Odsetki za opóźnienie przy egzekucji - opłata zastępcza za DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 mar 2023, 7:54

Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć ile obecnie wynoszą odsetki za opóźnienie przy postępowaniu egz. w administracji? Chodzi o opłatę zastępczą za pobyt w DPS. Mamy pierwszą egzekucję. Księgowa podpowiada, że należy stosować odsetki podatkowe 16,5%, ale nie jestem pewna.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 29 mar 2023, 8:04

O ile mi wiadomo w pomocy społecznej nie ma odsetek bo żaden przepis ustawy o tym nie mówi.

Zerknij sobie na https://www.infor.pl/akt-prawny/U70.201 ... a-zwr.html

"Zdaniem Organu Nadzoru ustawa o pomocy społecznej nie upoważnia organu stanowiącego gminy do wprowadzania, w ramach przedmiotowej uchwały, regulacji dotyczących możliwości naliczania odsetek od zwracanych wydatków za świadczenia z pomocy społecznej. Tym samym nie ma uprawnienia do tego, by decydować o nienaliczaniu odsetek.
Działanie takie wykracza poza ustawową kompetencję z art. 96 ust. 4 ustawy o pomocy społecznej, co przesądza o tym, że kwestionowany fragment został podjęty z istotnym naruszeniem prawa."

https://interpretacjebudzetowe.pl/inter ... polecznej/

"Zdaniem Regionalnej Izby Obrachunkowej w Gdańsku nie wydaje się również zasadne poszukiwanie podstaw prawnych do naliczania odsetek od ww. należności w przepisach ogólnych z zakresu egzekucji administracyjnej oraz w przepisach ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2021 r. poz. 305), albowiem sprawy zwrotu należności z zakresu pomocy społecznej regulowane są przepisami szczególnymi (ustawą o pomocy społecznej) i te powinny znaleźć pierwszeństwo zastosowania."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 mar 2023, 9:13

No widzisz, a nasz prawnik stanął na stanowisku, aby jednak naliczać odsetki zwłaszcza w sytuacji wnoszenia opłaty zastępczej :( Ręce mi już opadają :(
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 29 mar 2023, 9:23

Poczytaj całą interpretację RIO, którą wkleiłem bo jest ona w miarę świeża i dotyczy właśnie opłat za DPS. Ja tylko wkleiłem fragment o odsetkach o których mówiła księgowa. Niedawno pomagałem wystawiać tytuł koleżankom z pomocy społecznej właśnie na osobę która nie wnosi opłaty za DPS. TW poszedł od nas bez odsetek.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 29 mar 2023, 9:27

Super. Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Postaram się przekonać p. Kierownik, bo też tak uważam.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 29 mar 2023, 9:47

To masz tu jeszcze
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A62CFD8128
"Również bez ustawowego umocowania, Rada Gminy w § 11 zaskarżonej uchwały przewidziała, że wykorzystywany niezgodnie z przeznaczeniem zasiłek celowy na ekonomiczne usamodzielnienie podlega natychmiastowemu zwrotowi "wraz z ustawowymi odsetkami od dnia wypłaty świadczenia". Zasadnie Wojewoda wywiódł, że wysokość kwoty podlegającej zwrotowi winna być taka sama, jak określona w decyzji przewidującej zwrot świadczenia i nie można jej powiększać o dodatkowe opłaty, w tym odsetki ustawowe. Ani bowiem art. 43 ust. 10 ustawy o pomocy społecznej, ani też art. 96 ust. 4 tej ustawy, uprawniający do określenia zasad zwrotu wydatków z pomocy społecznej, nie upoważniają bowiem Rady Gminy do wprowadzenia - w ramach uchwały określającej tryb zwrotu zasiłku z pomocy społecznej – konsekwencji, w postaci obowiązku zapłaty odsetek od zasiłku przyznanego w celu ekonomicznego usamodzielnienia przez osoby, które zobowiązane są do zwrotu tego świadczenia."

NIK w pokontrolnych KAP.410.004.02.2018 wystarczy jak piszesz numer w google)
Stwierdzone nieprawidłowości polegały na:
- naliczaniu odsetek od nieterminowo wpłaconych należności z tytułu opłat za
pobyt w mieszkaniu chronionym, pomimo że art. 104 ustawy o pomocy
społecznej nie przewiduje takiej możliwości;

dalej
"Kontrola wykazała, że MOPS naliczał odsetki od nieterminowo wpłaconych
należności z tytułu opłat za pobyt w mieszkaniu chronionym, pomimo że art. 104
ustawy o pomocy społecznej nie przewiduje takiej możliwości.
Zastępca
Dyrektora MOPS wyjaśniła, że należności wynikające z ustawy o pomocy
społecznej są środkami publicznymi stanowiącymi niepodatkowe należności
budżetowe o charakterze publicznoprawnym określone w art. 60 pkt 7 ustawy
o finansach publicznych17 (...). W sytuacji występowania zaległości z tytułu
niezapłaconych w terminie należności budżetowych jednostka sektora finansów
publicznych zobowiązana jest, zgodnie z zasadami określonymi w art. 40 ust. 2
pkt 3 ustawy o finansach publicznych, do naliczania i ewidencjonowania odsetek
nie później niż na koniec każdego kwartału. NIK zwraca uwagę, że zgodnie
z art. 60 pkt 7 ustawy o finansach publicznych środkami publicznymi
stanowiącymi niepodatkowe należności budżetowe są dochody pobierane m.in.
przez samorządowe jednostki budżetowe na podstawie odrębnych ustaw.
W przypadku mieszkań chronionych, dochodem tym – zgodnie z art. 97 ust. 1 i 5
ustawy o pomocy społecznej – jest opłata za pobyt w tych mieszkaniach. Zasady
dochodzenia zwrotu tej opłaty, w sytuacji gdy osoba zobowiązana do jej
ponoszenia nie wywiązuje się z tego obowiązku, zostały określone w art. 104
ustawy o pomocy społecznej. Przepis ten nie przewiduje możliwości naliczenia
odsetek
. Należy również zwrócić uwagę, że art. 40 ust. 2 pkt 3 ustawy
o finansach publicznych określa zasady ewidencjonowania odsetek od
nieterminowych wpłat. Nie stanowi natomiast podstawy do naliczania odsetek"
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 14 paź 2024, 12:33

A ja mam taki problem, że dawno temu wydano tytuł wykonawczy na opłatę zastępczą za DPS z odsetkami. Moim zdaniem błędnie - powinno być bez. Długo nie było nic wyegzekwowane więc nikt nie zwrócił na to uwagi. Teraz wpadła kasa od komornika i trzeba zrobić aktualizację tytułu. Co w takiej sytuacji ?
W aktualizacji ująć tylko należność główną i dopisać uzasadnienie, że tytuł pierwotny był błędny ?
Miał ktoś podobną sytuację ?
gops20222
Praktykant
Od: 13 wrz 2022, 13:52
Zajmuję się: PS/SR/FA

Napisano: 16 paź 2024, 10:14

gops20222 pisze:
14 paź 2024, 12:33
A ja mam taki problem, że dawno temu wydano tytuł wykonawczy na opłatę zastępczą za DPS z odsetkami. Moim zdaniem błędnie - powinno być bez. Długo nie było nic wyegzekwowane więc nikt nie zwrócił na to uwagi. Teraz wpadła kasa od komornika i trzeba zrobić aktualizację tytułu. Co w takiej sytuacji ?
W aktualizacji ująć tylko należność główną i dopisać uzasadnienie, że tytuł pierwotny był błędny ?
Miał ktoś podobną sytuację ?
U mnie kiedyś była sytuacja z błędnie naliczonymi odsetkami za 2 miechy. Po rozmowie z dziewczyna w naszym US ustaliliśmy że nie da się wystawić zmienionego tytułu wykonawczego i finalnie wyszło od nas pismo informujące, że TW zawierał błąd i aby to skorygować. One to uwzględniły w trakcie egzekucji. Polecam jeszcze telefon do swojego US.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x