osoba w pracy uległa wypadkowi i stanęła na komisji ZUS, dostała kilka procent odszkodowania, tj. ok. 3.500 zł, Zus przysłał pieniądze 30 października, jak należy rozliczyć ten dochód, osoba samotnie gospodaruje.
Zgodnie z art 8 par 11. W przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia
wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu
jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty:
1) kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
2) kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie
– kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony.
czytam i własnym oczom nie wierze( stąd moje moty) I zastanawiam się czy to bezmyślność , głupota czy początki zatrudnienia. mam nadzieje ,że początki. Wiele wątków dotyczy podstaw PODSTAW. Albo mamy gdzieś i pytamy bo po co się wysilać i samemu pogłówkować i poczytać choćby komentarz do ustawy lub lexa( zależny kto co ma) .
jak czytam banalne pytania to myślę ,ze po roku pracy każdy pracownik ( zatrudnienie na rok czasu)
powinien mieć przepytanko z podstaw KPA( podkreślam podstaw) oraz interpretacji przepisów ustawy na podstawie paru przykładów. Może to zmobilizuje do nauki, szperania w necie, czytania.
wredna kto ma czas na czytanie jak sie pracuje na pelen gwizdek wywiady jazda w teren kasa zespol i wiele innych robienie decyzji w pomoscie fajnie ze ty masz czas na czytanie dokladne ustaw to dziel sie tym z innymi kobieto empatia to przeciez cecha pracownikow socjalnych