Ogólnie pytanie o termin wniosków - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 lip 2017, 17:36

Hej bo się już zamotałam... złożyła mi babka wniosek 06.07.2017 jest w nim pełno braków tzn. co chwilę wychodzą jakieś kwiatki.. nie robiłam wezwania no bo jakby nie patrzył babka stara się pozałatwiać brakujące dokumenty. Swoją sytuację ma już uregulowaną teraz jednak pozostaje jej sprawa partnera..

Od poniedziałku idę na urlop i wracam w dzień wypłaty 31.07.2017. Wstępnie listę muszę mieć zrobioną i zamknięta do tego piątku. W dniu powrotu tylko szybko jakieś poprawki. Kobieta powiedziała, że nie jest w stanie do tego piątku nic załatwić.. Nikt mnie nie zastępuje by mógł coś wydać, napisać itd.. No formalnie jak jest wniosek złożony powinnam mieć 30 dni na wydanie decyzji zgodnie z KPA. Czyli zgodnie z tym do 06 sierpnia 2017. NO ALE jak się ma do tego poniższy artykuł, że jak ktoś składa wniosek po 10 to najpóźniej mogę mu wypłacić pieniądze następnego miesiąca.. a gdy ktoś składa wniosek przed 10 to najpóźniej kiedy mogę wypłacić?

Art. 21. 1. Świadczenie wychowawcze wypłaca się nie później niż ostatniego
dnia miesiąca, za który przyznane zostało świadczenie wychowawcze.
2. W przypadku złożenia wniosku w sprawie ustalenia prawa do świadczenia
wychowawczego po 10. dniu miesiąca, świadczenie wychowawcze za dany miesiąc
wypłaca się najpóźniej ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym
złożono wniosek.
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Napisano: 13 lip 2017, 8:14

No na starych zasadach masz 30 dni na rozpatrzenie i jeżeli wniosek jest złożony przed 10 to trzeba im zrobić decyzję przed wypłatą
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 13 lip 2017, 8:40

Ok ok no ale jak zrobię teraz wezwanie, wrócę 31 i zrobię zawiadomienie o przedłużeniu terminu z uwagi na wystosowane wezwanie to też będzie ok i będę mogła na podstawie tego już na spokojnie zrobić wypłatę w kolejnym miesiącu?;)
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem