odpłatność za pobyt dziecka w placówce

ODPOWIEDZ
mjpcpr
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

odpłatność za pobyt dziecka w placówce

Post autor: mjpcpr »

Poszukuję informacji na temat sposobu (krok po kroku) ściągania od rodziców należności za pobyt dziecka w placówce. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Jeśli rodzic nie płaci i nie reaguje na wezwania do zapłaty to czy należy mu wysłać upomnienie a potem zająć się nałożeniem grzywny w celu przymuszenia czy może w pcpr załatwia się to inaczej. Być może się mylę, ale nie wydaje mi się żeby pcpr mógł być organem egzekucyjnym w egzekucji administracyjnej. Nie wiem jak właściwie załatwić tą sprawę. Być może ktoś z Państwa zajmuje się w swojej pracy takimi sprawami.Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
mjpcpr
~brutus

Re: odpłatność za pobyt dziecka w placówce

Post autor: ~brutus »

2 upomnienia a potem sprawe przekaż do US na odpowiednim druku.
~mada

Post autor: ~mada »

Ustawa z dnia 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, Rozporządzenie Ministra Finansów z 22 listopada 2001 w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji:
1. Wystawiasz upomnienie i wysyłasz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (wzór upomnienia stanowi załącznik do rozporządzenia; szczegóły odnośnie upomnień znajdziesz w § 2-4); trzeba prowadzić ewidencję upomień (zał. nr 3 rozporządzenia)
2. Wystawiasz tytuł wykonawczy (my wystawiamy czteropozycyjny TYT - 2), do którego dołączasz upomnienie z potwierdzeniem odbioru (my dajemy też kopię decyzji ustalającej odpłatność potwierdzoną za zgodność z oryginałem); tytuł sporządzasz w 2 egzemplarzach i na jednym z nich piszesz \"egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego\".
3. Koniecznie ewidencja tytułów wykonawczych (§ 7 rozporządzenia) w 2 egzemplarzach; my wysyłamy tylko 1 egzemplarz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
~alka

Post autor: ~alka »

kto się tym zajmuje - pracownik merytoryczny czy księgowość
~mada

Post autor: ~mada »

U nas zajmuje się pracownik socjalny, czyli ja. Ale powinna księgowość. Decyzja ustalająca odpłatność trafia do księgowości, oni robią tzw. przypis i powinni robić całą procedurę, bo są odpowiedzialni za dochody i ich ściąganie w terminie.
~alkajakobs

Post autor: ~alkajakobs »

U nas pracownik socjalny ,ponieważ znamy procedurę wynikająca z ustawy społecznej - kiedy umorzyć , kiedy oddać komornika.
księgowość nalicza odsetki za nieterminową wpłatę lub od należności zaległych.a pracownik socjalny całą procedurę.
ODPOWIEDZ