odwrotne obciążenie vat-jaki paragraf? - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 27 lis 2018, 10:59

BDMB pisze: Przyznaję, nie mam pojęcia o tej księgowości.

[/b].
zgadazam się człowieku z tobą, że pojęcia nie masz o księgowości. Przeczytaj swój wpis i pomyśl o arogancji i ignorancji jaką pokazujesz. A O CZYM JA NIBY PISZĘ JAK NIE O ZWIĘKSZENIU CENY NABYCIA, KTÓRA JEST KWOTĄ NETTO O VAT O.O.???

PRZECIEŻ WYRAŹNIE PISZĘ O PARAGRAFIE 453.

BO JEDNOSTKI MAJĄ PRZY ODWROTNYM OBCIĄZENIU ZOBOWIĄZANIE PODATKOWE.

Spróbuj przed następnym swoim wpisem przeczytać to co ludzie piszą.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2018, 11:48

annnow pisze:Zakupiłam materiały objęte odwrotnym obciążeniem wykorzystywane do działalności zwolnionej z vat (czyli nie przysługuje odliczenie vat). Fakturę od dostawcy w kwocie netto zaksięgowałam Wn 401 par. 4210, Ma 201. Naliczyłam vat 23% i zaksięgowałam Wn 401 Ma 225. W jakim paragrafie wydatków należy ująć vat, czy z paragrafu w jakim zaksięgowałam wydatek, czyli 4210 czy też w 4530?
Na tak zadane pytanie TWoj odpowiedział:

"..453 bo powstał obowiązek podatkowy i zobowiązanie podatkowe, o którym mowa w art 4 i art 5 Ordynacji podatkowej dot. podatku VAT o.o."

Odpowiedź jest błędna bowiem:

Na podstawie UoR art. 28 ust.2

Wartość zakupionych materiałów objętych odwrotnym obciążeniem wykorzystywanych do działalności zwolnionej z vat
= kwota należna sprzedającemu + koszty bezpośrednio związane z zakupem tj. vat należny

Zatem koszty tego zakupu należy ująć w wartości zakupionych materiałów na koncie 401 w paragrafie 4210.
----------------------------------------------------
Czy TW zna na tyle rachunkowość by autorytatywnie wypowiadać się na tym forum, każdy może to sam ocenić czytając Jego wpisy.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2018, 16:05

...sam piszesz o wykazywaniu VAT OO w deklaracji VAT. A co w niej wykazujesz...zakup materiałów czy podatek należny płacony przez nabywcę? Zakup materiałów 421 wchodzi do deklaracji czy VAT na 453.

Oj Bronek....przypadek kliniczny jesteś :lol: :roll:

PRZECZYTAJ SOBIE ART 4 I ART 5 ORDYNACJI PODATKOWEJ I POMYŚL CHOĆ WĄTPIĘ CZY POTRAFISZ, CZY VAT O.O. POWODUJE POWSTANIE OBOWIĄZKU PODATKOWEGO U NABYWCY :!:

...a jak powstaje obowiązek podatkowy to nie na 421 lecz na 453. I ten podatek zwiększa cenę nabycia środka trwałego, o czym cały czas piszę.

Ucz się
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2018, 10:41

Nie wykręcisz się z tego TW odwracając kota ogonem i licząc, że "ciemny lud" to kupi.
Faktem jest, że udzieliłeś błędnej odpowiedzi. Żeby przyznać się do błędu trzeba mieć klasę.
Na takich jak Ty mówią na Śląsku: "tyn miglanc".
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2018, 14:50

...a niby gdzie jest tak jak piszesz niedouku? Od czego się niby wykręcam? Gdzie niby jest błedna moja odpowiedź? Ani mnożyć przez zero nie umiesz ani dyskutować.

Masz wyżej odpowiedź MF, którą cytuję. OPSy nabywające laptopoy z odrotnym obciążeniem mają jako nabywaca VAT należny jako sowje zobowiązanie. A to zobowiązanie podatkowe. I sam piszesz o deklaracji VAt. A w niej nie wykazujesz materiałów lecz VAt. Cały czas piszę o 453 a nie 421.

Nawet klasyfikacji nie potrafisz stosować i treści ekonomicznej. :roll: :lol:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2018, 10:51

A ja spotkałam sie z taką odpowiedzią na pytanie "Jak księgować VAT należny przy odwrotnym obciążeniu – zakup stali, czy jako paragraf klasyfikacji budżetowej 4530 i konto 403, czy też tylko konto 761 bez klasyfikacji budżetowej?
Odpowiedź specjalisty:
Podatek klasyfikuje się w tym paragrafie, z którego dokonano zakupu towaru.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 29 lis 2018, 14:52

... w Inforze tak napisali. Wiem i się nie zgadzam, gdyż MF wyjasnia iż to Wasz obowiązek podatkowy. A skoro obowiązek podatkowy wykazywany w deklaracji to wyjaśnienia owego specjalisty jest błędne.

453 njest własciwą klasyfikacją gdyż to VAt o.o. wykazujecie w deklaracji cząstkowej.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2018, 12:12

Deklaracja VAT-7 jest deklaracją dla podatku od towarów i usług.
Podatnik(gmina) oblicza w tej deklaracji podatek od towarów i usług (podatek od wartości dodanej) na podstawie wykazywanego również w tej deklaracji podatku należnego gminy i podatku naliczonego-podlegającemu odliczeniu gminy.

Obliczona kwota określa wysokość zobowiązania podatkowego podatnika(gminy) z tyt. podatku od towarów i usług.

Paragraf wydatkowy 453 posiada opis:
453 Podatek od towarów i usług (VAT)

Czyli w paragrafie tym ujmuje się podatek od towarów i usług który obliczyła gmina a nie podatek należny.
W sytuacji gdy zapłata tego podatku wymaga dokonania wydatku ze środków budżetowych to właśnie wtedy wydatek ten ujmuje się w 453.

Podatek należny jest zobowiązaniem podatkowym którego kwota stanowi podstawę do obliczenia podatku od towarów i usług.
Podatnik płaci "Podatek od towarów i usług (VAT)" a nie podatek należny.

TW lekturę Ordynacji podatkowej zakończył na art 4 i art 5 a należało jeszcze przeczytać art.12.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2018, 11:14

:lol: :lol:

w Polsce mamy mechanizm podzielonej płatności ....i mechanizm odwrotnego obciązenia VAT, gdzie VAt należny płaci nie sprzedawca a nabywca. Doczytaj linki jakie wyżej przytoczyłem. Art 12 do którego lektury dotarł bdmb dotyczy terminów w podatkach, a nie samego obowiązku podatkowego. Gratuluję bdmb dotarcia aż do art 12 OP. Szkoda tylko, że nie rozumie bidula czego ów artykół dotyczy. Ale najbardziej bdmb skompromitował się pisząc, cytuję:

"Podatnik płaci "Podatek od towarów i usług (VAT)" a nie podatek należny."

BRAWO DLA BDMB :lol: :lol: :lol:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2018, 13:17

Przepraszam. Powinno być:
TW lekturę Ordynacji podatkowej zakończył na art 4 i art 5 a należało jeszcze przeczytać art.21.

Powstawanie zobowiązania podatkowego
Art.21. §1. Zobowiązanie podatkowe powstaje z dniem:
1)zaistnienia zdarzenia, z którym ustawa podatkowa wiąże powstanie takiego zobowiązania;

2)doręczenia decyzji organu podatkowego, ustalającej wysokość tego zobowiązania.

§2.Jeżeli przepisy prawa podatkowego nakładają na podatnika obowiązek
złożenia deklaracji, a zobowiązanie podatkowe powstaje w sposób określony w
§1 pkt1, podatek wykazany w deklaracji jest podatkiem do zapłaty, ...
------------------------------------------

Porażające jest to, że TW (podający się za wykładowcę ) nie wie jaka jest różnica pomiędzy podatkiem należnym a podatkiem od towarów i usług( (ang. value-added tax, VAT). Nie rozumie istoty podatku który się płaci od wartości DODANEJ. Nie chodzi już o szczegóły ale o samą ideę tego podatku.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x