Ojciec ograniczona władza rodzicielska
Ojciec ograniczona władza rodzicielska
Mam pytanie, przyszła Pani i złożyła o KDR dla siebie i trójki dzieci. Mąż ma ograniczoną władzę rodzicielską wyrokiem sądowym, ale tylko do dwójki starszych dzieci i na tą dwójkę ma alimenty zasądzone. Oni są po rozwodzie, ale rok temu (jak już byli po rozwodzie ) urodziło im się 3 dziecko i na to najmłodsze pan nie ma ograniczonej władzy rodzicielskiej. Teraz rodzinka mieszka razem, ale co z tym Panem czy karta też dla niego, bo ta dwójka dzieci nie jest umieszczona w pieczy zastępczej, tylko matka sprawuje opiekę. I co przyznać czy nie, pomocy /......?????
Re: Ojciec ograniczona władza rodzicielska
art. 3 ustawy o KDR
" Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd
ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy
rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga
dzieci."
wydaje się mi że karta się należy bo w ustawie mowa jest tylko o ograniczeniu władzy przez umieszczenie w pieczy zastępczej, także ten wyrok sądowy nic tu nie wnosi
czy matka dzieci zawnioskowała też dla kartę dla męża (byłego, z którym obecnie tworzy rodzinę)? jeżeli tak to ja bym kartę przyznała dla całej rodziny, ponieważ oboje są rodzicami dzieci, wychowują ich i mają na utrzymaniu
" Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd
ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy
rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga
dzieci."
wydaje się mi że karta się należy bo w ustawie mowa jest tylko o ograniczeniu władzy przez umieszczenie w pieczy zastępczej, także ten wyrok sądowy nic tu nie wnosi
czy matka dzieci zawnioskowała też dla kartę dla męża (byłego, z którym obecnie tworzy rodzinę)? jeżeli tak to ja bym kartę przyznała dla całej rodziny, ponieważ oboje są rodzicami dzieci, wychowują ich i mają na utrzymaniu
Tylko, że Pani nie chce nawet słyszeć o karcie dla byłego męża, po prostu nie chce i nie zawnioskowała na niego
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jeśli Pani nie złożyła wniosku o kartę dla byłego męża to problemu nie ma. Wydajesz kartę dla matki i trójki dzieci.
A czy się należy ojcowi czy nie będziesz się zastanawiać jak ten pan przyjdzie po kartę.
A czy się należy ojcowi czy nie będziesz się zastanawiać jak ten pan przyjdzie po kartę.
dokładnie, skoro nie składa wniosku o kartę dla męża to problemu nie ma, tylko dla niej i dla dzieci karty
Oprócz Ojciec ograniczona władza rodzicielska - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
utrata ważności karty
Kiedy?
Odmowa wydania duplikatu.
sprawozdanie - przewidywane wykonanie 2015
czy kdr sie należy
duplikat
rodzina słowem silna
pieczątki
rodzinny dom dziecka
kontrola
sprawozdanie
ANULOWANIE KDR