Witam,
mam pytanie, a właściwie chciałam Was prosić o pomoc.
W tamtym roku kobieta (panna) składa wniosek na 500+ na dwójkę dzieci (pierwsze i drugie), z czego każde z tych dzieci ma innego ojca. Na pierwsze dziecko ma zasądzone alimenty, a drugie wychowuje z obecnym partnerem/ojcem dziecka, który pracuje za granicą.
Wysłaliśmy wniosek do ROPS. W tamtym roku przyszła odpowiedź, że względem pierwszego dziecka nie ma koordynacji, no bo oczywiste ma na nie zasądzone alimenty i jego prawdziwy ojciec nie pracuje za granicą.
Więc OW jesteśmy my, niestety decyzja była odmowna, z racji wysokich dochodów uzyskanych za granicą.
Na drugie dziecko (bez względu na dochody) nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi z ROPS.
I moje pytanie brzmi:
kobieta przechodzi na urlop wychowawczy (utrata dochodów) i tym samym załapie się na 500+ na pierwsze dziecko.
Wysyłać znów wniosek do ROPS z zapytaniem czy jest koordynacja względem tego pierwszego dziecka czy nie wysyłać ? Wtedy odpisali, że nie ma koordynacji, ale we wniosku złożonym teraz na te pierwsze dziecko kobietka zaznaczyła, że członek rodziny przebywa poza granicami RP.
Proszę o pomoc.