odpłatnośc za dps PILNE - prosze o pomoc!
odpłatnośc za dps PILNE - prosze o pomoc!
Bardzo proszę o pomoc! Klientka ubiega się o umieszczenie w domu pomocy społecznej jedno z dzieci przebywa za granicą mam jego adres. Na szkoleniu poinformowano mnie, że lepiej do odpłatności za dps nie brać pod uwagę dzieci przebywające za granicą, ponieważ prawnie nie mamy tego uregulowane, ale moja Pani Kierownik upiera się że również od osoby przebywające za granicą mają ujawnić swój dochód i być zobowiązane do alimentacji. Nie wiem jak postąpić by było to zgodne z prawem?
Re: odpłatnośc za dps PILNE - prosze o pomoc!
wyśle cię na wywiad za granicę, czy tam napiszesz do jakiegoś GOPS? Chora baba.
kazała mi pisać do tej rodziny o podanie swoich dochodów
Z drugiej strony, jeżeli mają akurat dobrą sytuację, to czemu mają nie płacić, dlaczego gmina ma ponosić koszty, a może poczuwali by się do odpowiedzialności za pozostawionych bez pomocy rodziców?
Miałam przypadek, gdzie osoba zobowiązana powiedziała, że taką kwotę jaką ustaliliśmy jest w stanie płacić ( wysyła euro ) i poczuwa się do obowiązku. Nie pytaliśmy o jej dochody, podaliśmy kwotę partycypacji ( różnica między odpłatnością mieszkańca a pełnym kosztem została podzielona na równe części pomiędzy wszystkich zobowiązanych ), a osoba ta sama oceniła, że ją stać. Zawarliśmy z nią umowę, którą realizuje. i co ciekawsze w tym przypadku gmina dostaje zwrot całej różnicy!
Miałam przypadek, gdzie osoba zobowiązana powiedziała, że taką kwotę jaką ustaliliśmy jest w stanie płacić ( wysyła euro ) i poczuwa się do obowiązku. Nie pytaliśmy o jej dochody, podaliśmy kwotę partycypacji ( różnica między odpłatnością mieszkańca a pełnym kosztem została podzielona na równe części pomiędzy wszystkich zobowiązanych ), a osoba ta sama oceniła, że ją stać. Zawarliśmy z nią umowę, którą realizuje. i co ciekawsze w tym przypadku gmina dostaje zwrot całej różnicy!
O ponoszeniu odpłatności za dps przez osobę przebywająca poza granicami Polski: https://prawo-porady.pl/artykuly,ponosze ... a,547.html
Oprócz odpłatnośc za dps PILNE - prosze o pomoc! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
umowa o dps
informacja o opłacie skarbowej
zasoby pomocy społecznej
ustalenie odpłatności za dps
opłatnośc za DPS a waloryzacja
ZOL a osoba bez świadczeń
kto płaci za DPS ?
DPS dla chorego psychicznie -po internacji
jak wygląda praca asystenta rodziny, co możecie podpowiedzieć, jakie są zarobki, jaka umowa i warunko??
aktualizacja wywiadu
cofnięcie zgody na pobyt w dps
odpłagtnosc dps
umorzenie odpłatności za pobyt w DPS
DPS
odpłatność za DPS
aktualizacja???