ojciec dziecka, maż w areszcie śledczym - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 mar 2019, 9:20

Witam, pomóżcie w sprawie: jak traktować ojca który przebywa w areszcie śledczym? Jest nadal w zatrudnieniu. Jaki art. naszej ustawy o tym mówi? Nie mogę nic znaleźć.
madzia100
Stażysta
Od: 31 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: ŚR SW FA

Napisano: 13 mar 2019, 9:33

Moim zdaniem to może być tak samo traktowane jak w przypadku dziecka, jest w areszcie czyli nie wlicza się do składu rodziny, a wniosek przyjmuje jeśli chodzi o utratę od 1 kwietnia. Mogę się mylić ;)
Kaja12
Praktykant
Od: 04 mar 2019, 19:48
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 mar 2019, 9:46

"art 7 ust 4 W przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie."
Areszt śledczy jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie.
saratka
Praktykant
Od: 12 mar 2018, 10:10
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA

Napisano: 13 mar 2019, 10:15

po pierwsze jeśli nie posiadasz wystosuj pismo od kiedy do kiedy Pan będzie przebywał w areszcie śledczym. Po drugie liczysz dochody ojca do składu rodziny a do składu go nie wliczasz - jak dobrze rozumiem stosunek nie ustał więc utraty nie ma. "Art. 7 ust. 4 Wprzypadku gdy członek rodziny jest umieszczony wpieczy zastępczej lub winstytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny wprzeliczeniu na osobę nie uwzględnia się osoby umieszczonej wpieczy zastępczej lub winstytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie."
Taki przypadek miałam i Pani się odwołała, ale niestety my ustawy nie pisaliśmy... To jest sytuacja nie korzystna dla rodziny bo dochody są liczone a do składu rodziny Pana przebywającego w areszcie śledczym nie.
ankak
Praktykant
Od: 10 lip 2017, 13:54
Zajmuję się: św

Napisano: 13 mar 2019, 10:23

nie rozumiem, czyli jeżeli jest to rodzina trzyosobowa. To pani wpisuje męża do składu rodziny, bierzemy normalnie jego dochód(w tym przypadku za 2017r.). Pani nie ma dochodów. A następnie dzielimy na 12 m-c i na 2 osoby? Przecież to niedorzeczne!
madzia100
Stażysta
Od: 31 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: ŚR SW FA

Napisano: 13 mar 2019, 10:31

tak jak piszesz, jest to nie logiczne, ale niestety tak powinno się liczyć. skład rodziny matka ojciec i dziecko. Dochody matki + ojca ale dzielimy na dwie osoby: na matkę i dziecko. Miałam tak naprawdę już dwa odwołania i utrzymali naszą decyzję w całości. Zrobisz jak uważasz. Chciałam pomóc. Pozdrawiam.
ankak
Praktykant
Od: 10 lip 2017, 13:54
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x