zapytanie ofertowe
odpłatnośc za dps
kłopocik;)
wywiad środowiskowy na pisemną prośbę czy z własnej inicjatywy?
odpłatność za DPS osoby na starych zasadach bez dochodu
szkolenie Najnowsze zmiany w rachunkowości w 2012 roku
PILNE!! Odpłatnosc i zmiana kosztu utrzymania
dps
związek małżeński zawarty w DPS
Naliczanie odpłatności za pobyt w DPS
kombatanci