ilu radców tyle opinii, u nas zostają wywiady i prawnik nie ma nic przeciwko, z tego co wiem to w wielu powiatach zostają takie same zasady ustalania odpłatności (czyli wywiady), a jeśli są tacy co robią wg kpa to też mogą, nigdzie nie ma wprost wskazania więc wszystko zależy od uchwały rady powiatu, u nas takowa jest i są nadal wywiady i nie ma problemy, opsy nam nie odmawiają. Przyczepiliście się tego kpa jak rzep psiego ogona, skoro gro prawników uważa że zasady ustalania odpłatności mogą pozostać takie jak dotychczas (wywiady) to o co tyle lamentu?
mimi ażeby wreście jasno było powiedziane kto i jak robi. Byłam na szkoleniu i mówiono że wywiadów się nie robi. W ustawie też nie ma nic o wywiadach więc po co robić kolejną biurokrację jak można sobie zmniejszyć pracę. wybacz ale my zawsze robiliśmy wywiady do PCPR i innych o ustalenie odpłatności a przecież w PCPR są też pracownicy socjalni. Myślałam że ustawa ta zmieni wreście coś ale niestety są niejasności. A niestety jak my nie bedziemy się szanować to nikt nas nie uszanuje
nie ma jasno w ustawie określone, że nie ma wywiadów, wszystko zostało pozostawione radzie powiatu i uchwale w tej sprawie. Nie wierzyłabym ślepo w informacje ze szkoleń - wystarczy przestudiować forum i wątki tego dotyczące a przekonasz się że osoby szkolące często podają sprzeczne ze sobą zalecenia. Napisałam, jak jest u mnie, i wiem że w innych powiatach również pozostają wywiady (również ze szkoleń wiem). Ciekawe jak sobie wyobrażasz przeprowadzenie wywiadu środowiskowego u biologicznego w sytuacji, kiedy mieszka on w innym powiecie w innej gminie gdzieś hen na krańcu Polski? W takim przypadku wysyłałabyś pracownika pcpr kilkaset km na wywiad? A niby instytucje mają współpracować... Ponadto zwróć uwagę na fakt, że to gmina ma pracować z rodziną biologiczną... tak jest w ustawie.
mimi rozumiem że zalezy jaki powiat i jak ustalili sobie w uchwale tylko że nas czyli OPS ta uchwała nie obowiązuje. To ze wy jako PCPR przeprowadzacie sobie wywiady to już inna sprawa. Ja pytałam z ramienia OPS czy my musimy przeprowadzać wywiady dla potrzeb ustalenia odpłatności? skoro w naszej ustawie art. 103 mówi o osbach ubiegajacych się o przyznanie swiadczenia. Tu ustalenie odpłatnosci nie ma nic z tym wspólnego.
Nie należy mylić obowiązku alimentacyjnego (a o nim mówi art. 103) z odpłatnością, wywiad może być dowodem w postępowaniu administracyjnym, zresztą, jakim problemem jest wywiad, skoro OPS pracuje z rodziną biologiczną w celu powrotu dziecka do rodziców?
OPS nie pracuje z tą rodziną biologiczną. Dziecko nie powraca do rodziny. placówka ta chce jedynie uzyskać odpłatność za pobyt i po to im ten wywiad potrzebny.
No i to jest właśnie myślenie z ups, celem wprowadzenia w życie nowej ustawy jest to, żeby zacząć pracować z rodziną biologiczną w celu reintegracji rodziny i jest to zadanie gminy (art. 3,4 i 8 ustawy o wspieraniu). Dopiero, gdy podjęte działania nie dadzą efektów - wniosek o pozbawienie i dziecko do adopcji, a nie na ćwierć wieku do placówki czy rodziny.
mgr - popieram, widzę że mamy podobne zdanie, wywiad jako dowód w postępowaniu, praca z rodziną biologiczną w celu powrotu dziecka (co jest zawarte w nowej ustawie o pieczy) itp. U mnie w powiecie z opsami mamy dobre kontakty, współpraca układa się bardzo dobrze, ośrodki nie robią nam problemu z przeprowadzaniem wywiadów, zwłaszcza że ci biologiczni to w większości klienci ops z którymi pracują na co dzień.
A to właśnie podejście PCPR. Ważne że Wam gra w papierach reszta się nie liczy. Nie znacie sytuacji a oceniacie. Do tej rodziny to nie oddałabym z powrotem nawet psa a co dopiero dziecko. Praca jaka była zrobiona z tą rodziną to wystarczyłaby na 10 innych rodzin. Najlpeszym wyjściem jest by dfziecko pozostało tam gdzie jest. Gdyby była tam jakaś nikła nawet szansa na powrót dziecka to chyba newet same byśmy zapblokowały wjazd do domu. Ale wracając do tematu. Nie chodizło mi o to byście mnie oceniali. Chciałam się tylko dowiedzieć czy po nowych rpzepisach gdzie w art. 107 ustawy o pom.społ. jest zapis kiedy robi się wywiad my musimy teraz robić wywiady dla placówek opiek.wychowawczych.? Rozumiem ze wywiad jako dowód w postępowaniu ale dla nas. Tym bardziej, wybaczcie, ale sami w PCPR zatrudniacie pracowników socjalnych więc mają takie same prawo do robienia wywaidów jak i my. Nie jest to złośliwość ale naprawde marzy mi się wspaniała współpraca i nie tylko taka jak opisuje mimi, że ops robią te wywiady. To nie na tym polega
skoro przywołujesz zmieniony art. 107 to zmiana polega tylko na tym, że skreślono wywiady, które były przeprowadzane w rodzinach zastępczych (w celu przyznania pomocy oraz dokonania oceny dziecka), wywiady w celu wydania opinii u kandydatów na rodzinę zastępczą.
Zgodnie ze zmianami zawartymi w ustawie o pieczy art. 107 brzmi: \"Rodzinny wywiad środow. przeprowadza się w celu ustalenia sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej osób i rodzin, w tym osób, o których mowa w art. 103, przyznania pomocy pieniężnej na usamodzielnienie i pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki\"
\"w tym\" - to kluczowe słowo, taka definicja nie zabrania przeprowadzenia wywiadu o rodziców biologicznych w celu poznania całokształtu ich sytuacji by wydać decyzję w spr odpłatności.