rozumiem, ze jak Mazurkiewicz powiedział to jest świete, a ja sie pym kim jest ten Mazurkiewicz???
oczywiscie decyzja nalezy do kazdego indywidualnie i to on bedzie odpowiadal, z ta różnicą, ze podczas kontroli ja pokaże stanowisko Ministerstwa a kolega/kolezanka co powie???, że Mazurkiewicz powiedział!!!!
litości
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
tak na marginesie, kontrolujący z UW jeżdżą na szkolenia z Mazurkiewiczem (przynajmniej na moim terenie).
Interpretacja ministerstwa (wbrew twierdzeniem Legalnej) nie mają żadnej wartości prawnej (anie wbrew twierdzeniem ministerstwo nie stanowi prawa - to już konkretne kuriozum): https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6FF8198214
"Nie stanowi także źródła prawa informacja Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, na którą powołał się w uzasadnieniu swojej decyzji Burmistrz, a której to informacji brak zresztą w aktach administracyjnych. Podstawą prawną decyzji mogą być tylko przepisy prawne powszechnie obowiązujące, zaś Trybunał Konstytucyjny ani Minister Pracy i Polityki Socjalnej nie są organami stanowiącymi prawo."
Takich wyroków jest multum.
Zapis w kk jest prosty. jak chcecie to się upierajcie przy swoim, tylko potem nie płaczcie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
nie twierdzę, że to co powie Mazurkiewicz to "święte", ktoś zapytał co mówił Mazurkiewicz to odpisałam; a zresztą tak jak legalna1 napisała każdy robi jak uważa a forum służy do wymiany poglądów
uważam, ze nie ma co dalej dyskutować o tym, każdy wie co ma robić, nigdy nie powiedziałam, ze interpretacja ministerstwa stanowi prawo i nigdy bym się na nią nie powołała w uzasadnieniu decyzji. Ustawa o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw była projektem Rządowym a MRPiPS to również Rząd, zachęcam do przeczytania uzasadnienia do ustawy, stanowisko sejmu i senatu naprawdę warto.
Chciałam podziękować tym co tak licznie odpowiedzieli na mojego maila w sprawie interpretacji, którą im udostępniłam.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
widzę, że kompromitacji ciąg dalszy: prawo stanowi władza ustawodawcza - czyli parlament. Rząd to władza wykonawcza. jak sejm uchwali projekt obywatelski to znaczy, że obywatele stanowią prawo? .
W wolnej chwili, poszukam twojego wpisu o interpretacji ministerstwa - w internecie nic nie ginie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
No a jak rozwiązać kwestię przyznania kilku świadczeń tj. rodzinnych i fa?Czy jedno zawiadomienie czy każdy pracownik przygotowuje osobno? macie jakieś pomysły?
Jak myślicie, czy w przypadku złożenia wniosku o ściganie za przestępstwo na podstawie nowelizacji art. 209 § 1 KK, należy powtórnie składać wniosek po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych na podstawie art. 5 ust. 3b ustawy pomocy osobom uprawnionym do alimentów? (jeśli jesteśmy OWD i OWW)