odwrotne obciążenie vat-jaki paragraf? - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 20 lis 2018, 0:32

Zakupiłam materiały objęte odwrotnym obciążeniem wykorzystywane do działalności zwolnionej z vat (czyli nie przysługuje odliczenie vat). Fakturę od dostawcy w kwocie netto zaksięgowałam Wn 401 par. 4210, Ma 201. Naliczyłam vat 23% i zaksięgowałam Wn 401 Ma 225. W jakim paragrafie wydatków należy ująć vat, czy z paragrafu w jakim zaksięgowałam wydatek, czyli 4210 czy też w 4530? Czytałam wyjaśnienia że powinno być w 4210 bo w 4530 księgujemy vat w przypadku jeśli kontrahent, któremu my wystawiliśmy fakturę nie opłacił jej w terminie i sami musimy ten vat zapłacić z własnych środków. Proszę o opinię.
annnow
Praktykant
Od: 05 mar 2018, 23:42
Zajmuję się: fa

Napisano: 20 lis 2018, 14:11

...453 bo powstał obowiązek podatkowy i zobowiązanie podatkowe, o którym mowa w art 4 i art 5 Ordynacji podatkowej dot. podatku VAT o.o.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2018, 15:37

W § 4530 „Podatek od towarów i usług” jednostka samorządu terytorialnego ujmie wydatki
dotyczące zapłaty podatku VAT należnego (kiedy VAT należny jest wyższy od VAT
naliczonego). OPS nie jest płatnikiem podatku i ja odwrotne obciążenie VAT daje w § 4210
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 22 lis 2018, 22:31

...no masz przecież należny.

Proszę doczytaj:

https://www.finanse.mf.gov.pl/documents ... 017+r..pdf

Mechanizm odwróconego obciążenia zakłada, że zobowiązanym do rozliczenia podatku
należnego od dokonanej czynności podlegającej opodatkowaniu VAT jest nabywca towarów
lub usług.
Mechanizm ten jest wyjątkiem od reguły ogólnej, zgodnie z którą rozliczenia podatku VAT
dokonuje sprzedawca, który dokonuje dostawy towarów lub świadczy usługę

lub tu:

https://www.finanse.mf.gov.pl/documents ... go+VAT.pdf

W ramach mechanizmu odwróconego obciążenia (ang. reverse charge mechanism)
zobowiązany do rozliczenia podatku należnego od dokonanej czynności podlegającej
opodatkowaniu (dostawa towarów lub świadczenie usług) jest nabywca (podmiot, na rzecz
którego dokonywana jest dostawa towarów lub świadczona jest usługa) – zamiast sprzedawcy
(dokonującego dostawy towarów lub świadczącego usługę), jak ma to miejsce zgodnie
z zasadami ogólnymi.

Czyli masz błędną klasyfikację i błędne księgowania. :roll:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2018, 8:59

Ja taką odpowiedź wyczytałam na stronach MF na pytanie

Czy dopuszczalne jest stosowanie w jednostce budżetowej paragrafu 4530 jako wydatku

Z chwilą wdrożenia centralizacji rozliczeń podatku VAT jednostka samorządu terytorialnego
„przejmie” obowiązki podatnika VAT za swoje jednostki organizacyjne. Jednostka samorządu
terytorialnego powinna zatem opracować procedury dotyczące rozliczeń podatku VAT
z jednostkami organizacyjnymi z uwzględnieniem przepisów prawa.

W § 4530 „Podatek od towarów i usług” jednostka samorządu terytorialnego ujmie wydatki
dotyczące zapłaty podatku VAT należnego (kiedy VAT należny jest wyższy od VAT
naliczonego).
W sprawozdaniu Rb-28S z wykonania planu wydatków budżetowych wydatki wykazywane będą
w kwotach brutto.
renia50
Referent

Napisano: 23 lis 2018, 9:23

...doczytaj do końca pytanie. Pytają się czy do faktur zakupowych można stosować par 453. Czyli pytają się o VAT naliczony. A pytają się gdyż PJB używają tego paragrafu nie do faktur sprzedażowych lecz do zakupowych. Ale nie chodzi tu o odwrotne obciążenie lecz o stanowisko MF z 2007 roku. Odpowiedź dotyczy VAT należny. I w zasadzie nie powinnaś mieć z tym problemów bo przecież płacisz vat należny za sprzedającego. CZyli masz nadwyżkę należnego nad naliczonym w odwrotnym obciążeniu. Paragraf 453.

Ale jest i drugi powód. Doczytaj art 4 i art 5 ordynacji podatkowej i zastanów się czy VAT O.O. to Twój obowiązek podatkowy i zobowiązanie podatkowe?

Podatkowe czy zakup materiałów?
453 czy 421?

I wtedy zrozumiesz swój błąd...
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2018, 9:36

Jest to wyjaśnienieMF z 19.01.2017 r po Centralizacji VAT i wg mnie ale może nie mam racji § 4530 wystąpi w jednostka samorządu terytorialnego a nie jednostce budżetowej, która składa tylko deklaracje cząstkowe i nie jest płatnikiem podatku VAT.
renia50
Referent

Napisano: 23 lis 2018, 10:49

annnow pisze:Zakupiłam materiały objęte odwrotnym obciążeniem wykorzystywane do działalności zwolnionej z vat (czyli nie przysługuje odliczenie vat). Fakturę od dostawcy w kwocie netto zaksięgowałam Wn 401 par. 4210, Ma 201. Naliczyłam vat 23% i zaksięgowałam Wn 401 Ma 225. W jakim paragrafie wydatków należy ująć vat, czy z paragrafu w jakim zaksięgowałam wydatek, czyli 4210 czy też w 4530? Czytałam wyjaśnienia że powinno być w 4210 bo w 4530 księgujemy vat w przypadku jeśli kontrahent, któremu my wystawiliśmy fakturę nie opłacił jej w terminie i sami musimy ten vat zapłacić z własnych środków. Proszę o opinię.
Podatnik VAT jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji VAT na podstawie której sporządzana jest deklaracja VAT-7 i JPK-VAT.
np. rejestry sprzedaży, rejestry sprzedaży-faktury wewnętrzne i rejestry zakupu.
W ewidencji tej należy również ujmować zdarzenia powodujące powstanie obowiązku obliczenia podatku należnego dla otrzymanych faktur z Odwrotnym Obciązeniem. Np. prowadzimy rejestr faktur wewnętrznych w ktorym ujmowane są wystawiane na podstawie otrzymywanych faktur z odwrotnym obciążeniem faktury wewnętrzne z obliczonym podatkiem VAT należnym.

np. otrzymano fakturę O.O. za materiały w kwocie 100 zł. U nabywcy powstało zobowiązanie z tyt. VAt należny w kwocie 23 zł. Zdarzenie to zostaje potwierdzone przez wystawienie na podstawie faktury O.O. - faktury wewnętrznej sprzedaży na kwotę 123 zł brutto.

dekret tej faktury:
240-O.O./225-należny 23 zł ------> gdzie: 240-O.O. konto rozliczenie Odwrotnego Obciązenia

Następnie faktura wewnętrzna ujmowana jest w rejestrze zakupu jako faktura nabycia z naliczonym podatkiem VAT.
Np. naliczony podatek wynosi 23 zł z tym, że np. odliczeniu podlega 13 zł.

dekret tej faktury:
401/201 100 zł
401/240-O.O. 10 zł
225-naliczony/240-O.O. 13 zł

Koszt materiałów 110 zł w paragrafie 4210
Wydatek wykazywany w kwocie kosztu powinien wynieść 110 zł i dla tego należy kwotę 10 zł przeksięgować z subkonta 130W na konto 130-środki VAT.
Księgowanie zakupu z faktury O.O. powinno dać jeżeli chodzi o ujęcie kosztu taki sam efekt jak w przypadku gdyby to była zwykła faktura.

Zobowiązanie podatnika względem US powstaje w wyniku rozliczenia na deklaracji VAT-7 podatku vat należnego i podatku vat naliczonego podlegającego odliczeniu. Jeżeli kwota środków VAT jest niewystarczająca do zapłacenia tego zobowiązania to brakująca kwota jest wydatkiem ze środków budżetowych w paragrafie 453.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2018, 11:11

...znów mamy przykład dowodzący iż bdmb pojęcia o księgowości nie ma.

A gdzie masz konto 300 ???
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2018, 10:37

TW jest specjalistą od księgowości która obowiązuje w kreowanej przez niego rzeczywistości alternatywnej. Przyznaję, nie mam pojęcia o tej księgowości.

W realu jest inaczej bowiem tu obowiązują zasady wyceny aktywów wg UoR art. 28 ust.2 i zgodnie z nimi w omawianym przypadku wartość nabytych materiałów to cena nabycia powiększona o koszty bezpośrednio związane z zakupem, co oznacza powiększenie ceny zakupu z faktury sprzedawcy o vat należny który rozlicza nabywca.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x