odsetki - liczyć czy nie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 maja 2015, 7:50

Witam :)
Miło by było jakby ktoś z Was wypowiedział się w poniższej sprawie:
- pan "x" dostał decyzję naliczająca opłatę za pobyt dziecka w pieczy zastępczej przed IX 2014r. tj. przed naliczaniem odsetek ale decyzję umarzającą w części i rozkładająca nieumorzoną kwotę na raty dostał już w 2015r.
- pan "x" nie płaci więc zaczynamy od upomnienia ale tu pojawia się pytanie czy liczyć odsetki ???
TOMASZ6

Napisano: 15 maja 2015, 10:19

tak. ja liczę odsetki od decyzji umarzającej w takim wypadku (nie tej ustalającej).
majak

Napisano: 15 maja 2015, 13:10

Witam,
Dla mnie sprawa nie wydaje się taka prosta.
Jeśli na podstawie decyzji ustalającej opłatę powinieneś naliczać odsetki od IX.2014r., a decyzję o umorzeniu wydałeś dopiero w 2015r. to pytanie: jak w decyzji umarzającej rozstrzygnięta jest kwestia odsetek? Czy odsetki też umorzyłeś? W części czy w całości? Jeśli umorzyłeś część należności to zapewne tylko odsetki od tej umorzonej części. Wtedy od pozostałej kwoty należałoby naliczyć odsetki tak jak wynikało z 1 decyzji ustalającej opłatę na dzień uprawomocnienia decyzji umarzającej i dalej postępować według postanowień 2 decyzji. Ale bez wglądu w dokumenty trudno stwierdzić.
Magdy

Napisano: 15 maja 2015, 15:07

w decyzjach umarzających w części lub w całości nie umarzałem odsetek jeżeli naliczenie było przed 19.09.2014r.
po tej dacie wyliczałem odsetki i umarzałem i tu jest na pewno dobrze ale w tym moim przypadku mam duże wątpliwości czy naliczać :/
TOMASZ6

Napisano: 18 maja 2015, 13:48

no ale przed wejściem w życie nowelizacji było mowy w ustawie o żadnych odsetkach, więc jak umarzać z odsetkami przed wrześniem 2014r.?
majak

Napisano: 25 maja 2015, 17:33

różne są interpretacje - ale przecież od 01.01.2012 r. w ustawie są wpisane odsetki - wprawdzie pośrednio - art. 194 2. Rada powiatu określa, w drodze uchwały, szczegółowe warunki umorzenia w całości lub w części, łącznie
z odsetkami, odroczenia terminu płatności, rozłożenia na raty lub odstępowania od ustalenia opłaty, o której mowa
w art. 193 ust. 1.
Ulka 33

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x