wznowienie postępowania- POMOCY!! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 lip 2015, 14:18

Witam serdecznie,

Od marca tego roku przejęłam prowadzenie dodatków mieszkaniowych. Po raz pierwszy spotykam się z tak trudnym przypadkiem.
W imieniu Wnioskodawcy wniosek złożyła żona (przyniosła pusty wniosek z Jego podpisami) i przy mnie go wypełniała.
W deklaracj o dochodach kllientka wpisała dochody:renta męża, zasiłek stały i rodzinny jej i oświadczyła,że innych nie posiada. Zapytana o to,czy zarejestrowana jest w PUP oświadczyła,że nie- ale jej córka tak i nie posiada prawa do zasiłku.

Coś mnie podkusiło i sprawdziłam status w PUP jej córki i przy okazji jej :roll: Okazało się,że klientka posiada prawo do zasiłku i pobierała zasiłek dla bezrobotnych. Całą sytuację skonsultowałam z koleżanką z OPS, u której od kilku już lat pobiera zasiłek stały. Zadzwoniłyśmy...Klientka zaprzeczyła,że kiedykolwiek pobierała taki zasiłek. Kolejnego dnia doniosła mi brakującą fakturę i zapytana ponownie - po raz kolejny zaprzeczyła i nie wpisała dochodu we wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego. Sprawa ucichła, wydałąm decyzję przyznającą dodatek w wys. 110 zł.

Sprawę dalej zaczęła drążyć wspomniana wyżej koleżanka z OPS. Klientka po kilku dniach przyznała się.

Jestem na etapie wznowienia postępowania z urzedu oraz wezwania do złożenia wyjaśnień Wnioskodawcy. Na jaki artykuł powinnam się powołać?Zaczęłam pisac 145 § 1 pkt 5 KPA- jednak zastanawiam się czy nie podpiąc tego bardziej pod fałszywe złożenie zeznań pkt. 1- ponieważ wiedziałam,że coś jest nie tak,a mimo wszystko przyjęłam tak jak ona deklarowała -zostałam oszukana (najgorsze jest to,że nie przez Wnioskodawcę tylko przez Jego żonę).

Jestem załamana, bo wiem,że jest to również moja wina ponieważ powinnam skonsultować do zaświadczenie z kimś z PUP, a jednak sugerowałam się tym,że od kilku lat pobiera ona zasiłek stały, a co za tym idzie nie może pobierać zasiłku dla bezrobotnego. Wzięłam sprawę na logikę, a nie spodziewałam się,że od kilku już lat oszukiwała ona OPS :shock:

Pytanie co mogę zrobić w tej sprawie,żeby nie pogrążyć nie tylko siebie (zdaje sobie sprawe,ze zawiniłam), ale również Jej męża, z którego to renty bedziemy egzekwować wypłacone 110 zł w podwójnej wysokości ? Po ponownym przeliczeniu zasiłek beda mieli w wys. 47 zł. Wydam taką decyzję, a jednocześnie ją wstrzymam do czasu uregulowania należności. Czy dobrze postąpię? Czy powinnam coś jeszcze zrobić?

Proszę pomóżcie!!
Rita

Napisano: 13 lip 2015, 14:49

ja nie widzę problemu przyznałaś dodatek, sprawdziłaś wyszło na jaw i zwracają w podwójnej wysokości
zek1

Napisano: 14 lip 2015, 8:34

A co jeżeli Wnioskodawca złoży mi oświadczenie,że nie był świadomy (ponieważ jego żona składała wniosek) o zatajeniu prawdy przez żonę? Czy wtedy też w podwójnej wysokości naliczyć zwrot?
Rita

Napisano: 14 lip 2015, 11:11

jak wnioskodawca tak oświadczy- to organ I instancji pisze, że nie dał wiary

my dajemy do podpisu takie druki o dochodzie

Wyciąg z Ustawy z dnia 21.06.2001r. o dodatkach mieszkaniowych
t.j.: Dz.U. z 2013r. poz.966, 984

„Art.3.3 – Za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania oraz po odliczeniu składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe, określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych, chyba że zostały już zaliczone do kosztów uzyskania przychodu. Do dochodu nie wlicza się świadczeń pomocy materialnej dla uczniów, dodatków dla sierot zupełnych, jednorazowych zapomóg z tytułu urodzenia się dziecka, dodatku z tytułu urodzenia dziecka, pomocy w zakresie dożywiania, zasiłków pielęgnacyjnych, zasiłków okresowych z pomocy społecznej, jednorazowych świadczeń pieniężnych i świadczeń w naturze z pomocy społecznej, dodatku mieszkaniowego, dodatku energetycznego oraz zapomogi pieniężnej, o której mowa w przepisach o zapomodze pieniężnej dla niektórych emerytów, rencistów i osób pobierających świadczenie przedemerytalne albo zasiłek przedemerytalny w 2007r.

Art.3.4 – Dochód z prowadzenia gospodarstwa rolnego ustala się na podstawie powierzchni gruntów w hektarach przeliczeniowych i przeciętnego dochodu z 1 hektara przeliczeniowego, ostatnio ogłaszanego przez prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie art.18 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. o podatku rolnym (Dz.U. z 2006 Nr 136, poz. 969, z późn. zm.)”.

............................................................ Pabianice, dnia ..........................................
Imię i nazwisko

.............................................................
Adres

Oświadczam, że zapoznałem/am się z wyżej przedstawioną definicją dochodu.

Oświadczam, że w deklaracji o dochodach za okres ..............................…..…............... 2015
podałem/am wszystkie dochody członków mojego gospodarstwa domowego zgodnie z wyżej wymienioną definicją.
Jednocześnie oświadczam, że w deklarowanym okresie …..........................................................
z Urzędu Skarbowego zwrotu podatku dochodowego z rozliczenia za rok 2014.

.......................................................... ...........................................................
Podpis przyjmującego oświadczenie Podpis składającego oświadzcznie

wszystko jest odpowiednio rozmieszczone
oświadczenie oświadczenie
zek1

Napisano: 14 lip 2015, 12:13

My z kolei takich druków z tego, co się zdążyłam zorientować do tej pory nie wydawaliśmy ponieważ wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego zawiera dokładnie takie same treści... aczykolwiek część dotyczaca oświadczenia pewnie nie jeden raz uratowałaby urzędnika z dokonania trudnego wyboru. Często zdaża się,że ludzie zatajają prawdę bądź patrząc prosto w oczy mówią,że tego do dochodu nie wpiszą. Miałam taki przypadek, gdzie petentka nie chciała wpisać składki zdrowtnej, którą opłacał za nią PUP, ponieważ jak stwierdziła- ona tego za swój dochód nie uważa. Sprawa zakończyła się przypisaniem tego dochodu przeze mnie na podstawie stosownych artykułów. Do odwołania nie doszło, choć szerze powiem cieszyłabym się gdyby się odwołała i co pół roku nie robiła mi takiej samej akcji.

Wracając do tematu...

Gdy już ten Pan złoży stosowne wyjaśnienia wówczas jak powinna wyglądać moja decyzja? Wstępnie obliczałam,że ten dodatek ulegnie zmniejszeniu. Czy na jednej decyzji mogę zmienić kwotę, a jednocześnie (zgodnie z ustawą) wstrzymać wypłatę do czasu uregulowania należności? Jest taka możliwość?Dysponuje ktoś takim wzorem decyzji?

Przepraszam,że tak wyprzedzam "akcję" czasowo, ale zbliża się mój urlop i też nie chciałabym caly czas o tym myśleć, tym bardziej,że wszystko muszę sama zrobić- a jedynie poprosić koleżankę o wysłanie w odpowiednim terminie.

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc!!
Rita

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x