decyzja uchylajaca, gdzie ją umieśić przy której ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lip 2017, 14:41

Witam . mam taki dylemat. Kobieta składała wniosek na pierwsze dziecko i miała przyznanie 500 plus. W maju urodziła drugie dziecko i złożyła wniosek. W izydzie zakładam nowy wniosek i robię nową decyzję na to urodzone dziecko. na pierwsze bez zmian leci 500. na liście wypłat jest na 2 dzieci. teraz mój dylemat jest taki. kobieta otrzyma świadczenie rodzicielskie co spowoduje że jej przekroczy 800 zł, czyli muszę uchylić na pierwsze dziecko. Mam dwie decyzje na to pierwsze i na to drugie. Chyba muszę zrobić w tamtej pierwszej decyzji zmianę i wprowadzić dziecko urodzone i świadczenie rodzicielskie dodać. W tedy uchylę tamtą decyzje na to pierwsze dziecko. pomocy
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 12 lip 2017, 14:43

grosiki pisze:Witam . mam taki dylemat. Kobieta składała wniosek na pierwsze dziecko i miała przyznanie 500 plus. W maju urodziła drugie dziecko i złożyła wniosek. W izydzie zakładam nowy wniosek i robię nową decyzję na to urodzone dziecko. na pierwsze bez zmian leci 500. na liście wypłat jest na 2 dzieci. teraz mój dylemat jest taki. kobieta otrzyma świadczenie rodzicielskie co spowoduje że jej przekroczy 800 zł, czyli muszę uchylić na pierwsze dziecko. Mam dwie decyzje na to pierwsze i na to drugie. Chyba muszę zrobić w tamtej pierwszej decyzji zmianę i wprowadzić dziecko urodzone i świadczenie rodzicielskie dodać. W tedy uchylę tamtą decyzje na to pierwsze dziecko. pomocy
Jeżeli pani składała na pierwsze dziecko, później składa na drugie wniosek to automatycznie musisz zrobić zmianę w tym pierwszym dziecku ponieważ dochód dzieli się od teraz na więcej osób. Później jeżeli następuje przekroczenie to w tym pierwszym dziecku robisz decyzję uchylającą.
Minion
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:58
Zajmuję się: SW

Napisano: 12 lip 2017, 14:51

Ok. dzięki za podpowiedż bo już myślałam ze żle robię że zakładam nowy wniosek i wydaję nową decyzję na urodzone dziecko. Niektórzy wiem że robia to poprzez zmianę decyzji i dopisują dziecko do składu. A czy w tej uchylającej na pierwsze dziecko wspominam że decyzja numer ta na to urodzone które jest drugim dzieckiem pozostaje bez zmian.
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 13 lip 2017, 7:33

grosiki pisze:Niektórzy wiem że robia to poprzez zmianę decyzji i dopisują dziecko do składu.
Źle - nowy wniosek, nowa decyzja.
grosiki pisze:A czy w tej uchylającej na pierwsze dziecko wspominam że decyzja numer ta na to urodzone które jest drugim dzieckiem pozostaje bez zmian.
Nie. To jest odrębne postępowanie i nie dotyczy tego pierwszego dziecka. Każda decyzja to jest osobna sprawa.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x