odpłatność za DPS - zasiłek stały i zajęcie komornicze - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 26 sty 2010, 17:00

Jeżeli ktoś może mi pomóc to bardzo proszę. Muszę skierować osobę do Domu Pomocy Społecznej. Osoba ta otrzymuje zasiłek stały w pełnej wysokości, który to ma zajęty w 60% przez komornika na poczet zaległych świadczeń alimentacyjnych. Jak w takim przypadku mam liczyć tej osoby odpłatność za DPS. Wiem, że jest ustawa na podstawie której nie będą podlegały egzekucji zasiłki stałe, ale póki co nie jest jeszcze podpisana. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
~kasia

Napisano: 27 sty 2010, 14:34

zasiłe stały (70%) a z 30% sobie ściaga komornik
~pela

Napisano: 27 sty 2010, 17:10

W dalszym ciągu proszę o to samo. Nie bardzo zrozumiałam, o co w tym chodzi. Czy pomimo zajętego zasiłku stałego (266,40 zł), ja mam liczyć odpłatność tej osoby - 70% od kwoty zasiłku stałego czyli od 444,00 zł (310,80 zł), a od pozostałej kwoty, która zostaje do dyspozycji klienta - 30% (133,20 zł) komornik może żądać zajęcia zasiłku stałego, pomimo, że ten zasiłek stały jest już zajęty w 60%. Czy powinnam komornika o tej kwestii poinformować. Chyba nie bardzo jasno to sprecyzowałam. Ale jeżeli ktoś zrozumie o co mi chodzi, to bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję.
~kasia

Napisano: 05 cze 2011, 19:36

Jak to ustawa nie podpisana! Komornik nie może zajmować świadczeń z pomocy społecznej ani świadczeń rodzinnych. Piszesz pismo do komornika i przestajesz mu przesyłać z zasiłku stałego. W decyzji o odpłatności liczysz 70% z zas. stałego.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2011, 23:49

ania ma rację
~pina

Napisano: 08 cze 2011, 14:21

Jakim prawem potrącasz zajęcia - świadczenia z pomocy społecznej są wolne od zajęć komorniczych
~aaaaa

Napisano: 03 lip 2011, 22:31

tak zgadza się. świadczenia z pomocy społecznej są wolne od zajęć komorniczych.
~Aga

Napisano: 04 lip 2011, 12:41

Mam podobną sprawę z tym, że w ubiegłym roku komornik odstąpił od zajęcia renty gościa umieszczonego w DPS. W chwili obecnej zajął ponownie świadczenie. Moje pytanie brzmi czy komornik ma prawo zabrać 60% kwoty z całej renty czy tylko z pozostałych 30%?

Bardzo proszę o jakąś podstawę prawną na potwierdzenie odpowiedzi na moje pytanie.
~JJ

Napisano: 04 lip 2011, 21:34

ustawa o emeryturach i rentach
~mikka

Napisano: 15 lip 2012, 21:26

komornika nie interesuje z jakiej części potrąca z 70 czy 30 procent, zabiera z ogólnej kwoty.poza tym jest tzw. minimalna kwota gwarantowana jaką po potrąceniu komorniczym klient musi dostać, tak jak w świadczeniach zusowskich więc siłą rzeczy załapie i tak część z 70 procent. świadczenia wypłacane przez pomoc społeczną też komornik zajmuje. Potrącenia alimentacyjne najpierw odejmuje się od zasiłku, potem oblicza z reszty opłatę.
~mańka

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x