odpłatność za dps a sprzedaż mieszkania - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 lis 2009, 15:10

Proszę o wsparcie w przypadku umieszczenia osoby w dps,która sprzedaje mieszkanie z chwilą otrzymania miejsca w dps. Jak to się ma do ustalenia odpłatności za jej pobyt. Przypuszczam,że może pieniądze wpłacić na depozyt w dps i całość płacić bez udziału dzieci czy gminy. Jak to załatwić, czy drogą umowy między kierownikiem a osobą zainteresowanaą. Czy ktoś miał taki przypadek, to proszę o pomoc.
~Rena

Napisano: 18 lis 2009, 15:53

Ja mam przypadek że umieszczam osobę w dps ale ona nie chce sprzedać mieszkania bo ma spadkobierców. Co z tym fantem zrobić? Dodam że spadkobierców dochody nie przekraczają ustawowego kryterium.
~Wanda

Napisano: 18 lis 2009, 22:26

Odsyłam do ustawy o pomocy społecznej art. 8 pkt 11 .
~Kata

Napisano: 20 lis 2009, 14:27

To spadkobiercy niech się opiekuja osobą, a ty odmów skierowania jej do dps. Odwołaj się do art. 2 ust.1. Najpierw człowiek powinien wykorzystać własne zasoby i możliwości, a takim jest mieszkanie ze sprzedaży którego można opłacić ppobyt w dps, a nie podatnicy w pierwszej kolejności.
~-

Napisano: 26 lis 2009, 16:25

Ja miałam taki przypadek, gdzie podopieczny sprzedał dzialkę z zabudowaniami i poszedł do DPS, kasę ze sprzedaży wpłacił na konto do ktorego upowaznił ops.
DPS potrącał mu 70 % z renty pozostałą kwotą obciążał ops, a my pisaliśmy pismo do banku i tą kwotę i przekazywaliśmy na konto DPS. Oczywiście z klientem podpisana była stosowna umowa.
~anka

Napisano: 11 gru 2009, 14:47

Zgodnie z art.8 ust.11 pkt 2 kwotę ......... dzieli się na 12 miesięcy. Dochód miesięczny ze sprzedaży mieszkania wynosi .......... do tej kwoty doliczamy emeryturę i dodatek pielęgnacyjny w wysokości .............zł.
~pela

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x