odpowiedz Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 8 z 9    [ Posty: 89 ]

Napisano: 22 cze 2017, 12:27

Mazurkiewicz mówił żeby wysyłać zawiadomienia do decyzji przyznanych po 1 czerwca
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 12:49

rozumiem, ze jak Mazurkiewicz powiedział to jest świete, a ja sie pym kim jest ten Mazurkiewicz???
oczywiscie decyzja nalezy do kazdego indywidualnie i to on bedzie odpowiadal, z ta różnicą, ze podczas kontroli ja pokaże stanowisko Ministerstwa a kolega/kolezanka co powie???, że Mazurkiewicz powiedział!!!!
litości
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 13:00

tak na marginesie, kontrolujący z UW jeżdżą na szkolenia z Mazurkiewiczem (przynajmniej na moim terenie).
Interpretacja ministerstwa (wbrew twierdzeniem Legalnej) nie mają żadnej wartości prawnej (anie wbrew twierdzeniem ministerstwo nie stanowi prawa - to już konkretne kuriozum):
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6FF8198214
"Nie stanowi także źródła prawa informacja Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, na którą powołał się w uzasadnieniu swojej decyzji Burmistrz, a której to informacji brak zresztą w aktach administracyjnych. Podstawą prawną decyzji mogą być tylko przepisy prawne powszechnie obowiązujące, zaś Trybunał Konstytucyjny ani Minister Pracy i Polityki Socjalnej nie są organami stanowiącymi prawo."
Takich wyroków jest multum.
Zapis w kk jest prosty. jak chcecie to się upierajcie przy swoim, tylko potem nie płaczcie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 13:30

nie twierdzę, że to co powie Mazurkiewicz to "święte", ktoś zapytał co mówił Mazurkiewicz to odpisałam; a zresztą tak jak legalna1 napisała każdy robi jak uważa a forum służy do wymiany poglądów
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 13:47

uważam, ze nie ma co dalej dyskutować o tym, każdy wie co ma robić, nigdy nie powiedziałam, ze interpretacja ministerstwa stanowi prawo i nigdy bym się na nią nie powołała w uzasadnieniu decyzji. Ustawa o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw była projektem Rządowym a MRPiPS to również Rząd, zachęcam do przeczytania uzasadnienia do ustawy, stanowisko sejmu i senatu naprawdę warto.
Chciałam podziękować tym co tak licznie odpowiedzieli na mojego maila w sprawie interpretacji, którą im udostępniłam.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 14:00

widzę, że kompromitacji ciąg dalszy: prawo stanowi władza ustawodawcza - czyli parlament. Rząd to władza wykonawcza. jak sejm uchwali projekt obywatelski to znaczy, że obywatele stanowią prawo? :lol: :lol: .
W wolnej chwili, poszukam twojego wpisu o interpretacji ministerstwa - w internecie nic nie ginie.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 14:50

No a jak rozwiązać kwestię przyznania kilku świadczeń tj. rodzinnych i fa?Czy jedno zawiadomienie czy każdy pracownik przygotowuje osobno? macie jakieś pomysły?
aktosik
Stażysta
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2017, 15:00

Jak myślicie, czy w przypadku złożenia wniosku o ściganie za przestępstwo na podstawie nowelizacji art. 209 § 1 KK, należy powtórnie składać wniosek po uprawomocnieniu się decyzji o uznaniu dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych na podstawie art. 5 ust. 3b ustawy pomocy osobom uprawnionym do alimentów? (jeśli jesteśmy OWD i OWW)
Aniorka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 9:51
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze, fundusz alimentacyjny

Napisano: 22 cze 2017, 15:00

po każdej decyzji zawiadomienie, jak jest wydana decyzja w tym samym okresie to można jednym pismem
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2017, 10:13

legalna 01 >>> dlaczego nie przesłałaś na mój adres mailowy odp. z ministerstwa?
abc,.
Stażysta
Od: 08 sty 2015, 10:56
Zajmuję się:

Strona 8 z 9    [ Posty: 89 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x