Odwołanie od orzeczenia do WZ - Śp - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 24 maja 2024, 11:23

na lexie są zdania podzielone (przy zapytaniach o zasiłek stały jest dat orzeczenia, przy świadczeniu i zasiłku powyższe teorie). Ja mam jeden taki przypadek (orzeczenie z IV, doręczone do strony w maju). Maj wypłacony.
Robię pismo do WZON, dla mnie ( w świetle 269 KPA) nie ma jasności:
pojęcie decyzji prawomocnej w postępowaniu administracyjnym również określa art. 269 k.p.a. Zgodnie z nim decyzje określone w innych przepisach prawnych, jako prawomocne uważa się za ostateczne, chyba, że z przepisów tych wynika, iż dotyczą one takiej decyzji, która została utrzymana w mocy w postępowaniu sądowym bądź też nie została zaskarżona w tym postępowaniu z powodu upływu terminu do wniesienia skargi. Ta definicja prawomocności stanowi więc synonim ostateczności
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2024, 11:36

ale po co sięgać do 269 jak definicje ostateczności i prawomocności są w 16? tym bardziej, że 269 dotyczy spraw pozakodeksowych i do czego innego służy...
. Z art. 269 KPA wynika, że jeśli w przepisach pozakodeksowych dana decyzja jest określona jako "prawomocna", należy uważać ją za ostateczną w rozumieniu przepisów KPA, chyba że z przepisów tych wynika, że wiążą cechę prawomocności decyzji z utrzymaniem jej w mocy w postępowaniu sądowym albo z niezaskarżeniem z powodu upływu terminu do wniesienia skargi.
1. Dla wykładni art. 269 KPA niezbędne jest uwzględnienie, że przepis ten odpowiada art. 190 KPA w wersji pierwotnej z 1960 r., który nakazywał uznawać za ostateczne te decyzje, które w innych przepisach, w szczególności wydanych w okresie II RP i w obowiązujących w dacie wejścia w życie KPA, określane były jako prawomocne. W pozostałych przepisach KPA posługiwał się jedynie pojęciem decyzji ostatecznych. Dlatego pojęcia decyzji "ostatecznej", jak również "prawomocnej" były uznawane za tożsame do czasu wprowadzenia w 1980 r. sądownictwa administracyjnego (zob. Z. Janowicz, KPA. Komentarz, 1999, s. 555).
2. W związku z wprowadzeniem sądownictwa administracyjnego oraz przepisów szczególnych przewidujących sądową kontrolę aktów administracyjnych w zakresie ubezpieczeń społecznych i sporządzania spisów wyborców przez sądy powszechne wskazywano, że:
1) pojęcie decyzji ostatecznej było identyczne z pojęciem decyzji prawomocnej tylko w przypadku takich decyzji ostatecznych w administracyjnym toku instancji (takich, od których nie przysługiwało stronie odwołanie), od których nie przysługiwała również skarga do sądu;
2) za prawomocne uznawano decyzje, które po zaskarżeniu do sądu zostały utrzymane w mocy albo też nie zostały zaskarżone w terminie prekluzyjnym, ustanowionym dla wniesienia skargi do sądu (E. Iserzon, w: E. Iserzon, J. Starościak, KPA. Komentarz, 1970, s. 326).
Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz
red. prof. dr hab. Roman Hauser, prof. dr hab. Marek Wierzbowski
Rok: 2023
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 maja 2024, 11:38

ja nie wiem po co. Na lexie sięgają.
Dla mnie to trochę dziwne, że jak kobieta ma wydane orzeczenie 29.04.2024, otrzyma je fizycznie w maju to za maj nie ma prawa do świadczenia
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2024, 12:12

a tu jeszcze mamy taki wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/43DDED4B05

i zapis podobnej rozmowy:
orzeczenie-o-niepelnosprawnosci-ostateczne-207321874

stawa więc nie jest taka jednoznaczna
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2024, 12:21

odnośnie 15h i 24 ust 2a jest sporo orzecznictwa ale tam przede wszystkim skupiali się na ustalaniu jaki moment uznać za dzień wydania orzeczenia
de Charette pisze:
24 maja 2024, 12:12
stawa więc nie jest taka jednoznaczna
i to mnie dziwi, bo kpa w 16 jest raczej jednoznaczny..... chociaż w trakcie edukacji też spotkałem się ze stwierdzeniem, że postępowanie orzecznicze jest "quasi trójinstancyjne" i swego czasu nawet broniłem tego stanowiska tu na forum ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 maja 2024, 13:07

Tom. pisze:
24 maja 2024, 11:06
ale my nie rozważamy prawomocności. Orzeczenie WZON w dacie wydania jest ostateczne bo go administracyjnie nie można zaskarżyć. Po upływie terminu odwołania do sądu staje się jednocześnie prawomocne.
Decyzje ostateczne, których nie można zaskarżyć do sądu, są prawomocne.
też tak stosujemy. ten przykład dokładnie pokazuje różnice pomiędzy ostatecznością i prawomocnością.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2024, 19:08

W styczniu br. nasz radca prawny wydal opinię i kazał nam nadal wypłacac śp bo osoba odwołuje sie do sadu pracy. Nie zapadł wyrok w tej sprawie. Płacimy. Zadałysmy kilka dni temu pytanie temu samemu radcy: do kiedy płacic SP w sytuacji gdy 24-04-2024 WZOON wydal orzeczenie a osoba nie odwołuje się do sadu pracy. Wydał kolejną opinię, że do końca m-ca w którym wydano orzeczenie w WZOON. :o
@Kiki8074
Referent
Od: 26 paź 2023, 21:51
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.

Napisano: 28 maja 2024, 7:52

Byłabym ostrożna przy wypłacaniu jak się odwołują do sądu.

Mieliśmy raz przypadek Pani która odwoływała się do sądu od orzeczenia (poprzednie orzeczenie przedłużone na COVID), płaciliśmy a potem przyniosła wyrok, że sąd oddalił skargę. Pytaliśmy UW od kiedy w tej sprawie nie należały się ZP i SP, odpisali że od następnego miesiąca po wydaniu wojewódzkiego orzeczenia.
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 28 maja 2024, 8:45

Pani nie będzie się odwoływać już do sądu , napisała mi takie oświadczenie.
opssss
Praktykant
Od: 07 lis 2023, 14:29
Zajmuję się: pracownik

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x