OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 6 z 8    [ Posty: 79 ]

Napisano: 28 maja 2016, 11:23

Dzibar i jak było?? Jak zwykle usłyszymy, że nie mogłaś być, że w przyszłym roku i że bez ciebie też to było to wartościowe spotkanie, które już już wkrótce wyniesie pracowników socjalnych na należne im miejsce?
do dzibar

Napisano: 30 maja 2016, 17:22

Byłam na całej XVI OKPS, jeszcze nie wróciłam do domu, szczegóły po przyjeździe, jestem w drodze, załatwiam sprawy, szczegóły po przyjeździe - a jest o czym pisać:)
Szykujcie się już na XVII OKPS.
Nawet dopuszczono mnie do głosu I TAK JAK ZAPOWIADAŁAM - W PANELOWYM - kilka razy zabrałam głos - wyobraż sobie, a więc MÓC to CHCIEĆ!
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 30 maja 2016, 21:24

Czyli melanż na calego. Czekam na zmianę mojego losu. Zwracam honor
do dzib

Napisano: 30 maja 2016, 21:50

Może podasz jakieś konkrety...? Np. tematy rozmów w kuluarach?
ciekawość

Napisano: 31 maja 2016, 23:20

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy,

przy tej okazji mamy zaszczyt i przyjemność zaprosić Państwa na X Ogólnopolską Konferencję poświęconą Podejściu Skoncentrowanemu na Rozwiązaniach pt. "Więcej niż cud - Podejście Skoncentrowane na Rozwiązaniach w praktyce", która odbędzie się 17-18 czerwca 2016 roku w Toruniu.

A po konferencji, także dla osób ze Szczecina i okolic - kurs I stopnia TSR; o kursie: https://www.centrumrozwiazan.pl/szkolenia.php

Godne polecenia i pomocne w praktyce.
cttsr
Praktykant
Od: 31 maja 2016, 23:08
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2016, 9:05

Jestem dalej w drodze więc rozpisywać się nie będę - ale nie przyszło by mi do głowy traktować OKPS w charakterze melanżu i to w takim miejscu. Rozmowy w kuluarach były różne i na różnym poziomie
Przy okazji OKPS probuje się wypromować mnóstwo lokalnych imprez kosztem pracowników socjalnych i to jest moje pierwsze spostrzeżenie z tej Konferencji.
Widzę to w kontekście pejoratywnym bowiem zagraża to jakości rozwoju naszego zawodu ( jego czystości i klarowności)
Tu nie chodzi o dobro pracowników socjalnych i klientów OPS, ale pozyskanie jak największych zasobów kosztem grupy zawodowej, ktora na przestrzeni lat wypacowała pewne wartości, ktore obecnie chcą wykorzystać inne grupy zawodowe poprzez agresywne, pozbawione wartości czysto techniczne zachowania ( jakby człowiek był myszką laboratoryjną, ktorą należy uczyć jak żyć)
Tak więc po tej konferencji widzę jasno, że obrany kierunek jest nie do przyjecia.
Pacownik socjalny i specjalista pracy socjalnej to bardzo specyficzny zawód i profesja. Dlatego trzeba bardzo intensynie popracoać nad przyspieszeniem ustawy o zawodzie pracownika socjalnego bowiem w przeciwnym razie stracimy coś bardzo cennego
- mianowicie wrażliwosc i zaufanie klienta - a to nie jest to samo co technika - bowiem wynika z doświadczenia, więzi, wypracowanych metod itd.
Innymi słowy w przypadku innych zawodów nie widzę tu nastawienia na wspołpracę, ale wręcz zminimalizowanie roli pracownika socjalnego ( jak nie zmarginalizowanie ) roli pracownika socjalnego - wykorzystując często jego wiedzę i doświadczenie jest tendencja ( i widzę to wyraźnie po tej konferencji) aby agresywniejsze zawody zajęły jego dotychczasowe miejsce.
Tak więc aby pracownicy socjalni zadbali o jakośc pracy w ogóle i jakość pracy socjalnej, a także warunków tej pracy nie wystarczy czekać na manne z nieba bo dla niektorych w dzisiejszych czasach ważniejsze jest aby mieć a nie być.
I taka jest generalnie moja konkluzja, o szczegółach napiszę później albo wcale na dzień dzisiejszy bowiem teraz jest czas na dzialanie, a nie pisanie.
Czekam na temat następnej Konferencji Pracowników Socjalnych
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2016, 15:08

W ogóle jak taki ktoś jak ty (tępy wyznawca i fanatyk PISu) może się tu wypowiadać. Wystarczy spojżeć na twoje tematy (viewtopic.php?f=43&t=207185694 i viewtopic.php?f=43&t=207209438) zdiagnozować to jest ciężko ale napewno przyda się dobry lekarz. Proszę Cię o oszczędzenie nam swoich wypocin!

PiS i PełO to ...
do dzibar

Napisano: 02 cze 2016, 8:46

W tym rzecz, że nie jestem ani "tępym wyznawcą", ani "fanatykiem" czegokolwiek bo jak napisał autor "Piętna": "każda skrajność to dewiacja" i ty o tym pewnie wiesz.
Mam prawo do własnej opinii i ją przedstawiam.
"Wiatr wieje, dokąd chce i szum jego słyszysz, ale nie wiesz skąd przychodzi i dokąd idzie; tak jest z każdym kto się narodzi z Ducha" (Jan 3,8)
Jestem nieprzewidywalna i w tym twój problem, że nie daję sobą manipulować i nie jestem na niczyich usługach.
Mówię to co uważam za słuszne i dobre.
Skoro zabolało ( świadczy o tym twój komentarz)to znaczy, że trafiłam w sedno.
Jak widać Konferencja - XVI już OKPS była i wartościowa i niezapomniana jak zawsze
i organizatorom życzę 100 lat:)bo jest wyjątkowa.
Żałować mogą tylko ci, którzy nie dostrzegają jej wartości - bo to perła wśród wielu innych i do innych niepodobna :)
Próba na siłę robienia ze mnie osoby chorej psychicznie pochlebia mi tylko - bo świadczy o tym jak bardzo niektórzy obawiają się prawdy.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 9:07

Dzibar, czy pani obecnie pracuje jako pracownik socjalny?
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2016, 9:49

Jak widać i słychać cały czas:) bowiem pracownikiem socjalnym się jest, a nie bywa:)
A jeżeli odpowiedzieć wprost na zadane pytanie, czy zarabiam na życie jako pracownik socjalny to odpowiadam, że nie ponieważ zostałam zwolniona z OPS Gliwice w 2009r po IX OKPS na której byłam honorowym czlonkiem jako inicjator obywatelskiego komitetu ds ustawy o zawodzie pracownika socjalnego, od zwolnienia sie odwolalam do Sądu Pracy i w pierwszej instancji - wyroku z 16 lutego 2011r. sprawę wygralam z OPS Gliwice jako niezgodne z prawem zwolnienie z pracy.
Zaklad pracy odwołał się w Sądzie Apelacyjnym ( wyrok byl dla mnie niekorzystny) - a ja z kolei skierowalam sprawę do Prokuratora Generalnego ( bez pomocy prawnej )i ktora utknęła z rożnych przyczyn w 2013.
W tym roku została wznowiona - tzn, że ponownie jest w Prokuraturze Krajowej w Departamencie przygotowania Sądowego o kasację.
W obecnej chwili od dnia zwolnienia jestem świadczeniobiorcą ZUS czasowo do X 2017r.
Ja więc widać cały czas trzymam rękę na pulsie, pracownikiem socjalnym nie przestałam być i na miarę swoich możliwości wykorzystuję swoją wiedzę i doświadczenie jak to tylko jest możliwe aby zawód pracownika socjalnego nie umarł śmiercią naturalną i aby nie skopano nas po wykręceniu jak cytryny:)
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Strona 6 z 8    [ Posty: 79 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x