odpłatność za pobyt dziecka w placówce
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
odpłatność za pobyt dziecka w placówce
Poszukuję informacji na temat sposobu (krok po kroku) ściągania od rodziców należności za pobyt dziecka w placówce. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Jeśli rodzic nie płaci i nie reaguje na wezwania do zapłaty to czy należy mu wysłać upomnienie a potem zająć się nałożeniem grzywny w celu przymuszenia czy może w pcpr załatwia się to inaczej. Być może się mylę, ale nie wydaje mi się żeby pcpr mógł być organem egzekucyjnym w egzekucji administracyjnej. Nie wiem jak właściwie załatwić tą sprawę. Być może ktoś z Państwa zajmuje się w swojej pracy takimi sprawami.Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
mjpcpr
Re: odpłatność za pobyt dziecka w placówce
2 upomnienia a potem sprawe przekaż do US na odpowiednim druku.
Ustawa z dnia 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, Rozporządzenie Ministra Finansów z 22 listopada 2001 w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji:
1. Wystawiasz upomnienie i wysyłasz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (wzór upomnienia stanowi załącznik do rozporządzenia; szczegóły odnośnie upomnień znajdziesz w § 2-4); trzeba prowadzić ewidencję upomień (zał. nr 3 rozporządzenia)
2. Wystawiasz tytuł wykonawczy (my wystawiamy czteropozycyjny TYT - 2), do którego dołączasz upomnienie z potwierdzeniem odbioru (my dajemy też kopię decyzji ustalającej odpłatność potwierdzoną za zgodność z oryginałem); tytuł sporządzasz w 2 egzemplarzach i na jednym z nich piszesz \"egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego\".
3. Koniecznie ewidencja tytułów wykonawczych (§ 7 rozporządzenia) w 2 egzemplarzach; my wysyłamy tylko 1 egzemplarz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
1. Wystawiasz upomnienie i wysyłasz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (wzór upomnienia stanowi załącznik do rozporządzenia; szczegóły odnośnie upomnień znajdziesz w § 2-4); trzeba prowadzić ewidencję upomień (zał. nr 3 rozporządzenia)
2. Wystawiasz tytuł wykonawczy (my wystawiamy czteropozycyjny TYT - 2), do którego dołączasz upomnienie z potwierdzeniem odbioru (my dajemy też kopię decyzji ustalającej odpłatność potwierdzoną za zgodność z oryginałem); tytuł sporządzasz w 2 egzemplarzach i na jednym z nich piszesz \"egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego\".
3. Koniecznie ewidencja tytułów wykonawczych (§ 7 rozporządzenia) w 2 egzemplarzach; my wysyłamy tylko 1 egzemplarz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.
kto się tym zajmuje - pracownik merytoryczny czy księgowość
U nas zajmuje się pracownik socjalny, czyli ja. Ale powinna księgowość. Decyzja ustalająca odpłatność trafia do księgowości, oni robią tzw. przypis i powinni robić całą procedurę, bo są odpowiedzialni za dochody i ich ściąganie w terminie.
U nas pracownik socjalny ,ponieważ znamy procedurę wynikająca z ustawy społecznej - kiedy umorzyć , kiedy oddać komornika.
księgowość nalicza odsetki za nieterminową wpłatę lub od należności zaległych.a pracownik socjalny całą procedurę.
księgowość nalicza odsetki za nieterminową wpłatę lub od należności zaległych.a pracownik socjalny całą procedurę.
Oprócz odpłatność za pobyt dziecka w placówce - Stare tematy przeczytaj również:
o zmianie ustawy o pomocy społecznej
odpłatność
Pomoc na kontynuowanie nauki - do kiedy
przekroczenie kryterium pełnoletni
usamodzielniany niepełnosprawny
do kiedy pomoc
alimenty rodzica naturalnego
koniec rodziny zastępczej???
kontynuowanie nauki
Pomoc na kontynuowanie nauki po opuszczeniu placówki
Archiwizacja dokumentów PCPR
odpłatność rodziców
nie uczył się a pobierał pomoc na kont. nauki, co zrobić??
Pomoc na kontynuowanie nauki
biologiczni-brak zameldowania
mieszkania chronione