ROPS - koordynacja świadczenia wychowawczego 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lip 2017, 8:12

Witam,
mam pytanie, a właściwie chciałam Was prosić o pomoc.

W tamtym roku kobieta (panna) składa wniosek na 500+ na dwójkę dzieci (pierwsze i drugie), z czego każde z tych dzieci ma innego ojca. Na pierwsze dziecko ma zasądzone alimenty, a drugie wychowuje z obecnym partnerem/ojcem dziecka, który pracuje za granicą.

Wysłaliśmy wniosek do ROPS. W tamtym roku przyszła odpowiedź, że względem pierwszego dziecka nie ma koordynacji, no bo oczywiste ma na nie zasądzone alimenty i jego prawdziwy ojciec nie pracuje za granicą.

Więc OW jesteśmy my, niestety decyzja była odmowna, z racji wysokich dochodów uzyskanych za granicą.
Na drugie dziecko (bez względu na dochody) nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi z ROPS.

I moje pytanie brzmi:
kobieta przechodzi na urlop wychowawczy (utrata dochodów) i tym samym załapie się na 500+ na pierwsze dziecko.
Wysyłać znów wniosek do ROPS z zapytaniem czy jest koordynacja względem tego pierwszego dziecka czy nie wysyłać ? Wtedy odpisali, że nie ma koordynacji, ale we wniosku złożonym teraz na te pierwsze dziecko kobietka zaznaczyła, że członek rodziny przebywa poza granicami RP.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 13 lip 2017, 8:16

To dziwne, że ROPS napisał, że na pierwsze dziecko nie ma koordynacji. Ja miałem podobny przypadek i ROPS wydał na dwójkę dzieci decyzję :)
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 13 lip 2017, 9:01

ja bym wysłała
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 13 lip 2017, 11:01

Nie ma koordynacji, no bo ten jej "obecny partner" nie może ubiegać się o świadczenia za granicą na nie swoje dziecko, że tak powiem..

Właśnie nie wiem co zrobić ...
Wysłać czy nie wysłać do tego ROPS-u jeszcze raz ..
Hmm..
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x