Odpłatność za pobyt w DPS - czy dobrze liczę?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc Społeczna
- Kontakt:
Odpłatność za pobyt w DPS - czy dobrze liczę?
Cześć!
Czy dobrze liczę odpłatność za pobyt osoby zobowiązanej (syna)?
Mieszka w czteroosobowej rodzinie - dochód łączny 12000,00 zł czyli na osobę dochód 3000 zł.
Kryterium na osobę w rodzinie - 1584 (528 x 300%)
Czyli do opłaty maks 1416,00 zł (3000,00 - 1584,00)
Poprawcie mnie prosze jeżeli się mylę?
Czy dobrze liczę odpłatność za pobyt osoby zobowiązanej (syna)?
Mieszka w czteroosobowej rodzinie - dochód łączny 12000,00 zł czyli na osobę dochód 3000 zł.
Kryterium na osobę w rodzinie - 1584 (528 x 300%)
Czyli do opłaty maks 1416,00 zł (3000,00 - 1584,00)
Poprawcie mnie prosze jeżeli się mylę?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: nauka
- Kontakt:
Re: Odpłatność za pobyt w DPS - czy dobrze liczę?
To wyliczenie wygląda na poprawne: osoba pokrywa oplatę TYLKO ZE SWOJEJ CZĘŚCI DOCHODU (jest to absolutnie jednoznacznie potwierdzone w orzecznictwie, podręcznikach etc). Na wszelki wypadek proszę zerknąć na posty:
odplatnosc-za-dps-sposob-nalicznia-207262653
lub
precyzyjne-wyliczenie-za-pobyt-w-dps-207270506
gdzie są przykłady + orzeczenia.
Wydaje mi się też, że po zmianach 4.10 oprócz tego wyliczenia trzeba uwzględniać to, że:
1. Ma zostać zawarta umowa będąca kompromisem
2. Tylko w razie totalnej odmowy można obciążyć na podstawie wyliczeń, pamiętając o zasadzie proporcjonalności (chyba ar 61 2f).
pozdrawiam
odplatnosc-za-dps-sposob-nalicznia-207262653
lub
precyzyjne-wyliczenie-za-pobyt-w-dps-207270506
gdzie są przykłady + orzeczenia.
Wydaje mi się też, że po zmianach 4.10 oprócz tego wyliczenia trzeba uwzględniać to, że:
1. Ma zostać zawarta umowa będąca kompromisem
2. Tylko w razie totalnej odmowy można obciążyć na podstawie wyliczeń, pamiętając o zasadzie proporcjonalności (chyba ar 61 2f).
pozdrawiam
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc Społeczna
- Kontakt:
Dzięki za pomoc!
Art. 61 ust 2 pkt 2) mówi, "w przypadku osoby w rodzinie (...) dochód na osobę (...) kwota dochodu pozostająca po wniesieni opłaty nie może być niższa niż 300% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie"
To znaczy, że opłatę wylicza się na osobę zobowiązaną a nie na całą rodzinę.
Art. 61 ust 2 pkt 2) mówi, "w przypadku osoby w rodzinie (...) dochód na osobę (...) kwota dochodu pozostająca po wniesieni opłaty nie może być niższa niż 300% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie"
To znaczy, że opłatę wylicza się na osobę zobowiązaną a nie na całą rodzinę.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Platnik
- Kontakt:
MOPS Zabrze ściąga nadwyżkę liczoną dla całej rodziny, mało tego - obciążają cała odpłatnością jednego zstępnego, o reszcie zapominając...
-
- Stażysta
- Zajmuję się: nauka
- Kontakt:
Jeśli faktycznie ściągają nadwyżkę całej rodziny to jest to w oczywisty sposób RAŻĄCE naruszenie prawa (WSZYSTKIE orzeczenia WSA NSA to potwierdzają).
Osoba poszkodowana w wyniku takiego działania powinna moim zdaniem nie tylko wystąpić o usunięcie bezprawia, ale - jeśli poniosła stratę finansową w wyniku bezprawnego działania urzędników gminy - złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa nadużycia uprawnień (nie pamiętam które to artykuły kodeksu karnego, to jest łatwe do sprawdzenia
Co do obciążania jednego zstępnego - to być może pozostali nie mają dochodów? Ale jeśli też jest tak, że po prostu sobie wybierają ofiarę - to jest to bezprawne.
Warto pamiętać, że Rzecznik Praw Obywatelskich zajmuje się m.in. interwencjami w obronie przed opieką społeczną. Oprócz tego są media, coraz częściej interesujące się tego typu sprawami.
Pozdrawiam
Osoba poszkodowana w wyniku takiego działania powinna moim zdaniem nie tylko wystąpić o usunięcie bezprawia, ale - jeśli poniosła stratę finansową w wyniku bezprawnego działania urzędników gminy - złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa nadużycia uprawnień (nie pamiętam które to artykuły kodeksu karnego, to jest łatwe do sprawdzenia
Co do obciążania jednego zstępnego - to być może pozostali nie mają dochodów? Ale jeśli też jest tak, że po prostu sobie wybierają ofiarę - to jest to bezprawne.
Warto pamiętać, że Rzecznik Praw Obywatelskich zajmuje się m.in. interwencjami w obronie przed opieką społeczną. Oprócz tego są media, coraz częściej interesujące się tego typu sprawami.
Pozdrawiam
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Administracją danych osobowych.
- Kontakt:
Witam,
przepraszam, że odkopuję temat ale wynikła mi taka sprawa, że jestem zmuszony oddać ojca do DPSu ze względu na chorobę psychiczną i brak możliwości sprawowania nad nim opieki. Pomijam, już fakt, że cały czas toczy się postępowanie o ubezwłasnowolnienie, bo ojciec mimo stwierdzonej demencji, nie chce się zgodzić na DPS i każe się "pilnować" w domu a MOPS nie bardzo jest chętny na skierowanie do DPS bez zgody.
Moje pytanie odnosi się do odpłatności.
Przykładowo - średni miesięczny koszt utrzymania = 4000 zł
Emerytura ojca - 2700 netto
Rodzina:
- ja + żona + 2 dzieci (dochód 7000 netto - 1750zł/os)
- brat + żona + 2 dzieci (dochód 8000 netto - 2000 zł/os)
Kwota dopłaty
4000 - 2000 (~70% emerytury ojca) = 2000 zł
1000 zł - dopłata przeze mnie
1000 zł - dopłata przez brata
Po uwzględnieniu kryterium dochodowego:
1750 - 1584 - moja maksymalna dopłata to 166 zł.
2000 - 1584 - dopłata brata to 416 zł.
Do tego momentu wszystko jest dla mnie jasne. Problem zaczyna się dalej.
Czy moje dzieci i dzieci mojego brata (tj. wnuki dla umieszczonego w DPSie) również są zobowiązane do wnoszenia opłaty? Czy muszą wypełnić "tą lukę do 1000", która zostaje po moim kryterium dochodowym czyli:
- każde z moich dzieci musi dopłacić 166 zł?
- każde z dzieci brata musi dopłacić 292 zł [(1000-416)/2]?
W świetle orzecznictwa już dotarłem do informacji, że żony (czyli synowe) nie są zobowiązane do pokrywania kosztów teściów.
przepraszam, że odkopuję temat ale wynikła mi taka sprawa, że jestem zmuszony oddać ojca do DPSu ze względu na chorobę psychiczną i brak możliwości sprawowania nad nim opieki. Pomijam, już fakt, że cały czas toczy się postępowanie o ubezwłasnowolnienie, bo ojciec mimo stwierdzonej demencji, nie chce się zgodzić na DPS i każe się "pilnować" w domu a MOPS nie bardzo jest chętny na skierowanie do DPS bez zgody.
Moje pytanie odnosi się do odpłatności.
Przykładowo - średni miesięczny koszt utrzymania = 4000 zł
Emerytura ojca - 2700 netto
Rodzina:
- ja + żona + 2 dzieci (dochód 7000 netto - 1750zł/os)
- brat + żona + 2 dzieci (dochód 8000 netto - 2000 zł/os)
Kwota dopłaty
4000 - 2000 (~70% emerytury ojca) = 2000 zł
1000 zł - dopłata przeze mnie
1000 zł - dopłata przez brata
Po uwzględnieniu kryterium dochodowego:
1750 - 1584 - moja maksymalna dopłata to 166 zł.
2000 - 1584 - dopłata brata to 416 zł.
Do tego momentu wszystko jest dla mnie jasne. Problem zaczyna się dalej.
Czy moje dzieci i dzieci mojego brata (tj. wnuki dla umieszczonego w DPSie) również są zobowiązane do wnoszenia opłaty? Czy muszą wypełnić "tą lukę do 1000", która zostaje po moim kryterium dochodowym czyli:
- każde z moich dzieci musi dopłacić 166 zł?
- każde z dzieci brata musi dopłacić 292 zł [(1000-416)/2]?
W świetle orzecznictwa już dotarłem do informacji, że żony (czyli synowe) nie są zobowiązane do pokrywania kosztów teściów.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/KDR
- Kontakt:
Jeżeli dzieci (wnuki osoby w DPS) są pełnoletnie i pomimo waszych wpłat nadal nie jest w pełni pokryty koszt za DPS to obowiązek spoczywa na wnukach.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Administracją danych osobowych.
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedź, a jeśli te wnuki mają 3 i 5 lat oraz 8 i 5 to rozumiem, że nie są zobowiązane do ponoszenia kosztów?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/KDR
- Kontakt:
NieQman pisze: 05 lip 2021, 16:19 Bardzo dziękuję za odpowiedź, a jeśli te wnuki mają 3 i 5 lat oraz 8 i 5 to rozumiem, że nie są zobowiązane do ponoszenia kosztów?

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Przyjdzie zły pracownik socjalny, porozbija skarbonki wnuczków i zabierze pieniążki. Tak działają ops.
Oprócz Odpłatność za pobyt w DPS - czy dobrze liczę? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
DPS a 500 plus
DPS alimentacja
Dochod z dzialalnosci a odplatnosc za czlonka rodziny w dps
Likwidacja niepodjętych depozytów
umowa czy decyzja
odpłatność za DPS osoby posiadającej gospodarstwo rolne
Odpłatność za pobyt Taty w DPS w przypadku rodzeństwa za granicą
dom pomoc społecznej - alimentacja według nowych zasad
Wydanie decyzji adm. w przedmiocie ustalenia odpłatności dla zobowiązanych po nowelizacji 4.10.2019r. a decyzje aktual.
zwolnienie z Dops
Dops zwolnienie z opłaty
Rezygnacja z DPS
Opłata za pobyt w DPS - wysoki dochód dzięki uzyskanym premiom
Poszukiwane miejsca dla małżeństwa
decyzja umorzenie postepowania dps
Jakie artykuły zastosować do decyzji o odpłatności za DPS osoby zstępnej?