Odwołanie a nowy wniosek - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 lip 2015, 8:39

Prosze o pomoc bo pierwszy raz coś takiego się trafia.
W maju 2015 złożony został wniosek o przyznanie DM. Po przeprowadzonym wywiadzie na początku czerwca została wydana decyzja odmowna. W tym samym miesiącu zostało wniesione odwołanie za naszym pośrednictwem do SKO. Na początku lipca ten sam wnioskodawca złożył kolejny wniosek o przyznanie DM. Nie ma jeszcze decyzji SKO i nie mam pojęcia jaka może być, w związku z tym nie mogę chyba rozpatrywać kolejnej sprawy o przyznanie DM.

Czy w takim razie nowa sprawa ma czekać do czasu wydania decyzji przez SKO a ja zgodnie z art. 36 KPA powinienem o tym poinformować wnioskodawcę?
Czy może sprawa z góry nie podlega rozpatrzeniu ponieważ poprzednie postępowanie ciągle się toczy a nowe wnioski można składać po jego zakończeniu?
MZv2

Napisano: 14 lip 2015, 11:58

w mojej pracy nie pamiętam takiego przypadku - uzgodnij z radcą prawnym- możliwe przedłużenie sprawy do trzech miesięcy art.35 kpa, albo przeprowadź wywiad ponownie i daj odmowę
zek1

Napisano: 16 lip 2015, 8:11

No właśnie wnioskodawca spełnia wszystkie kryteria, wcześniej podał większą liczbę osób niż faktycznie na stałe z nim zamieszkuje, wyszło na wywiadzie to dostał odmowę, teraz już jest ok. Więc pewnie by ten dodatek otrzymał.
Też myślałem o przedłużeniu terminu rozpatrzenia sprawy ale nie mam pewności czy SKO zdąży wydać decyzje w sprawie odwołania więc chyba rzeczywiście bez konsultacji prawnej się nie obejdzie.
MZv2

Napisano: 16 lip 2015, 9:40

Konkretna konsultacja prawna jak zawsze pożądana.
Ja jednak ośmielę się ogólnie zauważyć §5 w art. 35, zgodnie z którym niekoniecznie trzymać się ustawowych miesięcy (3 miesięcy całkiem nie rozumiem jakim sposobem) i niekoniecznie w ogóle ryzykować konkretny termin.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 12:01

Nie chcę wprowadzać w błąd, aczykolwiek zastanowiłbym się nad zawieszeniem postępowania art.97 § 4 kpa...
GOściu

Napisano: 17 lip 2015, 9:01

To jest niezłe rozwiązanie, tylko czy oczekiwanie na decyzje SKO w sprawie odwołania podchodzi pod pojęcie "zagadnienia wstępnego". Nic pogadam z prawnikiem, dzięki wszystkim.
MZv2

Napisano: 17 lip 2015, 10:57

Zawieszenie postępowania w sprawie nowego wniosku wydaje mi się dobrym pomysłem... zawiesić postępowanie należy do czasu wydania decyzji we wcześniejszej sprawie ...... jeżeli SKO podtrzyma twoją decyzję odmowną to wtedy przyznajesz dodatek na podstawie "nowego" wniosku a jak uwali to przyznajesz wg "starego" a postępowanie zawieszone umarzasz z uwagi na załatwienie sprawy inną decyzją
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x