Jeżeli pani składała na pierwsze dziecko, później składa na drugie wniosek to automatycznie musisz zrobić zmianę w tym pierwszym dziecku ponieważ dochód dzieli się od teraz na więcej osób. Później jeżeli następuje przekroczenie to w tym pierwszym dziecku robisz decyzję uchylającą.grosiki pisze:Witam . mam taki dylemat. Kobieta składała wniosek na pierwsze dziecko i miała przyznanie 500 plus. W maju urodziła drugie dziecko i złożyła wniosek. W izydzie zakładam nowy wniosek i robię nową decyzję na to urodzone dziecko. na pierwsze bez zmian leci 500. na liście wypłat jest na 2 dzieci. teraz mój dylemat jest taki. kobieta otrzyma świadczenie rodzicielskie co spowoduje że jej przekroczy 800 zł, czyli muszę uchylić na pierwsze dziecko. Mam dwie decyzje na to pierwsze i na to drugie. Chyba muszę zrobić w tamtej pierwszej decyzji zmianę i wprowadzić dziecko urodzone i świadczenie rodzicielskie dodać. W tedy uchylę tamtą decyzje na to pierwsze dziecko. pomocy
Źle - nowy wniosek, nowa decyzja.grosiki pisze:Niektórzy wiem że robia to poprzez zmianę decyzji i dopisują dziecko do składu.
Nie. To jest odrębne postępowanie i nie dotyczy tego pierwszego dziecka. Każda decyzja to jest osobna sprawa.grosiki pisze:A czy w tej uchylającej na pierwsze dziecko wspominam że decyzja numer ta na to urodzone które jest drugim dzieckiem pozostaje bez zmian.